Tesla Model 3 Long Range AWD (2021) #3

autoreview

Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)
Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)Tesla Model 3 Long Range AWD (2021)

Signalement

UitvoeringModel 3 Long Range AWD
Versnellingen1, Automaat
Bouwjaar2021
Jaar van aanschaf2021
KM-stand bij aanschaf30 km
KM-stand laatst8.200 km
Lezerswaardering: 94%Keuze van de redactie
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

Tesla Model 3 LR 2021 (ITA)

  • 8.200 km

- Introductie -
Wellicht een wat gekke review op een Nederlandse website van een Nederlander in het buitenland wonend, maar wellicht toch interessant komend vanuit iemand werkend en wonend in Italië. Zeker gezien in tegenstelling tot Nederland het om een land gaat waar de laadinfrastructuur absoluut niet op het niveau van NL is en waar ook de afstanden vele malen groter zijn. Eigenlijk al twee punten waarop men standaard een EV afwaardeert. Waarom dan toch een EV? Ik zal dat hier beneden proberen uiteen te zetten:

- Shortlist -
Ik ben in hart en nieren Alfist, en reed hiervoor dan ook Alfa, maar vanwege de grote afstanden die ik voor mijn werk rijd (het dichtstbijzijnde kantoor is minimaal 300km ver weg) wilde ik iets wat veilig, snel en voornamelijk een erg lage km-kostprijs had. Dit vanwege het feit dat dat belastingtechnisch interessanter is aangezien mijn zakelijke kms vergoed worden door mijn werkgever en de km vergoeding hier belastingvrij is en compleet gerelateerd aan het model auto via tabellen van de ACI (lokale ANWB), maar dat is een heel ander verhaal. Er stonden een aantal sedans op de shortlist, maar na veel overwegen was ik eigenlijk van plan een Giulia aan te schaffen. Ik vind dat persoonlijk een briljante auto, erg fraai, briljante wegligging, enorm direct stuurgedrag en een geweldige automaat (ZF8), al is dat wellicht vanuit mijn perspectief niet helemaal objectief uiteraard. Het enige grote minpunt is het motoraanbod. Er is nog geen PHEV, de QV is fantastisch maar buiten budget, ik vind de 2.0 benzine gewoon persoonlijkheid missen en over een diesel wil ik het helemaal niet hebben, dat vind ik vreselijke motoren. Toen toch maar even gaan rekenen en een Tesla Model 3 zou erg gunstig uit mijn rekenmodel komen. Tegenover de hoge aanschafprijs staat een erg lage km-kostprijs, en daarbij optellend dat er in Italië momenteel korting wordt gegeven op de verzekering van EVs, geen wegenbelasting betaald hoeft te worden en er in mijn geval €6500 subsidie vanuit de overheid op zat als je de auto particulier aanschaft, toch maar besloten in Milaan proef te gaan rijden.

- De proefrit -
In veel reacties, zeker van de oudere (lees pre 2019) model 3’s, krijg je het idee dat het de kwaliteit van een jaren 90 Kia is, dus dat wilde ik voornamelijk even voor mijzelf proberen en “voelen”. Dat het goed rijdt en belachelijk snel is had ik via de reviews al begrepen. Zodoende in April een proefrit in Milaan geboekt via de site, dat ging allemaal erg makkelijk. Kon een datum en tijd prikken en kreeg via email bevestiging. Het was in April, dus nog volledig coronatijd in Italië en werd een paar dagen dan ook door een vriendelijk dame gebeld om uit te leggen hoe het zou werken, dat de auto helemaal gedesinfecteerd zou zijn etc. Eenmaal op locatie aangekomen even snel een half uurtje gereden in de binnenstand van Milaan (ik had niet heel veel tijd). Het was een uur of 18:00 dus ik zat midden in de spits en hard heb ik niet kunnen rijden, maar dat was niet nodig. Uiteraard valt de acceleratie meteen op, maar dat is geen nieuw concept en lees je overal. Wat mij voornamelijk opmerkte in positieve zin was de bouwkwaliteit. Het zag er van buiten en van binnen keurig uit. Zeker ook het ge-update interieur van het 2021 model kwam erg kwalitatief op me over. Heb nog even aan de verschillende delen in het interieur gevoeld, maar het zat strak in elkaar en er was nergens beweging in te krijgen. Ook kwa onderstel verraste de model 3 mij positief, lekker strak afgeveerd al was het nooit storend hard, zelfs niet op het Milaanse pave (kinderhoofdjes). Eigenlijk verassend sportief voor een Amerikaan. Het stuurgevoel is eigenlijk geheel on-amerikaans, lekker direct en in de sport stand fijn zwaar (daar houd ik persoonlijk van). Ik stond ervan te kijken dat de auto bij Amerikanen zo goed in de smaak valt, want deze model 3 heeft eigenlijk een Europese en sportieve afstelling en verbreekt daarmee alle stereotypes (licht sturend, wiebelige wegligging) over Amerikaanse autos. Een ander aspect waar ik in het begin erg kritisch over dacht, was het grote centrale scherm. Ik dacht dat het enorm wennen zou zijn om geen klokken voor je neus te hebben maar tijdens de proefrit in het centrum kon ik meteen lezen en schrijven met het scherm, het is erg vlot, allemaal enorm intuïtief en ook de navigatie was meteen duidelijk te volgen en bedienen.

Over het algemeen waren mijn verwachtingen hoog, maar na de proefrit waren deze ruimschoots overtroffen. Tevens waren mijn sceptische idee van de (bouw)kwaliteit ook volledig weggenomen, de look en feel was erg premium. Tel daarbij op dat de vriendelijke dame van de verkoop me heel vreemd aan zat te kijken toen ik haar naar het onderhoudsprogramma van de Model 3 vroeg, want er is dus blijkbaar geen vast onderhoudsprogramma voor een Model 3. Zo vallen dus ook de kosten van jaarlijkse servicebeurten allicht dus veel lager uit. Alles op alles had het me eigenlijk al wel overtuigd, maar wilde toch nog even reflecteren en na denken over de aankoop, zeker wat de uitvoering van de Model 3 betrof.

- Aankoop proces -
Mijn reflectie zat hem voornamelijk in het feit dat ik twijfelde over de Standard Range + (SR+) en de Long Range (LR). Er zat €7000,- verschil tussen de twee modellen, en persoonlijk interesseert 4 wiel aandrijving me niet zo. Ook de SR+ was al voldoende snel dus dat was het probleem niet. Wat me uiteindelijk heeft doen beslissen voor de LR te gaan was het feit dat Tesla me destijds niet kon garanderen dat de SR+ uit china zou komen (met de LFP batterijen). Aangezien de NMC batterijen uit de Amerikaanse modellen eigenlijk niet tot 100% opgeladen moeten worden snoept dat toch al wat van de dagelijkse bruikbaarheid af, en een NMC SR+ zag ik dus eigenlijk niet zitten. Had Tesla mij kunnen garanderen dat de SR+ de LFP batterij gehad (dat is nu volgens mij wel het geval) dan had ik dit model gekocht. De LFP batterij heeft voor de particulier gewoon enorm veel voordelen:
- Kan probleemloos tot 100% worden opgeladen
- Heeft een veel lagere prijs
- Hogere veiligheid (niet vatbaar voor oververhitting en brand bij een ongeluk)
- Hoger cycle-life, ongeveer 1.000.000km ten opzichte van 300.000km voor een NMC batterij

Daarbij optellend dat ik over het algemeen alleen maar lange afstanden rijd, heb ik uiteindelijk mid april een witte LR besteld. Dit ging enorm simpel via internet. Het is net alsof je en iPad koopt. Waar ik van stond te kijken is dat ik de bestelling kosteloos kon aanpassen, ook na enkele weken. Dit heb ik eind april dan ook gedaan, toen de Model 3 een kleine update kreeg. Onder andere de volgende zaken werden veranderd:
- Verwarmd stuurwiel
- Grotere batterij (82kWh) resulterend in 614km WLTP range
Dit resulteerde wel dat ik opnieuw "in de wachtlijst moest stappen" en had dan ook invloed dat op de leverdatum. Persoonlijk waren de twee bovenstaande upgrades het aantal weken extra wachten waard, en heb zodoende mijn bestelling aangepast.

- Levering -
De auto werd eind Mei geregistreerd en ik kreeg keurig netjes de documenten via email toegestuurd. De auto werd begin juni thuis bezorgd, ik hoefde daarvoor niet naar Milaan te komen. Persoonlijk stond ik enorm te kijken van deze service, ze zijn ruim 200km met een trailer komen rijden om mijn Model 3 bij mij thuis af te leveren (ik woon in Liguria). Sprekend met de chauffeur vertelde hij me dat het in Italië een standaardprocedure is, ze rijden het hele land door met speciale gesloten vrachtwagens of in dit geval met een Jeep Grand Cherokee en een gesloten trailer erachter waar mijn auto in stond. Prima ervaring. Heb bij aflevering nog even goed de auto geïnspecteerd, maar de fit en finish was prima in orde dus heb de auto geaccepteerd. Sinds de levering begin juni zijn ongeveer 2 maanden verstreken en met nu ruim 8000km op de teller kan ik de volgende conclusies opmaken:



- Acceleratie -
Zeker in het begin is de acceleratie enorm indrukwekkend, maar zelfs na 8000km blijft het me verassen. Zeker tussen 50km/h en 150km/h is de auto belachelijk snel. Zo snel dat je met passagiers (wij hebben ook een hond) aan boord dat vermogen eigenlijk niet comfortabel aan kan spreken. Dit is natuurlijk een van de USP’s van Tesla en mag dan over het algemeen bekend zijn, ik vond het toch even het vermelden waard. Hoewel ik persoonlijk meer puur van achterwielaandrijving houd stelt het 4WD systeem van de Model 3 me absoluut niet teleur. De tractie is geweldig, zelfs op glad, nat asfalt. Wat me opviel is dat het systeem behoorlijk “RWD-biased” is. Op kruissnelheid gebruikt hij eigenlijk alleen de motor op de achteras, en dat is met meer dan 300pk ook de sterkste motor van de twee. Dit resulteert eigenlijk in een acceleratie waarbij het lastig opmaken is dat het om een 4WD auto gaat. Er is nooit sprake van torque steer, en ook in krappe bochten op bijvoorbeeld bergpassen voel je de achterkant mooi naar buiten duwen als je vroeg op het gas gaat. Dat maakt de beleving eigenlijk leuker dan ik verwacht had.

- Wegligging -
Mijn model 3 weegt ongeveer 1840kg. Dat maakt het geen lichte auto, een Giulia zou ongeveer 250kg lichter zijn geweest, maar ik moet zeggen dat ik dat eigenlijk wel plezierig vind. Uiteraard merk je in de bochten dat je met een flink gewicht onderweg bent, maar het onderstel is er zeer goed op ingesteld. Dit in combinatie met het lage zwaartepunt maakt dat ik er eigenlijk geen negatieve aspecten van ondervind. Sterker nog, ik denk dat het op de snelweg (waar ik de meeste kms rijd) een voordeel is. De auto is heerlijk koersvast en ligt als een blok op de weg. Zeker op de bochtige snelwegen waar je in Liguria ook vaak nog 130km/h mag kan ik hele hoge bocht-snelheden halen zonder dat de auto extreem overhelt. Er zit echt veel mechanische grip in. Dat is gedeeltelijk ook te danken aan de Michelin Pilot Sport 4 banden met het acoustic foam erin. Dat zijn dan ook wel een van de allerbeste all-round ultra-high-performance banden van het moment. Zeker ook op nat wegdek geeft de auto heel veel vertrouwen. Ik sta ervan te kijken dat een “nieuw” automerk als Tesla voor zo’n goede band als OEM band is gegaan.

- IT ervaring -
Ook in andere reviews lees je dat Tesla een enorme voorsprong heeft op IT gebied. Hier wil ik verder niet al te veel aan toe voegen, want dit moet echt ervaren worden om te begrijpen, maar het werkt allemaal - zo makkelijk - en - altijd -. De navigatie die de laadsessies incalculeert aan de hand van beschikbaarheid, de app waarmee je werkelijk alles kunt doen en de gehele gebruikerservaring van het centrale scherm is gewoon top. Ze hebben echt goed nagedacht over de layout van de menus in de software, en het is allemaal erg makkelijk te bedienen. Geen moment zit ik om fysieke knopjes verlegen. Er zitten allemaal handige shortcuts in de interface, waarmee je bijvoorbeeld over de incoontjes in de beneden-balk al bepaalde schermen omhoog en omlaag brengt etc. Maar een aspect wat ik persoonlijk erg handig vind is het feit dat je vanaf Google Maps navigatie bestemmingen naar de Tesla kunt sturen. Dan stap je dus in de auto en is de navigatie al voorgecalculeerd voor je bestemming, en hoef je dat niet na het instappen vervolgens nog te doen. Kleine dingen die het leven toch een stuk makkelijker maken. Een tweede aspect waar ik positief verrast door was, is hoe makkelijk easy-entry is. Ik heb naast een profiel voor mijzelf en voor mijn vrouw, die aan de hand van de telefoon waar de auto mee wordt ontgrendeld geactiveerd worden, ook een profiel voor easy-entry gemaakt. Hierin kun je de stoel en het stuur in een gemakkelijke positie zetten om in en uit te stappen. Als je na het instappen vervolgens op de rem trapt om de auto te “starten” dan wordt het bestuurdersprofiel ingeschakeld en gaat de stoel, stuurwiel, spiegels en instellingen naar het profiel van mij of mijn vrouw. Erg comfortabel.

- Autopilot -
Ik ben bewust niet voor de FSD gegaan, aangezien ik persoonlijk van autorijden houd en ik er zeker op de Italiaanse snelwegen (lekker chaotisch) het nut er niet van inzag. De standaard autopilot is prima toereikend voor mijn behoeftes, de auto kan prima zelfstandig lange stukken (relatief simpel) over de snelweg rijden. Uiteraard moet je hierbij om de 15 seconden stuurinput geven, of gewoon een van je handen op het stuurwiel laten rusten, dan vraagt hij er niet naar. Ik sta er versteld van hoe goed het systeem omgaat met de chaotische snelwegen hier. Vaak klopt de belijning, zeker met wegwerkzaamheden, van geen kant, maar de Tesla gaat daar eigenlijk erg goed mee om. Soms mist de belijning helemaal, maar ook dan blijft hij keurig in z’n “virtuele” baan. Ik heb wel een paar keer last gehad van “ghost braking”, maar om heel eerlijk te zijn kan ik het systeem het meestal ook niet echt kwalijk nemen. Het gebeurt voornamelijk tijdens werkzaamheden (waar je het systeem eigenlijk niet eens moet gebruiken) met bijvoorbeeld borden die iets teveel het wegdek op komen, of metalen structuren die in tunnels geplaatst zijn. Aan de andere kant, is het ook wel eens gebeurd bij het inrijden van een tunnel op de snelweg tijdens een bocht, waarbij waarschijnlijk het kleurverschil van de felle buitenlucht en de donkere tunnel de auto dacht dat we op een muur afreden. Ik moet er wel een kanttekening bij maken dat je het meteen kunt overrulen door gas te geven, maar met een vrachtwagen op jouw achterbumper bij wegwerkzaamheden is ook een snelle “ghost-brake-check” van de Tesla niet een fijn idee. Ik kijk uit naar de Autopilot update dit jaar waarbij ze de radar verwijderen en dit probleem verholpen moet zijn. Schijnbaar zijn conflicten tussen het vision AI (camerasysteem) en het radarsysteem de oorzaak van deze ghost-brake acties.

- Audiosysteem -
Persoonlijk ben ik een kleine audiofiel en dus nogal een hoge verwachting van audiosystemen over het algemeen, maar het audiosysteem van de Model 3 LR is werkelijk waar erg goed. Het kan erg hard en zuiver, maar nog belangrijker is het detail in het geluid. De amplifiers hebben de cross-over frequencies allemaal erg goed voor elkaar om het werkbereik van de individuele speakers goed aan te spreken. Dit draagt enorm veel bij aan de geluidskwaliteit. Nooit heb ik het idee dat ik iets van het audiosysteem vraag wat het niet goed waar kan maken. Waar ik erg van onder de indruk was is de DSP, oftewel de geluidsbewerking van de auto. Ik gebruik de ingebouwde Spotify van de auto, dus ga ervan uit dat de audio in twee kanalen wordt aangeleverd, maar vervolgens trekt de DSP dit uit elkaar en maakt er een erg prettige ruimtelijke ervaring van. De vocals worden voornamelijk vanuit de centre-speaker gestuurd, terwijl voor de instrumentale delen de deur speakers meer benut worden. De hoog geplaatste speakers in de A stijl doen erg weinig over het algemeen maar dragen bij aan de details en dat werkt erg fijn. Wel merkte ik op dat de geluidservaring voornamelijk is gericht op de voorpassagiers, ook spelende met de verschillende instellingen haalt de geluidservaring op de achterbank het bij lange na niet ten opzichte van de voorstoelen. Voor mij is dat geen probleem aangezien wij met z’n tweeën (en hond) zijn, en zodra er meer mensen aan boord zijn je over het algemeen toch gesprekken voert. Een klein nadeel merkte ik op bij telefoongesprekken. De kwaliteit is prima, ook aan de andere kant van de lijn kunnen mensen mij prima verstaan, maar ik vind het volume eigenlijk aan de lage kant. Over het algemeen heb ik het volume tijdens telefoongesprekken op de een-na hoogste stand of op het maximum. Er zit wat mij betreft dus geen marge in volume, maar is in principe toereikend. Persoonlijk zou ik toch liever iets aan buffer hebben om het volume van telefoongesprekken nog verder op te kunnen schroeven, maar wellicht komt dat nog een keer met een software update.

- Energie verbruik -
Waar ik persoonlijk positief door ben verrast is het energieverbruik van de Model 3. Uiteraard wist ik dat de SR+ nog efficiënter zou zijn, maar de LR stelt absoluut niet teleur. Tevens zijn in Italië de snelheden wat hoger ten opzichte van Nederland. Voor de context, ik cruise met 140 km/h op de teller waar er 130 km/h gereden mag worden, dat resulteert in ongeveer 138km/h op de GPS. Tevens recent een trip naar NL gemaakt met in Duitsland veel hogere snelheden op de teller en het gemiddeld verbruik tot nu toe staat op 17.0 kWh / 100km. Zeker op hogere snelheden icm het gebruik van de airco (temperaturen liggen hier gemiddeld op 30 graden gedurende de laatste twee maanden) had ik persoonlijk meer richting de 20 kWh / 100km verwacht, maar wellicht komt dat meer in de winter waar de winterbanden uiteraard wat rolweerstand toevoegen en de verwarming intensief gebruikt moet worden. Met het huidige verbruik resulteert dat in een riante actieradius van ongeveer 450km. Uiteraard calculeer je altijd een buffer in, maar afstanden van 350/400km op hoge snelheid tussen laadstops zijn prima mogelijk. Wellicht wordt dat in de winter 300/350km maar dan nog zou dat voor mij prima toereikend zijn.

- Laden -
Om een EV in een land als Italië mogelijk te maken moet je absoluut thuis kunnen laden. Dat kan ik gelukkig ook met een Wallbox Pulsar Plus. Het voordeel van deze laadoplossing is dat het een dynamische lader is, die aan de hand van de communicatie met een energiemeter in de meterkast berekend hoeveel “vrije” stroom het huis tot beschikking heeft en dit aan de auto geeft. Dit systeem heeft een minimum van 6A en een maximum (zelf ingesteld) van 16A. Mocht er niet eens 6A beschikbaar zijn dan zet de Wallbox de Tesla op “pauze” totdat er weer stroom beschikbaar is. Dit is voornamelijk handig wanneer er een combinatie van vermogen-vragende elektrische apparaten in huis worden gebruikt, zoals een strijkijzer, oven of inductiekookplaat. De maximum limiet van 16A heeft te maken met de elektrische voorziening naar het laadpunt toe, dat betreft een mono-fase kabel op een aparte groep die op 16A gezekerd is. Dit systeem werkt met de Tesla prima. Voor de context, in tegenstelling tot Nederland is het maximum vermogen van een elektrische huis-aansluiting niet op het niveau als in Nederland waar je over het algemeen kunt kiezen tussen 35A monofase of 3X25A tri-fase. Hier gaat het per stap van 1,5kW, en gebruikelijk is hier een maximum van 3kW. De vaste kosten voor de aansluiten stijgen nogal hard met iedere toename van 1,5kW, en dat is de reden dat Italiaanse huishoudens eigenlijk over het algemeen maar een laag vermogen tot hun beschikking hebben. Mijn huis heeft een monofase aansluiting van 4,5kW, dus 20A, en dat werkt prima met deze setup van de Wallbox. Dit betekent wel dat de auto in het ergste geval (laadverliezen niet meegerekend) ongeveer 82kWh / 3kW = 27,7 uur staat te laden mocht ik met een compleet lege accu aankomen, wat uiteraard erg onwaarschijnlijk is. Persoonlijk is dit voor mij nooit een probleem aangezien ik eigenlijk altijd wel een paar dagen tussen “trips” heb zitten. Publiek laden op de Tesla infrastructuur is fantastisch, enorm snel, betrouwbaar en moeiteloos. Daarin zie je hoe goed ze dat verticaal in hun ecosysteem hebben geïntegreerd. Dit in sterk contrast met het de publieke laadinfrastructuur in Italië, wat voornamelijk wordt gerund door Enel X. De punten zijn onbetrouwbaar, vaak doen ze het helemaal niet of geeft de pas of app een foutmelding, of staan er simpelweg gewone ICE voertuigen op de plek geparkeerd. Dit laatste aspect heeft natuurlijk meer te maken met de Italiaanse mentaliteit dan het laadnetwerk zelf, maar zijn wel dingen om mee rekening te houden. Voor mij persoonlijk is het eigenlijk nooit een probleem aangezien ik heel europa door kan rijden met de superchargers eventueel in combinatie met Ionity (ook erg goed), en het voordeel heb van zo’n grote accu dat ik eigenlijk nooit publiek hoef te laden.

- Problemen -
Tot op heden geen problemen, al is dat ook wel te verwachten van een nieuwe auto van een bepaald kaliber. Het enige waar ik nog even naar wil laten kijken is de ruit rechts achter die iets naar buiten staat ten opzichten van de B stijl. Dat maakt het contact met het rubber niet heel stevig, en als ik de auto met de hogedruk reiniger afspuit komen daar een paar druppels naar binnen. Die droog ik naderhand weer keurig af en regen komt niet naar binnen, maar aangezien het aan de andere kant niet zo is moeten ze er nog maar even naar kijken. Helaas heb ik tot op heden nog geen tijd gehad om een service afspraak te maken, maar daar zal ik in de aankomen weken even achteraan gaan.
Verder is de “frunk” niet elektrisch. Geen enkele Tesla heeft dat tot nu toe maar ik vind het persoonlijk erg irritant. Zeker aangezien ik de opbergruimte in de frunk briljant vind en enorm veel gebruik. Het is ideaal om een trolley in te doen, zeker met wat sportiever rijgedrag hoor je dat ding dan niet iedere keer door de achterbak vliegen. Het voelt dan ook het erg stom om elke keer die motorkap handmatig dicht te moeten drukken, zeker voor zo’n technologisch hoogstaande auto. Tevens wordt de motorkap snel vies met vliegen etc, en dat vind ik persoonlijk nogal storend om er dan met je vingers aan te gaan zitten (OCD ik weet het), maar gelukkig zag ik dat er conversie kitjes op de markt zijn om de frunk elektrisch te maken die erg makkelijk te installeren zijn dus dat ben ik van plan nog toe te voegen als aanpassing.

- Aanpassingen -
Klein lijstje met aanpassingen die ik heb gedaan na de auto in ontvangst genomen te hebben:

- Wielen
De winterbanden die heb ik al heb besteld (“Nokian Snowproof P”) ben ik van plan op de originele Aero wielen te laten zetten. Ik was eigenlijk eerst van idee de Aero covers eraf te halen, maar na het in persoon gezien te hebben vind ik het er eigenlijk wel fraai uitzien, dus ik laat ze lekker zitten. Zeker als de bandjes mooi gelakt zijn (en diepzwart) geeft dat mat grijs van die covers wel een leuk effect. Voor de zomerbanden (de Michelins) wil ik een aparte set wielen kopen. Zit te denken aan de TSportline TST’s van 18” maar die zijn nogal lastig verkrijgbaar in de EU. Wordt vervolgd.

- Bagagehaken
Ik heb zowel in de “frunk” als in de achterbak bagagehaken geïnstalleerd. In de frunk gaat het om twee haakjes die in de plek geschroefd worden waar die twee bouten in gaan en in de achterbak gaat het om die metalen bout die je aan de onderkant kan zien. Die in de frunk hebben eigenlijk helemaal geen zin aangezien hij niet zo diep is dat een tasje makkelijk omvalt, maar die in de achterbak is erg handig. Kost een paar euro op Amazon en je schroeft hem direct op het schroefdraad van die uitstekende bout.

- Deurverlichting
Ik heb van de spotjes in de deurverlichting gezet, zodat het Tesla logo op de grond wordt geprojecteerd als de deur open gaat in het donker. Kost geen drol en levert grappige reacties van passagiers op. Dit is een perfect voorbeeld van die impulsaankopen die men doet tijdens de wachttijd van het voertuig. Achteraf gezien kan ik dat soort dingen ook alleen maar aanbevelen want het voegt wel veel aan de algehele beleving toe.

-Aluminium pedalen
Zeker gezien het feit dat ik het er veel mooier uit vind zien, zo is het standaard op de performance, heb ik de aluminium pedalen toegevoegd. Ook dit is een accessoire wat je voor weinig op internet kunt vinden en je klemt ze als het ware om de standaard (plastic) pedalen heen. Dat is nog wel even een klote werk, want het zit enorm strak. Voor wie er geïnteresseerd in is, verwarm het rubber van de alu pedalen goed met een föhn zodat het wat zachter wordt. De pedalen zitten er strak omheen en ik moet zeggen, bieden ook meer grip op de schoenen dan de standaardvariant.

- Achterspoiler
Ik heb er een achterspoiler (mat zwart) door de lokale schadehersteller op laten zetten, en tevens de “dual motor” badge laten verwijderen. Zo is de achterkant lekker clean en met die kleine zwarte spoiler breekt het de witte achterkant optisch goed. Helaas hadden ze bij het verwijderen van de dual motor badge de achterklep beschadigd dus die hebben ze gedeeltelijk moeten overspuiten. In bepaald licht zie je nu een klein kleurverschil maar daar kan ik in principe wel mee leven. Ik baalde er wel enorm van maar that’s life.

- Zwarte logo’s
Ik heb plastic kapjes gekocht die over de standaard chromen logo’s geplakt worden om ze mat zwart te maken. Zo is het thema van de auto over het algemeen wit / zwart. Persoonlijk vind ik het er erg leuk uit zien.

- Spatlappen
Ik heb er ook plastic spatlappen opgezet, over het algemeen om de auto wat schoner te houden, maar daarnaast liggen er hier op de snelweg vaak kleine steentjes en zo voorkom je ook meer schade door opspattende steentjes / zand / teer, dus hoop ik de auto wat mooier te houden in de toekomst. Ik heb geen negatief effect gemerkt op het verbruik na installatie.

- Q/A uit de comments -

Wat de vragen uit de comments betreft:

- Airco -
Dit is geen enkel probleem, het houdt de auto prima op temperatuur, ook tijdens lange ritten waar de zon vol op het glazen dak staat. Dit glazen dat maakt dat de auto uiteraard wel warmer wordt dan met een normaal gesloten dak. Er zijn zonneschermen verkrijgbaar, maar ik vind persoonlijk de toegevoegde waarde van het glazen dak zo groot, dat ik het hogere energieverbruik voor lief neem en het lekker zo laat. Handig is het pre-conditioneren. Dat doe ik eigenlijk altijd.

- EV’s in Italië -
Regelmatig door Europa rijdend zie je dat de landen waarbij de meeste EVs rondrijden voornamelijk de noordelijke landen zijn. Ik zag ze voornamelijk veel in Nederland, als ik dat geen verassing, maar was ook positief verrast over Zwitserland en in bepaalde mate ook Duitsland. Dat Italië achter op de lijst staat kwa EV adoptie is een gegeven. Mensen kochten over het algemeen diesel. Een Panda of een 500 diesel is hier gemeengoed. Vervolgens doet men absoluut geen onderhoud en rijden ze alleen maar korte stukjes wat resulteert in enorm stinkende relatief nieuwe diesel autos, maar dat is een ander verhaal. Ze zijn over het algemeen erg sceptisch hier over elektrisch rijden, en dat heeft in de eerste plaats met de infrastructuur te maken, en het feit dat mensen denken dat door de gelimiteerde stroomvoorziening bij huishoudens thuis laden nogal moeilijk is. Daarnaast parkeren Italianen overal waar het niet mag, en mochten er oplaad-plekken bij komen worden die natuurlijk ook leuk aangezien voor normale parkeerplaats. Ik merk wel dat er langzaam een verbetering gaande is, zeker nu Stellantis ook aan de EV’s begint, zo heeft Autogrill (de eetgelegenheden langs de snelweg) al een contract afgesloten om overal fast chargers neer te zetten, en is Enel X ook echt met een grote uitrol van meer publieke punten bezig in de verschillende steden en dorpen. Vervolgens komt de mentaliteit dan langzaam ook wel.

Leuk met de Tesla is dat het zo polariserend werkt. Het is echt een gespreksonderwerp. Mensen komen naar je toe met allerlei vragen en veel interesse en dat maakt het toch wel een speciale auto om te rijden in tegenstelling tot Nederland, want je ziet ze hier over het algemeen bijna niet. Wat ook opzienbarend is, ik zie veel nieuwe 500E’s rijden. Die auto is net een paar maanden op de markt, maar je ziet ze hier veel. Italianen kopen over het algemeen natuurlijk liever kleine, goedkope auto’s aangezien het hier allemaal meten en passen is in de lokale kleine plaatsjes. Ik vind het persoonlijk wel grappig om te zien dat ze zo chauvinistisch zijn en gewoon allemaal lekker Fiat willen rijden. Die 500E vind ik trouwens een erg leuke auto, dus ik hoop dat dit alles bij elkaar snel voor een verbetering zorgt. Niet zozeer omdat ik daar zelf om verlegen zit, maar omdat ik denk dat het concept van een EV heel goed bij het gebruikspatroon van een gemiddelde Italiaan past (lage TCO, kleine afstanden, veel urbaan verkeer, geen onderhoud plegen etc).

Eventuele referral link voor 1500km gratis superchargen bij aanschaf:
http://ts.la/bas53443

4,8
  • Betrouwbaarheid
    4
  • Prestaties
    5
  • Comfort
    5
  • Kosten
    5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

PRIVATE LEASE Tesla Model 3

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (32)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens