Skoda Elroq 85X 250kW RS (2025)

Skoda Elroq 85X 250kW RS (2025)

UitvoeringElroq 85X 250kW RS
Bouwjaar2025
Jaar van aanschaf2026
Lezerswaardering: 46%Keuze van de redactie

Heerlijke auto

Sinds bijna een maand rijd ik in mijn Skoda Elroq RS en tot nu toe kan ik eigenlijk alleen maar positief zijn. Ik heb de auto bewust geconfigureerd met 20” velgen in plaats van de standaard 21”. Dat blijkt achteraf een gouden keuze: het scheelt enorm in afrolgeluid en comfort. De auto rijdt daardoor rustiger en soepeler zonder dat het ten koste gaat van de looks.

Mijn uitvoering is verder voorzien van het Business Maxx pakket, een warmtepomp en het winterpakket. Daarnaast gekozen voor de metallic lak Graphite Grey – en eerlijk is eerlijk: die kleur staat hem echt supergoed. Sportief, chic en net even wat anders dan zwart.

Bij het configureren was DCC (Dynamic Chassis Control) helaas geen losse optie. Door een productiewissel bleek dit bij aflevering wél mogelijk te zijn geweest. Dat is eigenlijk het enige puntje waarvan ik achteraf denk: jammer, dat had ik graag gehad. Maar in de praktijk mis ik het minder dan verwacht, want het onderstel is standaard al erg comfortabel.

Wat me direct opviel: hoe stil deze auto is. Het interieur is heerlijk rustig, zelfs op de snelweg. De stoelen zitten fantastisch en bieden veel steun. Ook qua ruimte is de Elroq echt top. Ik ben zelf 1.86 m en mijn oudste zoon 2.02 m – en zelfs hij zit probleemloos, zowel voorin als achterin.

Qua banden rijd ik nu op winterbanden: 255 achter en 235 voor. Tijdens de afgelopen sneeuwperiode heb ik geen moment gebrek aan grip gehad. De auto voelt stabiel en zeker aan, ook onder mindere omstandigheden.

Het infotainmentsysteem werkt verrassend intuïtief en snel. Vooral de head-up display vind ik een enorme meerwaarde: alle belangrijke informatie direct in beeld, waardoor je eigenlijk niet meer naar het scherm hoeft te kijken voor navigatie. Dat rijdt niet alleen prettiger, maar ook veiliger.

Het Canton audiosysteem heeft me ook positief verrast. Hiervoor reed ik een Volvo V60 T5 met een Bowers & Wilkins installatie – dat is natuurlijk topklasse. Toch moet ik zeggen dat de Canton-set in de Skoda echt heel goed presteert. Misschien niet helemaal hetzelfde niveau, maar het komt dichterbij dan ik had verwacht.

Over die Volvo gesproken: ik heb de laatste jaren best wat auto’s gehad. Twee V60’s, een Hyundai Nexo (leuke auto, maar waterstof was voor mij een ramp qua praktisch gebruik), en een Tucson. Die laatste was op zich prima, maar al die piepjes die je niet kunt uitschakelen en de korte stoelen waren niet mijn ding.

We hebben ook proefgereden in de nieuwe elektrische Mercedes CLA, maar dat was – op zijn zachtst gezegd – nogal claustrofobisch. Achterin zat je alleen goed als je het formaat van een smurf had. Dan merk je pas hoeveel ruimte en lucht de Elroq biedt.

De stoelen in de Skoda vind ik minstens zo goed als die in de Volvo. Door de diepe zitting mis ik het uitschuifbare verlengstuk totaal niet. Alles voelt degelijk, solide en goed doordacht. Je merkt echt dat er over veel details is nagedacht.

Minpunten?
Op dit moment eigenlijk geen. Misschien kom ik later nog dingen tegen, maar na de eerste maand overheerst vooral het gevoel dat dit gewoon een heerlijke, complete auto is.

10,0