Skoda Superb Combi 1.6 TDI Greenline Comfort Bus. (2011)

Skoda Superb Combi
Skoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb CombiSkoda Superb Combi

UitvoeringSuperb Combi 1.6 TDI Greenline Comfort Bus.
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2011

1.6 overtreft mijn verwachting

Ik heb de SII Greenline Combi nu bijna twee weken en ik heb maar een groot nadeel aan deze auto kunnen ontdekken. Je bent namelijk verpest en zult niet snel meer zo super(b) rijden voor dit geld. Ik kom uit een OII 1.9tdi en was een beetje bang dat ik moest inleveren op snelheid aangezien ze beide het zelfde vermogen hebben terwijl er standaard bijna 200 kilo meer moet worden meegezeuld. Het enige wat ik heb in moeten leveren is een hoop kabaal. Ik heb me daar in de octavia nooit aan gestoord maar nu met die 1.6tdi rond rijd merk je het verschil. Mijn vrouw reageerde verrukt toen ze de eerste keer mee ging dat ze nu geen stinkende handen meer zou krijgen bij het tanken. Ik heb haar uit haar droom gehaald en op het hart gedrukt dat het echt een diesel is en dat hij zeker geen benzine lust. Een ander punt waar ik bang voor was is het sport onderstel. Met de Octavia met vaste trekhaak zat ik regelmatig met de kont op een drempel. Tevens moest de bodemplaat het af en toe ontgelden als ik met drie man in de auto over een drempel ging. De Superb heeft dit nog niet 1 keer gepresteerd. Ik heb nu een afneembare trekhaak, dat maakt misschien het verschil. Het is ook erg leuk is om op de gezichten van passagiers te letten als ze achterin stappen. Ik ben zelf 1m95 en lig bijna achter het stuur, ondanks deze zitpositie kan iemand van mijn lengte riant achter mij plaatsnemen. Wat Skoda in mijn ogen minder handig aanpakt dan de grote broers Audi en Volkswagen is de verkoop van opties. De Comfort businessline zit zo barstens vol dat ik niet veel reden zag om naar de ambition laat staan de elegance te kijken. Alleen de chromen raamlijsten zou ik wel willen hebben, die maken hem nog net even mooier. Er staan nu bijna 2000 kilometers op de teller waarvan er niet een een straf is geweest. Volgende week gaat er voor het eerst een paardentrailer (met paard) achter. Het is nog even afwachten hoe de 1.6 dit op gaat lossen maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. Ik zal verslag uitbrengen zodra het paard weer in zijn stal staat.

Trailer test

Zoals beloofd zou ik als het paard weer in zijn stal staat een update geven over het rijgedrag met aanhanger. De trailer met paard was ongeveer 1400kg, 100kg onder het maximaal toegestaan gewicht.

Het wegrijden van een boeren erf met kuilen en hobbels ging zonder bodem geschraap. Direct daarna moest de hele combinatie een provinciale weg op. Zonder enig probleem konden we invoegen en de 80 was snel bereikt. Vol gas optrekken was niet nodig en zou door het paard ook niet op prijs worden gesteld. Met andere woorden power genoeg om het hele gebeuren netjes op snelheid te krijgen. Eenmaal op de snelweg 90 in zijn 5 en op de cruisecontrol. Dat rijdt heerlijk rustig en de auto geeft het gevoel dat hij de aanhanger de baas is. De vijfde versnelling is er onder deze omstandigheden alleen maar om op snelheid te blijven, versnellen zit er echt niet in. Daarvoor moet toch echt de 4 worden opgezocht. Er zijn mensen die daar enorme problemen mee hebben, ik persoonlijk vind het geen probleem. Eenmaal in de 4 zit je zo boven de 100 en is de vrachtwagen ingehaald voor je er erg in hebt. Helaas was het een vlakke etappe maar ik heb niet de indruk dat je met angst en beven de Alpen in moet gaan met een caravan.

Ik heb verder maar 2 kleine puntjes van kritiek gevonden. De eerste heeft te maken met de Amundsen navigatie. Hij brengt je prima van A naar B maar hij blijft maar jengelen dat er verkeersproblemen zijn als er iets wijzigt in de file informatie. Als je het navigatie geluid uitzet is het probleem verholpen. Helaas is dat niet gescheiden aan te sturen. Verder vind ik het jammer dat het niet mogelijk is om flitspalen toe te voegen of andere POI's. Het tweede puntje komt in Nederland helaas niet zo vaak voor, maar als de zon dan een keer schijnt dan heeft dat tot gevolg dat het rooster van de voorruit ventilatie irritant weerkaatst in de voorruit. Dit komt bij heel veel auto's voor en ik begrijp niet dat daar niets aan gedaan wordt.

Bovenstaande kritiek is verwaarloosbaar als je alle pluspunten moet opnoemen. Het is en blijft een geweldige auto.

Vakantie goed doorstaan

De vakantie met caravan zit er op. 1600 km enkele reis naar Kraotië met een caravan van totaal 1150 kg en geen centje pijn. Zoals in andere reviews valt te lezen moet je niet in z’n 5 berg op willen rijden. Terug naar z’n drie en gas er bij en je komt niet onder de 100 km/h. Als ik de vergelijking met de Octavia Combi 1.9 tdi nog een keer mag maken wint de Superb. De Octavia lijkt iets meer kracht te hebben, maar dat kan ook zo lijken omdat hij veel meer herrie maakt. De Superb daarentegen heeft er veel minder last van als de caravan besluit z’n eigen ding te gaan doen. Het verbruik lag op 9,7 L/100 km, daar moet ik bij vermelden dat het voor mij absoluut geen doel was om het verbuik laag te houden, het kan dus zuiniger.

Als toetje op de vakantie heb ik er nog een fietstrip naar Frankrijk aan vast geplakt. Op zulke tripjes merk je weer hoe verschrikkelijk ruim de auto is. Er is voldoende ruimte voor 3 volwassen mannen, 3 grote tassen, een paar tassen met eten en 3 racefietsen in de auto.

Na al deze kilometers was het tijd voor de eerste beurt. Helaas voor iedereen die nog steeds niet wil geloven dat Skoda echt degelijke auto’s maakt er was helemaal niets mis. Op naar de volgende 30.000 en als er tussentijds iets te melden valt zal ik dat zeker niet nalaten.

Einde oefening

Misschien komt het door alle lovende woorden die ik eerder met iedereen heb gedeeld, we zullen het nooit weten. Feit is, "mijn" Skoda Superb is gestolen. Ingebroken in een woonhuis (niet de mijne), sleutels gepakt en de auto meegenomen. De eerste opmerking van een vriend van me was "Ik zou maar snel je sloten thuis vervangen, ze hebben een hoop laadruimte!".

Als vervangen vervoer werd er door de leasemaatschappij een BMW 318d sedan neergezet. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dat fantastisch rijdt. De wegligging is geweldig, de achterwielaandrijving is leuk in de regen maar de ruimte en luxe laar in vergelijking flink te wensen over.
Na drie weken kreeg ik groen licht van de leasemaatschappij om een nieuwe auto uit te zoeken. Normaal gesproken vindt ik dat schitterend, deze keer ervoer ik dat anders. Voor de vorm ben ik nog naar de Insignia, Hyundai I40 en de Mondeo wezen kijken. Achteraf snap ik niet dat ik daar tijd in heb gestoken. Mijn keus stond al direct vast, er komt gewoon weer een Superb. Enige punt van twijfel was de kleur maar zelfs die is ongewijzigd gebleven. De auto zoals ik hem wilde hebben was al geproduceerd en onderweg naar Nederland met als resultaat dat ik 27 oktober wederom van alle luxe en ruimte kan genieten. Indien er tussentijds iets te melden valt zal ik het niet na laten, anders meldt ik mij weer waar we met het vorige exemplaar waren gebleven.