Skoda Octavia Combi 1.6 Ambiente (2006)

autoreview

Skoda Octavia Combi 1.6 Ambiente (2006)

Signalement

UitvoeringOctavia Combi 1.6 Ambiente
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2007
KM-stand bij aanschaf32.000 km
KM-stand laatst145.000 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de huisregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

  • 107.000 km

Intro
Na 4,5 jaar en 105dkm was onze Alfa Romeo 156 Sportwagon toch echt te klein geworden voor onze gezin (2 kinderen: 4 en 2 jaar). En dus ben ik sinds 5 mei 2007 de trotse bezitter van een Skoda Octavia II Combi 1.6 MPI Ambiente.
Deze keuze is vooral ingegeven door de vraag naar meer ruimte (grote kofferbak), het uiterlijk en goede prijs/kwaliteitsverhouding. De Skoda is niet nieuw, bouwjaar is februari 2006 en kmstand was 32 dkm. Het is dus een jonge gebruikte auto met nog fabrieksgarantie en het ziet er als nieuw uit. Een nieuwe zou leuker zijn, kun je de auto precies naar je wens laten maken, maar ons budget liet dat niet toe.

Exterieur
Ik vind de O2 combi zeker een elegante auto waarbij de verhoudingen goed kloppen. Ik heb bijvoorbeeld helemaal niets met die modieuze koplampen (zoals Peugeot) die zo’n ongeveer de hele voor- en zijkant ontsieren. Het zijn tenslotte koplampen en geen zijlampen. Erg geslaagd naar mijn mening zijn de achterlichtunits met het C-design; vooral in het donker zeer herkenbaar. Wat verder goed gelukt is de het 3e ruitje. In deze klasse wordt er vaak een ruitje in de carrosserie verlijmd zonder dat het een geheel vormt met de portierruiten. Skoda heeft dit opgelost met een in kleur gespoten strip die mooi de bovenlijn van portieren volgt.

Motor en prestaties
De motor is moet het vooral van het koppel hebben. Als je verder doortrekt in de versnellingen krijg je geen extra duw in rug. De auto versnelt gewoon lineair verder. Daardoor ontbreekt een beetje het snelheidgevoel. De tussenacceleratie, van 90 naar 130 km/u zoals voorkomt bij een inhalende vrachtwagen, na indrukken van resume van de cruise control gaat lekker vlot. In de praktijk van alledag, met de vrouw naast je en de kinderen slapend achterin, kom je goed met het verkeer mee en wordt de behoefte om een bocht wat vlotter te nemen dan normaal, beantwoordt met een boze blik van opzij en een hoop lawaai van achteren.
Ik heb ook een stuk met een, naar later bleek, te zware (1300 kg) caravan gereden. Zolang de weg maar vlak is gaat het wel, maar ik denk dat bij een vakantie richting zuiden, het beter is om een lichtere (tot 1100kg) caravan te aan te koppelen.
Het brandstofverbruik over de eerste 5800 km is 7,7 L/100km (1 op 13 km). Dit is met 60% snelweg (130 op de klok), een 20% buitenweg en rest stadsverkeer. De boordcomputer geeft tussen 0,2 en 0,4 L/100km te weinig aan.

Weggedrag en rijcomfort
De overstap van de Alfa naar Skoda is mij niet tegen gevallen. De Skoda stuurt weliswaar niet zo direct en in bochten moet hij zich even zetten, maar het is zeker geen auto die te veel onderstuurt is en eigenlijk alleen maar rechtuit wil. De rechtuitstabiliteit is vergeleken met de Alfa buitengewoon goed. De Skoda is (nog) uitgerust met de standaard stalen velgen en 195/65-15 banden. Ik zit nog te denken aan LM velgen, bijvoorkeur de Sirius. De banden filteren veel kleine oneffenheden en de vering haalt de grote hobbels eruit. Voldoende comfortabel zonder dat het week wordt. Wel hangt de auto bij zwaardere belading achter ver door en bij steile verkeersdrempels raakt de trekhaak de weg.
Het geluidscomfort is gemiddeld. Boven 110 km/u wordt overheerst het motorgeluid. Daarom heb ik een isolatiemat onder motorkap laten monteren. Ik heb het niet na gemeten, maar ik vind de motor nu toch wel stiller.

Interieur
Hét grote pluspunt van de O2 is de giga kofferruimte. De vakantiebagage is geen probleem. Willen de kinderen de fietsjes mee? Het past allemaal! Wat daar allemaal niet in kan. De ruimte in het interieur is ook prima. Met mijn lengte (1.85 m) kan ik stuur en stoel precies naar mijn voorkeur afstellen. De kinderen hebben lekker de ruimte en ik voel nu slechts af en toe een kindervoetje tegen de rugleuning aandrukken.
Het interieur is misschien allemaal niet frivool en fantasievol, maar het ontwerp is wel netjes en de afwerking is top en gebruikte materialen voelen lekker aan. Stevige handles en knoppen en geen fiemelige onderdelen.

Uitrusting
De Ambiente uitvoering beschikt over de spullen die je in een moderne auto mag verwachten. CV met AB, elektrische ramen voor, spiegels elektrisch verstelbaar en verwarmd en cruisecontrol. Geen grote luxe, maar het meest noodzakelijk zit erop. Deze uitvoering heeft een Climatic, die houdt de temperatuur constant en luchtverdeling en ventilator moet je zelf regelen. Ik had liever de Climatronic gehad, die de Elegance heeft. De Climatronic heeft, naast aparte temperatuurinstelling links en rechts ook automatische luchtverdeling en ventilatorstandregeling. Ik ben zeer tevreden met de Climatic, je hoeft de temperatuurinstelling niet bij te draaien en de luchtverdeling is tochtvrij. Bij de Alfa werd het bij een langere rit steeds kouder en moest je iedere 10 min de temperatuur opdraaien en moest vaak kiezen tussen lucht op de voorruit en voeten, met als gevolg een benauwd gevoel. Of de lucht uit het dashboard en voeten laten stromen, waarbij je weer last van tocht had.
Wat erg prettig is en er extra opzit is de Jumbobox, het (gekoelde) kastje tussen de voorstoelen met armsteun. Ook heb ik de radio/CD-speler Stream MP3 en extra luidsprekers in de achterportieren laten monteren. Hierover ben ik erg tevreden. De radio-ontvangst is goed. De bediening is eenvoudig, met lekkere grote knoppen en een duidelijk display. De geluidskwaliteit is goed.

Conclusie
De Skoda doet eigenlijk precies wat ik verwacht had, met hier en daar een positieve uitschieter. voor mensen die auto zoeken die er goed uitziet, ruimte biedt en veel waar voor zijn geld is de O2 een goede keus.

Update 21-1-2008
Omdat mijn vrouw voor haar werk meer kilometers is gaan rijden, heb ik besloten om de Skoda met een LPG installatie uit te rusten. Ik heb informatie ingewonnen over GasFX en Telefix GFI. De keus is op Telefix gevallen. De overweging is, met name geweest dat de dealer Hegeman Nijmegen hiermee goede ervaringen heeft en derhalve ook garantie verleend als er problemen zouden ontstaan.
De installatie van Telefix GFI SGI werkt met LPG dampinjectie en maakt gebruikt van de motorelektronica van het benzinesysteem. Simpel gesteld komt het erop neer dat op LPG bedrijf de gasinjectoren worden aangestuurd (en de benzineinjectoren kortgesloten worden) en andersom. Er wordt altijd op benzine gestart en afhankelijk van motortoerental, motortemperatuur wordt er overgeschakeld naar LPG.
De inbouw ging goed op een punt na: ik wilde een 62 L tank op de plaats van het reservewiel en kreeg een 51 L tank. De 51 L tank is geheel verzonken in de reservewielbak waardoor er de vlakke laadvloer blijft, echter de actieradius vind ik met ca. 400 km te beperkt. Deze fout is onlangs keurig hersteld en nu ligt de afdekplaat van de kofferruimte aan de achterzijde ca. 4 cm hoger. Ik hoop nu een kleine 500 km op een tank te kunnen rijden.
Het rijden op zich gaat probleemloos. Bij overschakelen soms een heel licht schokje, maar meestal heb je het niet in de gaten. Wat ook prettig is dat de verbruiksmeter van de boardcomputer werkt en het verbruik weergeeft alsof je op benzine gereden zou hebben. Het verbruik op LPG ligt nu op 9,8l/100km gemeten over 3000 km. Het verbruik op benzine ligt op 7,8l/100km gemeten over 18000 km.

Update 3-7-2008
Onlangs heeft de O2 een grote onderhoudsbeurt gehad inclusief vervangen van de remvloeistof. Belangrijkste zaken zijn: verversen van de motorolie, vervangen van oliefilter, luchtfilter en interieurluchtfilter en bougies. De koplampen zijn opnieuw afgesteld; ik had een lampje moeten vervangen. Er zijn verder geen bijzonderheden geconstateerd. Ik had nog een opmerking dat de variabele interval niet werkte. Dit is gecheckt en er geen afwijking geconstateerd. Het probleem heeft zichzelf opgelost, wat ik ook zelf vastgesteld heb. Deze beurt kostte 423 euro. Aangezien Skoda vaste prijzen voor onderhoud hanteert is dit geen verrassing en vind ik het een acceptabel bedrag.
Rest mij nog te melden dat het verbruik op LPG iets gedaald is naar 9,7 l/100km gemeten over 15.000 km. Met de huidige benzine- en dieselprijzen is tanken nu een feest. Voor een bedrag van minder dan 30 euro kan ik weer zo’n 550 km rijden.
Verbruik op benzine volgens boardcomputer is nu 7,5 l/100km.

Update 8-4-2009

Sinds augustus 2008 rijdt de O2 op Lyra velgen met Bridgestone Turanza ER300 205/55R16 banden. Het veercomfort is iets afgenomen, maar het ziet er stukken beter uit dan de standaard wieldoppen. Die wieldoppen steken iets uit t.o.v. de band waardoor ze snel een beschadigen. De Lyra velgen hebben hier geen last van. Deze banden zijn iets stiller dan de vorige en hebben meer grip zowel droog als nat. Via marktplaats heb deze gevonden, ze waren nog nieuw. Sindsdien hebben ze 18dkm gelopen en binnenkort zal ik ze gaan verwisselen voor naar achter en omgekeerd i.v.m. voorkomen van het cuppen van de achterbanden.
Een irritatie is de koude lucht die uit het ventilatierooster in de driehoek bij de linkerbuitenspiegel komt. Dit geeft een koude tocht op mijn linkerhand waardoor deze altijd koud is. Alleen bij de luchtstroom gericht op de voetenruimte is de tocht bijna weg. Maar dat is een niet ideale instelling. Ik ga het rooster een keer afplakken om te beoordelen of het beter wordt, mits de zijruitontwaseming het nog voldoende blijft doen. Zijn er meer mensen die zich hieraan storen en een oplossing hebben? Of ben ik de enige.
Het verbruik is nu 9,8 l/100km op gas, volgens de boardcomputer ligt het verbruik op 7,7 l/100km.

Update 27-8-2009 bij 92000 km
Na ruim 4 maanden weer een update.
Zoals vorige keer vermeldt, heb ik nu de banden van voor naar achter gewisseld bij 84.000 km ter voorkoming van cuppen van de achterbanden. Dit helpt wel, nog steeds geen bijgeluiden. Er zijn wel een paar andere zaken die spelen. Zie rubriek problemen.
Met de meivakantie hebben een caravan (Eiffelland Deseo Plus beladen gewicht ca. 1000kg) gehuurd om een weekje er op uit te trekken. Je merkt goed dat de O2 er flink aan moet trekken om de combinatie op gang te krijgen, maar in het vlakke NL niet echt problemen. In 4 of soms in 5 is goed te doen bij ca. 90 km/u. De caravan zelf is goed bevallen en dit was een proef om met de zomervakantie naar Frankrijk met caravan af te reizen.
Dus in de zomervakantie op pad naar Frankrijk. De eerste proeve van bekwaamheid kwam na Luik bij de lange helling omhoog. Hier begin je in 3 met zo’n 80 km/u maar uiteindelijk moet je terug naar 2 en brul je met 5000 rpm en 65 km/u omhoog. Je komt er wel maar je hebt niet iets over. De combinatie is wel lekker stabiel, weinig last van zijwind. De verdere rit is goed verlopen en ook op de terugweg ging het goed. Je merkt wel dat je de motor maximaal belast, het verbruik (op gas) lag de eerste tank op 17,2 l/100km, dat is 1 op 5,8 km bij een kruisnelheid van 95 km/u. Om de motor een beetje te ontzien heb daarna tussen de 85 en 90 km/u gereden. Dan zakt het verbruik naar 15 l/100km. Overall heb ik over 2600 km een verbruik van 14,4 l/100km, dat is 1 op 6,9 km gerealiseerd. Ik weet niet hoe andere auto’s met caravan presteren, maar deze combinatie is wat mij betreft wel zo’n het maximum. Ik heb mijn bedenkingen over hoe dat moet met 1200 kg aan de haak, wat is toegestaan. Wat zijn de ervaringen van anderen met het rijden met caravan? Hebben de TDI’s hier een voordeel? Graag jullie reactie. Voor de volledigheid, we (mijn vrouw, de kinderen 6 en 4 jaar en ik) hebben de O2 zoveel mogelijk met zware spullen beladen. Ik schat totaal zo’n 300 kg in totaal inclusief personen.
Het verbruik is iets gestegen naar 10,1 l/100km op gas, volgens de boardcomputer ligt het verbruik op 7,6 l/100km over bijna 61.000 km.
Over het rijcomfort, de ruimte, weggedrag ben ik nog steeds dik tevreden! Ik zie ondertussen steeds meer O2’s met de facelift. In eerste instantie was ik niet zo onder de indruk van de facelift, maar “in het wild” ziet de gefacelifte O2 erg toch wel goed uit.

Update 6-5-2010 bij 107000 km
Na 15dkm weer een update.
Eind januari is de eerste APK keuring uitgevoerd. Prettig is dat deze slechts 25 euro kost en tegelijkertijd is op mijn verzoek de wintercheck uitgevoerd. Via verrassend Skoda kost dit helemaal niets! Op een scheurtje in een van de voorbanden was er niets opvallend te melden. Waarschijnlijk hebben we een stoeprandje geraakt waardoor het scheurtje is ontstaan. Met ca. 3 mm profiel op de beide voorbanden, is besloten om de voorbanden (Bridgestone Turanza ER300) te vervangen door Conti PremiumContact.
Net voor de APK was het weer tijd om litertje motorolie bij te vullen. Toen zag ik onder de olievuldop een emulsie van water en olie. Volgens Hegeman is dat te wijten aan het koude weer. De monteur heeft het een en ander schoongemaakt. Toch even in de gaten houden. Op Skoda forum wordt hier vaker melding van gemaakt.
Een pluim verdient Leo Janssen van Hegeman Nijmegen. Hij woont net als wij in Malden en met hem kunnen we steeds een wisseltruck met de auto doen. Hij neemt een huurauto mee en zet deze bij ons op de oprit. Vervolgens rijdt hij met onze auto naar de garage en hij brengt de auto na de beurt weer terug en neemt de huurauto weer mee. De huurauto kost nog geen 30 euro. We blijven mobiel en het bespaart ons 2 ritjes naar Nijmegen er weer terug. Echt goede service!
Brandstofverbruik op benzine en gas is onveranderd. Ondertussen hebben we voor onze vakanties een caravan gekocht, het zelfde model als we vorig jaar gehuurd hebben. In de meivakantie gaan we in NL proefcamperen en met de zomervakantie is het doel Zwitserland en Noord Italië. Ik heb er alle vertrouwen in dat de O2 ons zonder problemen uit en thuis brengt.

PROBLEMEN

  • 145.000 km

Tot nu toe 2 problemen
De cruisecontrol is uitgevallen. Soms doet het wel en soms doet het niet. Onder garantie is de complete linker stuur handle vervangen. En het probleem is opgelost. Uit Skodaforum.nl begrijp ik dat dit een vaker voorkomend probleem is.
Het linkervoorportierraam piept als het raam open en dichtgaat. Hierbij is het raammechanisme vervangen en het probleem was uit de wereld. Echter sinds een week komt er een luide kraak uit het portier als het raam bijna onderin zit. Hier moet de dealer nog naar kijken.

Update 21-9-2007
Sinds kort komt een schurend geluid onder de motorkap vandaan, alleen hoorbaar bij stationair draaien. Het lijkt tekomen vanuit de distributietandriem of van de multi V-riem. De waterpomp was de boosdoener, het was een bekend probleem. Het blijkt dat er serie waterpompen is waarvan de as en waaier uit kunststof bestaan, die na enige tijd speling krijgt op de lagers, waardoor deze aanloopt tegen het waterpomphuis. Dat was het schurende geluid. De waterpomp is vervangen door een ander exemplaar met alu as en waaier. Tevens is de spanrol, tandriem, multi V-riem en de spanrol van de multi V-riem vervangen.
Helaas weet men niet welke waterpomp in welke auto is ingebouwd, omdat Skoda (lees VAG) met meerdere leveranciers werkt.
Dus aan alle Skoda 1.6 MPI rijders met een schurend geluid, wacht niet te lang, anders is de ellende niet te overzien: vastslaande waterpomp, brekende distributieriem, kromme kleppen enz.

Update 21-1-2008
Twee keer weigerde het slot van achterklep, maar daarna is het niet meer voorgekomen. Verder heb ik vermoedt ik dat een van de banden een platte kant heeft. Het bandengeluid neemt toe, er lijkt een resonantie in te zitten. Na 50000 km zijn de banden danook bijna versleten.
Verder geen klachten.

Update 3-7-2008
Het valt mij op dat er iedere 10.000 km 1 liter Longlifeolie bijgevuld moet worden. Over 30.000km is er 3 liter bijgevuld. Niet dramatisch, maar de olie kost wel ca. 20 euro per liter. lijkt 3 liter bijvullen lijkt wel veel, maar gezien de lange interval valt dat toch wel weer mee.
Verder geen problemen.

Update 8-4-2009
Bij licht bijremmen trilt het stuur. Het lijkt erop dat de remschijven/blokken of versleten en/of krom zijn. Binnenkort naar de garage om te laten controleren en repareren. De variabele interval van de ruitenwisser is inderdaad variabel: soms doet hij het wel en soms doet hij het niet.


Problemen update 27-8-2009 bij 92000 km
Ik had al melding gemaakt van trillingen bij het remmen. Bij 85.000 km zijn de voorremschijven en remblokken vervangen. De remschijven waren inderdaad krom. Hegeman heeft deze klus voor € 290 geklaard, precies volgens de kostenopgave vooraf.
Een tweede probleem dat de kop op stak was een fluitende geluid, dat verdween bij intrappen van de koppeling. Mijn inschatting was het druklager van de koppeling. Ook ging de koppeling bij intrappen en opkomen, schokkerig. Na demontage van de koppeling, de versnellingsbak moet er eerst uit, was de diagnose van Hegeman dat het druklager versleten was en dat 2 radiale veren die de trillingen in de aandrijflijn moet opvangen gebroken waren. Dus er zit nu een geheel nieuwe koppeling in: drukgroep, druklager en koppelingsplaat zijn vervangen. Ook constateerde de monteur een zingend voorwiellager, welke ook is vervangen. Alles bij elkaar kostte dit € 937.
Ik ging er van uit dat een koppeling van een moderne auto wel een autoleven mee kan, dus dit is een tegenvaller. Ik zal de waardering voor de kosten verlagen naar voldoende.
Tegelijkertijd is de 90.000 km beurt uitgevoerd. Hier geen bijzonderheden. Normaal gesproken zou de de distributieriem ook moeten worden vervangen, maar dat was al gebeurd bij het vervangen van de waterpomp bij 45.000 km. Zie update 21-7-2007.
De beurt kostte € 380 inclusief 2 nieuwe ruitenwisserbladen.

Problemen update 24-12-2010 bij 125000 km
Fluitende brandstofpomp. Zie update 24-12-2010.

Problemen update 30-09-2011 bij 145000 km
Fluitende brandstofpomp is vervangen.
Lambdasonde vervangen i.v.m. brandend lampje motorstoring.
Zie update 30-09-2011.

Update

  • 125.000 km

Update 24-12-2010 bij 125000 km
Na al het TSI en TDI geweld in de reviews van de laatste maanden is het weer de hoogste tijd voor een update van een 1.6je.

Na de zomervakantie waren de achterbanden aan de beurt. Ook hier zijn Conti.s gemonteerd. De levensduur van de Bridgestone heb ik genoteerd op 50.000 km. Niet heel erg veel gezien de trekkracht van de 1.6 maar wel acceptabel. Van de Conti’s verwacht ik nog wel iets meer.

Vervolgens was het half november tijd voor een grote beurt waarbij op mijn verzoek ook remvloeistof is vervangen. Verder is de brandstofpomp in tank gedemonteerd en geïnspecteerd wegens een fluitend bijgeluid. Dit fluitje hoor je vooral bij lage snelheden (

update 30-09-2011 145.000 km

  • 145.000 km

update 30-09-2011 145.000 km
We zijn weer 20dkm verder, hoog tijd voor een update. Begin van het jaar was het tijd voor de APK. Twee dagen voor de geplande afspraak gaat motorstoringslampje branden. Even gebeld met de dealer: voor de zekerheid langskomen en wordt de storinggeheugen uitgelezen en gereset. Helaas de volgende dag lampje weer aan. Bij de APK is de bedrading gecontroleerd en nogmaals gereset. Verder APK goedgekeurd; op een lekke carterventilatieslang na, was er niets aan de hand. Weer 2 dagen na resetten van het lampje, floep gaat die weer aan. Weer gebeld met Hegeman, het advies lambdasonde vervangen. Omdat het toch duur wordt doe dan ook maar een nieuwe brandstofpomp (zie update 24-12-2010), het gefluit begint danig te irriteren en maak er een leuk prijs aan. Enfin 500 euro lichter is en blijft het lampje uit en kunnen weer we genieten van de radio CD speler. Er gaat wel een sterretje af (van 4 naar 3) in de betrouwbaarheid en de kosten laat ik staan op 3 sterren.
Tot zo het slechte nieuws.
Het goede nieuws is dat er weinig opvallends te merken is. De O2 doet gewoon wat hij moet doen. Hij rijdt nog net zo lekker als 4 jaar geleden: comfortabel, stevig geveerd, koersvast, solo rijdend snel genoeg voor ons en de binnenruimte is nog steeds toereikend.
De softlack op de schakelaars van de elektrische ramen en deurgrepen laat her en der los en de motorkap heeft hier en daar een steenslagschade. Verder is er weinig slijtage te zien en na een middag met wassen, poetsen en stofzuiger in de weer geweest te zijn staat hij er weer piekfijn bij.
In de zomervakantie zijn we met de caravan weer naar zuid Europa geweest zonder problemen. En het blijft altijd weer een feest voor 30 euro te tanken en dan weer een dikke 500 km te kunnen rijden.
Laatst zat ik het nog eens na te rekenen, we rijden nu bijna 100dkm op LPG en na aftrek van afschrijving van de LPG installatie, extra motorrijtuigenbelasting zijn we zo’n 3000 euro goedkoper uit dan in vergelijking met benzine. Het verbruik is onveranderd 10,1 L/100km LPG.
Kortom, we rijden zeker nog een paar jaar door en dus op naar de 2 ton!

7,0
  • Betrouwbaarheid
  • Prestaties
  • Comfort
  • Kosten
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (10)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.