Skoda Superb Combi 1.6 TDI Greenline Ambition Bus. (2012)

Skoda Superb Combi 1.6 TDI Greenline Ambition Bus. (2012)

UitvoeringSuperb Combi 1.6 TDI Greenline Ambition Bus.
Bouwjaar2012
Jaar van aanschaf2012

De ontvangst

• 10 km

Op 14 september was het dan zover.

Ik kreeg de sleutels overhandigd van de nieuwe Superb Combi1.6 tdi Greenline, Ambition Businessline.

Standaard is de Ambition een stuk beter in z´n spullen als de Active.

De bestelde extra´s:
*Columbus navi
*Sunset (privacy glass)
*Chroomstrips op zijkant
*Elektr. achterklep
*Chroom dubb. uitlaat
*MDI (maar blijkt totaal overbodig)

Verder heeft de dealer op mijn verzoek de Greenline logo´s en stickers op de zijkant te verwijderen. Het GreenLine logo op de grille kan er niet van af, want dat zou schade geven aan de grille.

Mijn speciale verzoek van de nieuwe Skoda logo´s was wel geregeld. Ziet er een stuk frisser uit!

De eerste kilometers voelde compleet anders aan dan de km´s in m´n vorige Superb. De nieuwe 1.6tdi is behoorlijk stiller dan de oude 1.9tdi, terwijl dat al rust gaf aan boord van de auto.

Verder bouwt de 1.6 de trekkracht iets anders op. De 1.9tdi lijkt eerder het koppel vrij te komen, maar de 1.6tdi lijkt wat langer "door" te trekken.

Verder bleek de Columbus er binnen een half uur compleet mee op te houden. De dealer plaatste direct een vervangend toestel (Armundsen) waar ik me voorlopig mee kan redden.

We gaan rijden!

De eerste kilometers

Inmiddels bijna 17K op de teller.

Zaken die opvallen, ruimte, genot, comfort, luxe.

De perikelen met de Navi zijn nog steeds niet opgelost. Na een drie weken te hebben gereden met de (leen)Armundsen, kreeg ik een nieuwe Columbus waarvan een aantal zaken nog steeds niet werken.
Het heeft met name te maken met de communicatie tussen auto en radio.
Een aantal toetsen op het stuur werken niet, en de navi aanwijzigingen op Maxidot werken niet.

Volgens de dealer is dit het risico van een achteraf ingebouwd systeem!
Wat een larie,de dealer zou informatie opvragen bij de importeur en komt er op terug.

Verder bevalt de auto verschrikkelijk goed. Ik heb totaal niet het idee dat ik vermogen mis met de 105PK, ik ben er inmiddels behoorlijk aan gewend, gezien m´n vorige auto.

De Xenon verlichting vind ik echt super en een echte aanrader. De lampen "sturen" zelfs mee met de draai van het stuur.(AFS)
Verder is de electr.achterklep ontzettend handig.

Op naar de volgende km´s

probleem van Navi opgelost!

Het eerder genoemde probleem met de navi is inmiddels opgelost.

Waar de dealer mij niet kon helpen, kon een VAG-COM specialist uit Breda mij wel helpen.

Er zijn een paar instllingen gewijzigd waardoor de knoppen op het stuur weer werken, en tevens de aanwijzingen van de navi op het MFD scherm werken weer!.

Hij kon ook nog een aantal andere leuke gadgets activeren, waaronder m´n electr. achterklep sluiten op de sleutel & met de knop naast de pook.

Hulde!

Bijna afscheid

Tja, dat is balen!

Ik ga van job veranderen en had graag de auto mee willen nemen, echter ziet de werkgever dat anders. Het is zijn goed recht, maar wat jammer zeg!

Ik zou graag exact dezelfdee wagen willen rijden, echter zou dat dan met 25% aan bijtelling zijn, wat neerkomt op een extra EU 75,= p/mnd. en dat is toch serieus geld.

Ik heb al even lopen denken aan de nwe Octavia Combi.
a)1.6TDi Elegance 6bak,
b)1.6TDi Elegance DSG of
c)2.0TDi Elegance 6bak

MAAARRRRRR, dan lees ik plotseling over een facelift van de Superb en het feit dat deze er weer met 20% gaat komen!! Het kind komt weer in mij boven.

Goed, de afgelopen 34.000km. verliepen wederom geweldig. De 1.6TDi CR geeft voldoende vermogen, en is inderdaad stiller dan de 1,9TDi met pompverstuiver.

De ruimte is uiteraard al veel beschreven, en die wil ik absoluut niet missen.
Nog steeds ben ik echter van mening dat de Columbus van Skoda een verouderd systeem is, wat overigens prima werkt, maar erg traag is. Hopelijk monteert Skoda in het facelift model een nieuw model Columbus.

Ik ga halverweg mei maar eens kijken bij de dealer, dan zouden de specificaties & prijzen bekend moeten zijn.

nieuw

Inmiddels is er weer wat tijd verstreken. De auto is naar een collega gegaan, die er erg veel plezier aan beleefd. De teller is net de 60000km gepasseerd.

Ik heb inmiddels mn nieuwe Superb mogen bestellen die ergens in september geleverd gaat worden door Huiskes Kokkeler Enschede.

Dit keer de Superb Combi 1.6TDi Ambition Businessline in Candy white.

De bestelde opties zijn wederom, Columbus, Sunset, electr. klep en het verchroomd uitlaatsierstuk. (Chromen sierstrips aan de zijkant blijken inmiddels standaard te zijn na de facelift)

Echter zijn er wel wat zaken gewijzigd qua standaard uitrusting.

verdwenen zijn: bagagesysteem met rails, afsluitbare vakken in kofferruimte,

Erbij: LED verlichting aan achterzijde en voorzijde (dagrijverlichting), achterruit is altijd donker getint, nieuw model velg Helix, andere bekleding (zwart-zwart), 6-bak

uiteraard volgt er weer een review wanneer de auto afgeleverd is.