Skoda Octavia Combi 1.4 TSI 140pk Greentech Elegance Bus. (2013) #2

Skoda Octavia Combi 1.4 TSI 140pk Greentech Elegance Bus. (2013)

UitvoeringOctavia Combi 1.4 TSI 140pk Greentech Elegance Bus.
Bouwjaar2013
Jaar van aanschaf2020
Lezerswaardering: 70%Keuze van de redactie

Uitgebalanceerde eigenschappen

Ik heb de auto gekocht in maart 2020. Daarvoor reed ik een Peugeot 308 1.6 diesel, met zo'n 250.000 km achter zich en zo'n 12 jaar oud.

Wat zoek ik in een auto: een goede balans van eigenschappen. Ruimte, prestaties, comfort, uiterlijk en kosten.

Destijds sprak de Peugeot 308 me aan, omdat deze qua ruimte voldoende bood (daarvoor een oude Ford Escort station gereden), comfortabel was, vlot genoeg en ik koos voor diesel omdat het qua kosten destijds weinig uit zou maken en ik diesel wat degelijker achtte. De 308 had een licht interieur met panoramadak, wat me over de streep trok: de hoeveelheid licht in het interieur is fijn.

Dit speelde ook bij de Octavia: de combinatie van een licht interieur en panoramadak waren weer aanwezig.
Desondanks toch ook kritisch op de rest van de auto. Alternatieven waren onder andere Mazda CX5/6 (station), waar ik ook een proefrit in heb gemaakt. Wat ik bij de CX5 en 6 miste, was vooral trekkracht onderin bij de motor, plus een panoramadak. Het interieur is donker en doet daardoor relatief somber aan.

Ik heb bij de Octavia specifieke keuzes gemaakt wat betreft de uitvoering: ik wilde een 1.4tsi, omdat ik niet overtuigd was dat het verbruik van de 1.0/1.2 significant minder was, plus de 1.4tsi mag 1.500kg geremd trekken.
Daarbij heeft de motor een riem, geen ketting (met bijbehorende problemen) en heb ik bewust gekozen om een handbak te nemen in plaats van een DSG. Die kunnen namelijk wat nukken hebben en zijn vrij prijzig om te vervangen.

De ervaring bij de proefrit was redelijk goed. De auto had last van kraken over drempels (ophangrubbers), maar voor de rest was er weinig op te merken. Ik vond de auto wat minder stil dan de Peugeot 308, maar de verkoper heeft demping onder de motorkap laten plaatsen. Dat helpt, al zou ik liever nog meer stilte willen. Ik kan niet zeggen dat ik de auto luidruchtig vind. Gesprekken zijn ook bij 130km/uur prima mogelijk zonder stemverheffing, iets wat ik in een Fabia wel anders heb meegemaakt.

Ik heb in anderhalf jaar wel enkele problemen gehad. Allereerst werkte het slot van de afneembare trekhaak niet en op dit moment wel, maar niet altijd. De trekhaak zal er niet onderuit vallen (dus het betreft niet de borging), maar je kan/kon de trekhaak verwijderen, ondanks dat deze op slot is gezet (tegen diefstal).
Daarnaast binnen enkele weken last gehad van een emissiemelding (Lambdasonde). Dit is na enkele pogingen onder garantie verholpen en is niet meer teruggekeerd. Daarnaast was de wielsnelheidssensor/ABS-sensor linksachter defect (geeft een stuk of 5 meldingen in de boordcomputer).
Daarnaast al een keer of drie of vier de batterij van de sleutel vervangen, voornamelijk in het laatste half jaar, maar misschien komt dat door de gebruikte batterijen.

Als laatste heeft het schuifdak een probleem: als het warm is (>20 graden ongeveer), dan heeft het schuifdak de neiging aardig te kraken bij openen. Ik heb de dealer er al naar laten kijken, zonder succes. Smeren van bepaalde delen is geen succes geweest, dus het euvel speelt nog.

Hoe vind ik de auto rijden? Ik vind de auto een fijne balans hebben tussen dynamiek en comfort. De auto heeft 18" velgen en dus redelijk platte banden. Dat helpt de auto in bochtgedrag. Bij de Peugeot 308 merkte ik duidelijk dat de auto zwaar was in de neus, de Octavia is veel meer in balans. Ondanks de significant betere dynamiek (t.o.v. de 308) ervaar ik de auto toch nog steeds als comfortabel. Wat ik wel vind opvallen, is dat de auto bij gripverlies gevaarlijk ver kan doorschuiven. Waar de 308 eerder onderstuurd doorgleed, was dit redelijk makkelijk op te vangen. Bij de Octavia ligt over het algemeen het punt van gripverlies van de voorwielen een stuk verder, behalve bij sneeuw. Daar ondervinden de voorwielen ook relatief snel gripverlies en de auto heeft dan de neiging flink door te glijden. Ik heb twee momenten gehad waarbij ik flink ben verrast.

Ook heb ik ondervonden dat een relatief klein verschil in bandenspanning al flink invloed heeft in eerder gripverlies. Na het vervangen van de wielsnelheidssensor linksachter heb ik de bandenspanning niet meer gereset (de auto voorspelt waarschijnlijk op basis van verschil in wielsnelheden rondom dat er iets mis is met de bandenspanning). Ik ondervond relatief snel gripverlies voor en na het oppompen van de banden (en deze keer wel resetten in het systeem) werd dit veel beter, alhoewel de banden geen hele lage bandenspanning hadden. De bandenspanning bij de Peugeot was meer vergevingsgezind dan de Octavia, al reken ik dat toe aan de platte banden.

De auto heb ik ook laten chiptunen, het vermogen zou toegenomen moeten zijn van 140 naar 180pk. Reden hiervoor is omdat ik spijt had dit niet bij de Peugeot te hebben gedaan en het waarschijnlijk weinig tot geen invloed heeft op het verbruik, mits er normaal wordt gereden (en dat lijkt zo te zijn). Vermogenstoename is duidelijk merkbaar en af en toe wel fijn, zeker bij inhaalacties. Wat wel jammer is, maar dit is redelijk inherent aan turbomotoren, is dat de gasrespons soms traag is. Er is (vind ik) soms aardig verschil in ervaring van vermogen: soms verbaast de auto me hoe vlot de auto versnelt en soms dan verbaast het me dat ik een halve seconde/seconde vertraging heb, voordat er een duidelijke versnelling merkbaar is. Al met al ben ik tevreden met de prestaties, de auto heeft eens >200km/uur gereden in Duitsland, zonder krimp. Ook het verbruik vind ik netjes: ik rij regelmatig rond de 1:16, 1:17 is ook mogelijk, afhankelijk van hoeveelheid snelweg en rijstijl. Ik tank wel altijd euro98, omdat ik de auto heb laten tunen.

Het gekraak bij drempels (draagarmrubbers) ondervind ik nog steeds en die zullen bij een volgende garagebezoek vervangen gaan worden. Daarnaast is het jammer dat het schuifdak zo kraakt, maar vooralsnog lijkt dat verder geen problemen te geven. Misschien dat ik de garage waar ik al jaren kom, een poging laat wagen om het op te lossen.

Als laatste zit er wat onregelmatigheid in de aandrijflijn bij lage snelheid. De auto lijkt hierbij wat naar voren en achteren te gaan, terwijl de snelheid constant zou moeten zijn. Ik weet niet of dit gedrag uit de motor komt, of uit de aandrijflijn.

Samenvattend:
Ik ben blij met de prestaties van de auto: met 180pk na chiptunen is de auto (vind ik) snel, terwijl ik de auto nog steeds comfortabel vind. Het verbruik vind ik netjes en de rest van de onderhoudskosten vallen me nog alleszins mee. Ik vind de betrouwbaarheid wat minder dan de Peugeot, gezien het aantal kwaaltjes wat ik in anderhalf jaar heb en waarbij het kraken van het schuifdak misschien niet opgelost gaat worden. Vooralsnog heb ik weinig kosten gehad aan de zaken die spelen, dus dat is een pluspunt.

De ruimte in de Octavia is heerlijk: er is voldoende ruimte om voor en achter te zitten, de zitruimte achter is zelfs riant. Daarnaast is de kofferbak ook riant en past er met de bank plat echt veel in. Een voordeel is dat het een stationwagon is en lange zaken makkelijk meegaan, maar een fiets is weer een stuk lastiger door de afmetingen van de auto.
Het lichte interieur (half leer, half alcantara) vind ik mooi, maar kan smaakgevoelig zijn. Ook schoonhouden is wel lastig, maar niet onoverkomelijk. Ik heb pas een dochter, dus de auto (en mijn schoonmaakskills) zullen misschien nog op de proef gesteld worden.

De Octavia zit redelijk riant in de opties. Xenon automatische verlichting, regensensor, stoelverwarming, sensoren die je waarschuwen voor de voorligger (maar geen adaptieve cruisecontrol), cruisecontrol, automatische klimaatregeling, panoramisch schuifdak, parkeerhulp, etc. Alles werkt naar mijn ervaring naar behoren. Ik heb de navigatie zelfs tweemaal geüpdatet. Enige wat ik een beetje nadelig vind, is de manier waarop je de cruisecontrol "annuleert". Bij de Peugeot 308 was daar een knop voor, bij de Octavia werkt dat iets anders. Om de cruisecontrol inactief te maken (dus niet meer ingesteld te hebben om een snelheid vast te houden) zou je altijd kunnen remmen. Om de remmen te sparen en achterliggers geen kort remsignaal te willen geven, gebruik(te) ik praktisch altijd de knop hiervoor om de ingestelde snelheid te annuleren. Bij de Octavia heb je kans dat je de cruisecontrol zelfs in zijn volledigheid uitzet, omdat je een tikje moet geven aan het schakelaartje, die per ongeluk dan helemaal omgezet wordt. Daarentegen onthoudt de Octavia wel weer de cruisecontrol instelling bij schakelen en kan de cruisecontrol ook in de 3e versnelling (misschien ook lager) gebruikt worden, waar dat bij de Peugeot 308 niet kon (pas bij de 4e versnelling, en bij schakelen "annuleert" de ingestelde snelheid).

Al met al zou ik de auto met 3,5 tot 4 sterren willen beoordelen. Als de auto minder kwaaltjes had en wat stiller was, dan zou ik de auto 4,5 sterren geven. Desondanks ben ik zeker nog tevreden met mijn aankoop.

7,5