Tesla Model 3 Long Range AWD (2019) #20

Tesla Model 3 Long Range AWD (2019)

UitvoeringModel 3 Long Range AWD
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019

Spaceship in disguise

• 192 km

Sinds 3 weken nu een witte Model 3 (leaseauto) - had 1 dag later besteld toen zwart niet meer de standaard kleur was.... geen zin om voor de bijtelling nog eens 1000 Euro te betalen. Hiervoor 5 jaren in een Volvo V60 - D4, daarvoor een Audi A3 2.0, daarvoor weer een V50 en daarvoor een BMW 118D gereden (allemaal leaseauto's). Wereld van verschil tussen een sportieve Volvo V60 en een elektrische Model 3. Waarom de Model 3? Simpel, 4% tot de 50k en geloof voor de rest daarboven 8%. Maar nu ik erin rij een goede keuze - heb geen proefrit gemaakt overigens, bij alle andere autos'wel!

Eerste ervaringen met Model 3: (in willekeurige volgorde, wat me zo te binnen schiet)

Rijden:
- je zoeft over de weg als een snel spaceship, geen idee hoe ik dat in woorden kan beschrijven
- als je 'gas' geeft (ook al rij je 130), lijkt het nog steeds of de Tesla al rijdende iets wordt tegengehouden door de regeneratie? ik heb steeds de neiging om het 'gaspedaal' nog hader in te drukken...en dan zit je ineens op 170 km/u....
- Rijdt superstrak, zeker in de bochten, en acceleratie moet jezelf meemaken (blijft leuk) hoe makkelijk dat gaat
- Bij goede inschatting van uitrollen in combi met regenereren hoef je nooit meer de rem in te trappen
- Cruise control: hij remt wel enorm snel af zodra er een auto voor jou invoegt - ik ging vorige week van 100km/u abrupt naar 80, gelukkig reed er niet iemand vlak achter mij...
- Even wennen de automaat bij inparkeren, acceleratie bij achteruitrijden is bijna net zo snel als bij normaal naar voren rijden :-) dus zachtjes met je voet op het pedaal
- achtreruitrijcamera op het grote display echt fijn en groot op het scherm afgebeeld
- Model 3 is breder dan je denkt als je achter het stuur zit, op dag 2 al een stoepje meegenomen met een band
- sommige waarschuwingspiepjes zijn wel erg hard
- Autopilot niet gebruikt, ga ik ook niet gebruiken - ik rij liever zelf in deze auto!

Interieur:
- prima geluid uit de vele boxen
- stoelen even wennen om in te stellen, nu een redelijke zit maar kan nog beter ingesteld worden denk ik (stoelen V60 zaten uitstekend)
- serene 'stilte' doordat er niks voor je is op het dashboard aan kant van bestuurder en bijrijder.
- Grote display = iphone-achtig qua bediening en binnen 1 dag aan gewend (ik gebruik overigens alleen de navigatie, radio en aircobediening)
- navigatie geeft geen files aan (of mis ik iets? Ik zet flitsmeister tot nu toe steeds aan op mijn ihpone)
- kilometerteller op display is dusdanig groot en ook al snel gewend dat je de snelheid niet recht voor je ziet op dashboard maar schuinrechts
- Diepe opbergruimtes voorin, soms tot mijn elleboog in het middelste opbergvakje op zoek naar mijn zonnebril. Ik zal eens zo'n divider op internet kopen, wel handig.
- had reviews gelezen over afwerking dat die matig zou zijn, rammeltjes etc. Ik heb dat helemaal niet en da's fijn!

Tech:
- Nog enorm wennen aan de telefoon als sleutel voor deuren die automatisch van het slot gaan, openen achter- en voortrunk. Tesla pasje is eigenlijk onhandig want mijn hoesje van de telefoon puilt al uit van de pasjes.
- opladen: nog even wennen met dat snoer steeds uit de trunk halen en terug doen, best wel stevige en niet flexibele kabel is het
- Tot op heden de batterij nog niet onder de 40% gehad
- noodknop zit op verkeerde plek (nl bovenaan bij voorraam) - heb per ongeluk al op de emergy call gedrukt ipv de noodknop zodat achterliggers zien dat ik rem voor een file voor mij

Ruimte en kofferbak etc:
- Trunk en frunk samen groot genoeg voor ons 4-en
- ik ben 175cm, dus zit prima voorin, kids zitten ook goed achterin. Hoofdruimte meer dan voldoende.

Tot zover, ik probeer over enkele weken een update te geven.

Update: 17 september
- Toch nog een rubberflap ontdekt bij achterraam/portier dat slecht is afgewerkt / weggewerkt, dat ontdekte mijn zoontje van 7 :-) Papa, wat is dat zwarte?
- Iemand tips hoe je 1. de 'alarm' geluiden zachter kan krijgen? De kinderen worden er wakker van als ze liggen te slapen achterin en 2. Bij parkeren etc. hoor je wel piepjes, maar dat lijkt niet specifiek vanaf DE plek te komen waar je bijna tegen iets aan botst; normaal hoor je bijv. uit de speakers rechtsvoor dat je rechtsvoor bijna tegen iets aan gaat rijden. Kan je dat aanpassen?

PRIVATE LEASE Tesla Model 3