Skoda Octavia Combi 1.6 Elegance (2006)

Skoda Octavia Combi
Skoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia CombiSkoda Octavia - interieurSkoda Octavia - interieurSkoda Octavia - interieur

UitvoeringOctavia Combi 1.6 Elegance
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Ik mocht afgelopen voorjaar een nieuwe auto uitzoeken van de baas.
Ik voor mijzelf al het volgende lijstje gemaakt: Ford Focus Wagon, Renault Megane Grand Tour of Skoda Octavia Combi.
Na jaren dieselen wilde ik eigenlijk een LPG-auto. Voornaamste reden: de financien.
Je betaalt je met een diesel blauw aan leasebijdrage en bijtelling. Voor een lager leasebedrag (dat binnen het budget past) en lagere bijtelling rijd je op LPG.
Daarnaast is het gewoon milieuvriendelijker dan diesel.
LPG heeft natuurlijk ook de nodige nadelen: minder ruimte in de kofferbak of geen reservewiel, vaker tanken, en in het buitenland schaarse tankmogelijkheden.
De genoemde autos hebben echter veel ruimte, een reservewiel heb ik in 10 jaar leaserijden nog nooit nodig gehad, en met een 60 liter tank kun je 500 km rijden.
Daarnaast kom ik gemiddeld 2 weken in het jaar in het buitenland, en als je geen LPG kunt vinden tank je gewoon benzine.
Kortom: ik had mezelf overtuigd: ik kies voor LPG.
Daarmee viel de Focus af. Die rijdt namelijk alleen op benzine of Diesel. Jammer, maar helaas.
De Megane Grand Tour ziet er mooi uit en is gunstig geprijsd, maar ik hoorde teveel verhalen over problemen met electronica. Lees ook de reviews er maar op na. Daarom maar eens naar de Skoda dealer getogen.
Ik moet zeggen: ik viel direct als een blok voor de Octavia Combi Elegance. Groot, super compleet uitgerust en nog mooi vormgegeven ook. Daarnaast vielen de prestaties me alles mee. Strak sturend (al haalt ie het net niet bij een Focus), en de motor is OK. Ik ben geen PK-vreter, dus 107 paardekrachten vond ik ruim voldoende.
Maar vooral: wat is ie groooooooot!
En wanneer ik voor de LPG-versie koos paste het allemaal binnen het budget. Wat wil je nog meer? Nou, een trekhaak en metallic lak en een radio.
Maar dat kon ook allemaal nog wel.

Inmiddels rijd ik een half jaar in mijn Octavia en ik heb nog geen dag spijt gehad. Hij is ruim, comfortabel, heeft goede stoelen, is luxe uitgerust (inclusief standaard dubbele climate controll en park distance control achter). Daarnaast is ie tot nu betrouwbaar gebleken.
Ik rijd zoals verwacht zeker 500 km op een gastank en dat valt me alles mee.

1 probleempje: de vering achter had moeite met de combinatie van een volle gastank, volle benzinetank en 2 volwassenen op de achterbank. Omdat ik ook nog een trekhaak heb, en de auto een behoorlijk overhang heeft naar achteren, gebeurde het zeer regelmatig dat ik met een volle auto niet zonder een bonkje over een drempel kwam.
Dat is inmiddels opgelost met steunveren. Probleem is dus verholpen.

9,5