Suzuki Baleno 1.6 S (1996)

Suzuki Baleno 1.6 S (1996)

UitvoeringBaleno 1.6 S
Bouwjaar1996
Jaar van aanschaf2013

To Baleno or not to Baleno?

Na een lange zoektocht op marktplaats, kwam ik deze Witte Suzuki Baleno 1.6s automaat met 89 dkm(nap)+ dealer onderhouden(vari)uit '96 tegen bij een autohandelaar in Arnhem.(lekker dichtbij).
Dit is te mooi om waar te zijn dacht ik!!! Aangezien mijn afgelopen ervaringen met autohandelaren ZEER slecht zijn, was ik extra op mijn hoede.

Vooraf:
Hij paste in mijn aanschafbudget en maandelijkse budget.
Met 100 pk voor 910 kg is ie zeker niet sloom, vooral lekker als je net je andere auto hebt verkocht met 112 pk voor 1000 kg.
Kwa looks vind ik hem oke en kwa reputatie is suzuki goed, ik heb een swift uit '89 gehad en onlangs dat ie roestte als je er naar keek, heb ik veel lol met dat ding gehad.
Het is normaliter geen opvallende auto maar de mijne is nog mooi fel wit en heeft (after market)xenon koplampen. Het viel me wel op dat deze auto meer bekijks trekt dan mijn groene rover.

Het eerste wat ik dacht,toen ik de omschrijving bij de auto op marktplaats zag staan was:Japans.....zucht...Weer een roestbak!!!
Aangezien mijn ene na laatse auto een daihatsu charade 1.3 16v(met heel veel roest en een onverwoestbare blok) is geweest wist ik wat ik kon verwachten en waar ik dus naar moest kijken.De foto's gaven mij hoop, wielranden zijn schoon, dorpels zien er ook goed uit, sterker nog deze auto staat er zeer goed bij.

Aangezien ik ook ervaring heb met diverse automaten(chronologische volgorde: volvo 440, bmw 316i e36, hyundai excel) wist ik bijna zeker dat de baleno van mij ging worden, mits hij rot was of iets dergelijks.

Gaandeweg word ik toch een ervaren autokoper :-D.

De dag erna ging ik op bezoek bij de autohandelaar om de baleno in het echie te bekijken.
Absoluut niet bevooroordeeld :-P liep ik om de auto.
Dus ik op me knieen om onder de auto te kijken(de dorpels en wielranden waren goed.) toen ik weer overeind kwam kon ik de smile op mijn gezicht niet in bedwang houden.
Wat een prachtig uitzicht was dat!!! alsof ie jaren in een garage op mij heeft staan wachten. ;-). Gauw de auto starten om de motor te horen en dat klonk goed(geen getik of gepiep), motorkap open gedaan om daaronder te kijken.
Blokje zag er droog uit, nergens roest te bekennen en onder de motorkap was ook geen bom ontploft. keurig schoon!

Snel een proefrit dus, na een kwartier was ik weer terug bij de autohandelaar en had ik de auto getest op de standaard testjes en de auto gaf geen krimp, automaat doet het prima,schakelaar om de automaat in te stellen(ja,ja) doet het, kickdown verloopt goed,geen gekke geluiden rondom, auto trekt niet bij remmen, alles doet het.....Japans degelijkheid zoals verwacht.
De 1.6i 16v is een sterke motor alleen een beetje luid(zoals ik al had gelezen hier op myreview) dus daar schrok ik niet van.

De prijs was vast, geen inruil mogelijk en ik weet nu waarom.
Voor €1250 moet ik niet zeuren, ik heb op marktplaats slechtere gezien voor meer.

In ieder geval, de deal was rond en ik mocht hem dus de dag erna halen.

Thuis aangekomen heb ik voor de zekerheid de vloeistoffen nagekeken(hij komt toch bij een handelaar vandaan) en zoals ik niet had verwacht..... prachtig schoon!
Transmissievloeistof was mooi roze en de motor olie was nog mooi bruin en helder.

Ik heb de auto nu een dag en heb er 75 km tot nu toe mee gereden, het is nog niet veel maar de auto voelt goed aan.

Ik geloof dat ik geluk heb gehad met deze baleno, maar daar zal ik met de tijd achter komen.

ik probeer om de 6 tot 12 maanden een update te geven.

Tot nu toe HAPPY!!!

Tadaa na 3 jaar een update.km stand 105.000 km

Baleno is een erg betrouwbare auto, nooit dienst geweigerd en nooit stil komen te staan. Bijna altijd korte ritten ermee gereden, 8 km heen en 8 km terug.

In 3 jaar aan kosten:
Xenon verwijderen plus aandrijfas hoes laten vervangen ivm APK €220
APK €30
Kleine beurt plus bougie vervangen €135
Elektra problemen veroorzaakt door versleten antenne rubber, schoonmaak plus waterdicht maken €150

Eind 2014 aangereden van achteren en de auto had zichzelf terug verdiend, bumper en bumper balk vervangen en een lekker zakcentje overgehouden. Deukje in de achter klep laten we lekker zitten😉.
Begin 2016 begon de auto bij stationair toerental af en toe te hikken, kleine beurt en het probleem is voor 95% opgelost, binnenkort de bougie kabels vervangen en dan moet het helemaal opgelost zijn. Die zullen ook wel minimaal 10 jaar oud zijn.

Auto rijdt lekker, weinig communicatie met de wegdek via de stuur, achterkant lijkt bij scherpe bochten te willen uitbreken maar blijft gelukkig in gareel, automaat op power stand is echt geweldig, auto trekt aan 1 stuk door naar de 6800 toeren en schakelt soepel door om verder te gaan😁😁.
Dankzij zijn lage gewicht en bijna 100 pk is ie lekker rap.

Ik denk er nog een jaartje tot anderhalf er nog mee te rijden en dan gaat ie eruit voor een station e46 of Volvo v40.

Eeeeeen nog een update: 02-06-2016
Auto vandaag naar de garage gebracht voor zijn jaarlijkse keuring, ik had na ruim 3 jaar stads verkeer wel een beetje verwacht dat mijn rem blokken op zouden zijn of een aandrijfas hoes kapot zou zijn maar niets in minder waar.
Voor de tweede keer is de Baleno zonder advies punten door de APK , tevens zet de Baleno 3 persoonlijke records:
1: 2 x door de APK voor á 40 euro
2: langst in bezit
3: misschien wel het belangrijkste........ Vertrouwen!

Bedankt voor het lezen en tot een volgende update.

En daar is ie dan......! (21-10-2016)
Ergens halverwege in Augustus 2016.
Onderweg terug van moeders en na zo'n 10 km rijden zie ik ineens dat mijn temperatuurmeter tegen het rode aan staat! Wtf dacht ik in eerste instantie, dan heeft de Suzuki toch tijdens het sprintje op de snelweg tegen een BMW blijvende schade opgelopen. Ik moest nog een km of 5 rijden voordat ik thuis was. Na even stressen bedacht ik me om de kachel op warm zetten en volop te blazen, daardoor zakte de temperatuur naar ongeveer de helft van het bovenste helft, gelukkig was het redelijk rustig en ik kwam niet in een file te staan. Aangekomen thuis ging de motorkap open en de zoektocht begon; eerst kijken of het een lekke koppakking is, gelukkig niet......phoe dat scheelt.
Daarna maar eens gekeken naar het koelvloeistof aangezien de ventilator aangesprongen was tijdens het rijden. En ja hoor, reservoir leeg en een plasje links onder de radiateur.
Gelijk internet afspeuren voor een radiateur en de prijzen lagen rond de 90 euro. Met dat in mijn achterhoofd ben ik bij diverse garages geweest voor prijsopgave en ik schrok me rot toen ik 300 euro hoorde( incl. Montage). Na wat navraag bleek het te maken te hebben met het feit dat mijn Suzuki een automaat was, de radiateur bevatte ook de koeling voor de versnellingsbak. Uiteindelijk laten vervangen bij een oude bekende die zijn eigen garage had voor 250 euro.
Oude radiateur was het orginele radiateur, de leidingen o.i.d. waren nog van koper dat werd al een ruime tijd niet meer gebruikt 😂😂.

Andermaal bedankt voor het lezen en tot een volgende update.