Skoda Octavia Combi 1.2 TSI 105pk Greentech Ambition Bus (2014)
Uitvoering | Octavia Combi 1.2 TSI 105pk Greentech Ambition Bus |
Bouwjaar | 2014 |
Jaar van aanschaf | 2014 |
Een Skoda?
Na 7 jaar werd het tijd voor een nieuwe baan en met een nieuwe baan komt een nieuwe leaseauto (in dit geval dan). Omdat ik een jaarcontract heb werd het een shortlease auto. Ik kon kiezen tussen een Seat Leon Estate of een Skoda Octavia Combi. Ik koos voor de eerste maar op mijn eerste werkdag stond de tweede vrolijk te glimmen op het parkeerdek. Ik heb helemaal niets met Skoda dus voor mij stond de auto al met 2-0 achter.
De auto heeft een antraciet kleur en heeft de optionele 17 inch velgen maar volgens mij zitten die bijna onder alle Octavia's. De auto ziet er aan de buitenkant netjes uit maar heeft niet echt uitstraling. Wat ik grappig vind is dat er optioneel zilverkleurige dakrails op zitten: waarom zou je daar meer geld voor willen betalen? Maar ja, smaken verschillen.
Eenmaal ingestapt ziet alles er netjes zwart uit en de materialen zijn van prima kwaliteit. Qua aanzicht vind ik dit eerlijk gezegd een stuk beter dan de gemiddelde Japanner. De stoelen zijn vrij vlak en het heeft mij ook enige tijd gekost om een prettige zithouding te vinden. Het ruimteaanbod is prima, zeker achterin met twee twee kinderen in kinderstoeltjes. De geintegreerde isofix haken zijn echt een uitkomst. Dit zijn een van de meer of minder slimme dingen in de auto maar daarover straks meer.
Het dashboard ziet er zoals gezegd netjes met mooie materialen maar verder sober uit. De navigatie is echt dramatisch langzaam en zou ik echt afraden. Ook de voicecontrol is echt langzaam maar werkt wel correct (Leuk file tijdverdrijfsdingetje). Volgens mij is het wel het goedkoopste navigatiesysteem maar dan toch. Ook het geluid is tranentrekkend slecht. Deze zou ik zeker upgraden als ik die mogelijkheid zou hebben gehad.
Ik vind de motor echt prima. Het is een 1.6 tdi maar hij loopt mooi en trekt voldoende snel op/ door. Ook schakelt hij fijn. Ik heb wel last van een fors koelvloeistofverbruik (3x voor teruggeweest) en ze kunnen de oorzaak niet vinden. Ze verdenken luchtbellen in het koelsysteem.
Over de meer of minder slimme zaken in de auto: de isofix haken zijn voor mijn gezinssituatie ideaal want je klikt stoeltjes er zo in. Dit heb ik bij vooral Franse auto's wel eens minder gezien. Wat ik ook mooi vind is het "vastzethoekje" dat je uit de zijkant van de kofferbak kunt trekken. Hiermee kun je losse bagage vastzetten echt superhandig. Minder is de ijskrabber in de tankdop want als de ruiten bevroren zijn, is de tankdop ook vaak dichtgevroren. Misser!
Als laatste heb ik erg moeten wennen aan de cruisecontrol want die set en resume knop zit aan het einde van de richtingaanwijzer. Als ik van rijbaan veranderde wilde ik in het begin nog wel eens per ongeluk de cruise control aanzetten.
Nu ik er enige tijd mee gereden heb, vind ik de Octavia een prima auto. Ik weet niet of ik hem zelf zou kiezen maar nu ik heb eenmaal heb kan ik er wel mee leven.
++++++ Update 31.000 km ++++++
De auto is net voor zijn eerste beurt geweest, tijd voor een update. Ben met de auto op vakantie geweest (winter) en de ruimte in de auto is echt een pluspunt. Ook rammelt nog niets en heb nog geen niet motorische problemen gehad.
Moet ook zeggen dat de all season banden die er onder liggen prima bevallen: voldoende grip en het geluid niet noemenswaardig hoger dan 'zomerbanden'.
Ondanks dat ik positief ben over de auto heb ik er toch voor gekozen een andere auto te kiezen als leaseauto. Als deze nog 14% was zou dat misschien een ander verhaal geweest zijn. Als nieuwe auto heb ik wel een 20% auto genomen echter een met wat meer uitstraling en rijdynamiek.
De koelvloeistofproblemen zijn opgelost: ik weet niet wat het geweest is maar als het opgelost is is dat prima zo. Wat nu wel opduikt is olieverbruik. Ik ben dit nog nooit tegengekomen bij mijn eerdere auto's.
Iets positiefs over de dealer: na de beurt kwam ik er achter dat het 'vuilnisbakje' in de linkerportier geleegd was door de dealer. Naast dat het vuilnisbakje an sich een goed idee is vind ik het legen wel een goede service.