Skoda Superb Combi 1.6 TDI Greenline Ambition Businessli (2011)
Uitvoering | Superb Combi 1.6 TDI Greenline Ambition Businessli |
Bouwjaar | 2011 |
Jaar van aanschaf | 2011 |
Eerste review Skoda Superb Combi 1.6 TDI greenline
Na de eerste 100.000 KM wordt het wel eens tijd om een korte review te schrijven over de Skoda Superb Combi 1.6 TDI Ambition greenline. Wat een geweldige auto! Comfort en ruimte zijn dik in orde. Lange afstanden (met name over de Autobahn) zijn een genot om te rijden en echt de 105 PK, waarover mijn Duitse collega's nogal laggerig over doen, zijn meer dan voldoende. Cruise op 170 - 180 KM/h is zeer comfortabel qua rijden en geluid. Eigenlijk is het een heel erg stille wagen (kleine resonantie tussen de 150 - 160 KM/h). De reden voor de keuze voor deze auto als lease auto is de enorme ruimte voorin, achterin en de kofferruimte. Mijn zoon is 2 meter lang en die past gemakkerlijk achter de bestuurders stoel waarop ik met mijn 1.9 meter lengte heel comfortabel zit. Bijkomend voordeel is de 20% bijtelling. Verbruik is 1:18 KM/L wat heel netjes is voor dit formaat auto. Mijn vorige lease auto de Toyota Verso kreeg ik niet zuiniger dan 1:13. Ik ben nog steeds bezig om mijn eerste set zomer en winterbanden op te rijden en op beide is nog ruim profiel aanwezig.
De Ambition uitvoering heeft een rijke uitrusting die is aangevuld met 2 extra opties, nl: electrisch verstelbare bestuurders stoel (aanrader) en electrische achterklep (stond 2x "spontaan" open tijdens een dikke regenbui). De Amundsen navi + radio is dik in orde en de geluidskwaliteit prima. Dit is mijn eerste auto met Xenon verlichting (Std)en zou het op de volgende auto zo weer mee bestellen, het maakt echt een heel groot verschil met halogeen verlichting.
De Skoda rijdt van beurt tot beurt (1x per 30.000 KM) daarnaast geen problemen gehad, zelfs geen piepje of kraakje, kortom perfect.
Is er dan niets te mekkeren? Nou ja toch wel: Allereerst de positie van de achteruitkijkspiegel, wat zit die laag! Het belemmerd een groot deel van het zicht, dit had wel beter gekund (hoger monteren). Ook de A-stijlen veroorzaken een relatief grote blinde hoek, ik ben al een paar keer geschrokken van een auto die plotseling voor mij opdook... De achterruit wisser doet kreunend zijn werk. De voorste ruitenwissers in de stand met regensensor zijn meestal zo sloom dat ik met regen de straat al uit ben voordat deze de eerste slag doen. Dit kan volgens mij ook wel beter.
Wanneer de Superb Combi uit de lease gaat (mei 2015) zal ik waarschijnlijk weer een Skoda met deze motor uitzoeken. Wel een 20% bijtelling uitvoering, misschien wel de nieuwe Octavia, een erg mooie auto!
Tussenstand
De Skoda Superb Combi is de grens van 150.000 Km gepasseerd. Ook nu weer heel veel erg comfortabele kilometers gereden. De wagen “voelt” nog erg solide aan, geen kraakjes, piepjes of rammeltjes te horen. De stoelen voelen nog net zo als toen de auto nieuw was en ook aan de bekleding is niet te zien dat de auto ver over de 100.000 Km is.
Of het nu een korte rit in Nederland is of een lange (snelle) rit in Duitsland Comfort met een grote C en op de Duitse Autobahn is een cruisesnelheid van 160 – 180 Km/h heel goed vol te houden zonder dat je snel vermoeid raakt. Het verbruik is nog steeds een sterk punt: gemiddeld tussen de 1: 18-19 Km/L in Nederland en tussen de 1:16 – 17 Km/L tijdens de ritten op de Autobahn. Ik rijd nog steeds met de originele set zomer en winterbanden!
Is er dan helemaal niets op te merken? Ja toch intussen 2 defecten aan de Skoda gehad: Bij 130.000 Km was het dempingsrubber tussen de portiergreep linksvoor verdwenen. De greep lijnde niet meer netjes met de rest van de binnenzijde portier en klapt on-gedempt naar binnen. Geen halszaak maar netjes bij de grote beurt gevraagd of de garage het rubber terug wilde plaatsen. Nou dat was niet zo eenvoudig, een complete deurgreep unit (€ 147.50) moest er aan te pas komen om het op te lossen en de leasemaatschappij accepteerde (in eerste instantie) de kosten niet (schade aangebracht door de berijder…..). 2e Probleem kwam aan het licht bij ongeveer 143.000 Km, het koelvloeistofpeil in het expansievat zakte langzaam. Even bij de garage langs voor bijvullen, maar ik moest de auto laten staan. De waterpomp was lek en ze vonden het niet verstandig om verder te rijden. De volgende dag kon ik de auto weer ophalen, de waterpomp en distributieriem zijn toen vernieuwd.
Ik zit nu qua lease in het laatste deel, begin 2015 heb ik de max. kilometerstand van 180.000 bereikt en is het tijd voor een nieuwe leaseauto. Ik ben er bijna zeker van dat het weer een Skoda wordt, een Superb of Octavia combi. Superb vanwege het hoge comfort en de ruimte (20% bijtelling). De Octavia is een alternatief vanwege de 14% bijtelling. Ik zal deze auto eerst een moeten testen, wanneer ik te veel achteruit ga in comfort en ruimte wordt het weer een Superb!
Einde leasperiode
De eerste Skoda Superb is ingeleverd aan het einde van zijn leaseperiode bij een kilometerstand van 172.600 KM. Heel tevreden en over de gehele periode geen problemen te melden. Verbruik nog steeds een keurige 1 Liter op 18/19 KM.
Weer gekozen voor een skoda Superb Ambition buisiness line met de greenline dieselmotor. Hiervan zal ik na de eerste 30.000 KM weer verslag doen.

Skoda Superb Combi 1.4 TSI Greentech Ambition Xenon Clima Navi Stoelverwarming NAP Dealer Onderhouden
- 2013

Skoda Superb Combi 1.4 TSI Greentech Ambition Business Line | 1e Eigenaar | Navi | Clima | 16" Velgen | PDC | Cruise |
- 2013

Skoda Superb Combi 1.8 TSI Elegance Business Line LEDER STOELVERWARMING CRUISE CONTROL CLIMATE CONTROL BLUETOOTH TELEFOON ACHTERUITRIJCAMERA ZEER MOOI !! 3010 in behandeling
- 2011