Seat Leon ST 1.6 TDI FR Business Intense (2019)

Seat Leon ST 1.6 TDI FR Business Intense (2019)

UitvoeringLeon ST 1.6 TDI FR Business Intense
Versnellingen7, Automaat met dubbele koppeling
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2019

probleemloze vlotte KM-vreter

Na 225.000km in de Volvo V40 D2 in 3jr mocht ik een nieuwe auto bestellen.... Voor mijn werk rijd ik regelmatig grote afstanden in Duitsland en soms incl. Oostenrijk. Daarnaast gebruik ik de auto voor woonwerkverkeer + Vakantieritten Zomer/Winter richting Duitsland, Oostenrijk, Italië, Czech, Slowakije en Croatië / Slovenië.... in totaal ca. 30-50.000km/yr.
De Volvo was een uitermate comfortabele reisauto die ik iedereen kan adviseren op 2 punten na:
1) Handbak: met 120pk is Aut. Betere keuze ivm File-rijden en veel schakelen.
2) De kofferbak met slechts 335ltr is erg krap, vergelijkbaar met een VW-Polo!
Aangezien Volvo geen C-segment Station kon aanbieden moest ik dus elders zoeken:
Het wensenlijstje zag er als volgt uit:
• Diesel C-Segment Stationwagon ( Géén SUV ivm ruimte en wegligging )
• Grote bagageruimte ( 550ltr +/- )
• Praktisch interieur met veel aflegruimte / bekerhouders etc..
• Automaat
• Goede (sport) stoelen met lendensteun beide voorstoelen.
• OPT: Pano-Dak ivm méér lichtinval en hoogwaardiger Audio Systeem.
Budget-max: 35—38k
Op basis hiervan vielen veel merken af binnen dit budget, de Automaat kost snel 2.5-3.5k extra nl. De Leasemaatschappij stelde de volgende eisen:
• Nieuw te bestellen auto
• Via officiële Merkdealer
• Geen Cabrio / coupe / pickup etc..-
• Geen incourante kleuren ( bijv. Geel of Orange )
• Moet een Dieselmotor zijn o.b.v. 30k+ km/jr.
Op basis van deze situatie bleven er 5 modellen over: Ceed / 308 / Golf / Leon en de Focus.
De Octavia vond ik qua onderstel erg week geveerd en onduidelijk qua layout op het Dashboard. DE VW Golf is een formidabele auto met erg goede stoelen maar simpelweg weinig meerwaarde t.o.v. een Leon of Octavia qua value for money. De Focus rijd fantastisch maar de optiepaketten maken de auto alsnog duur....De 308 rijd comfortabeler maar heeft een dramatisch slecht infotainment en een glazen dak wat niet open kan..... erg vreemd....
De Ceed is een uitstekend totaalpakket, toch qua kwaliteits-indruk (geluidsdemping interieur) en wegligging komt de Leon gewoon beter tot zijn recht: De sportstoelen uit de FR-Versie geven veel steun, de wegligging is fenomenaal en de DSG bak schakelt snel en precies: een echte rijders-auto!
Zodoende de Leon besteld in de volgende uitvoering:
• LEON ST- 1.6 Tdi-DSG FR-Business Intense in Bohemian Purple met als opties: Pano-Dak, Digitale Cockpit + Reservewiel, Fiscale Waarde € 35.405 ( excl. Kosten rijklaar + reservewiel)

Keurig na 3 maanden afgeleverd door Ames Sear Autocasa in Dordrecht.
Enige kantteking: Android-Auto-systeem werkte niet, volgens de Dealer zou dit middels een Software Update verholpen worden.... later is dit alsnog verholpen met een update.

Met deze auto heb ik ca. 180.000km gereden in ca. 4jr tijd... toen ging de Dynamo kapot.
Aangezien de auto reeds uit het Leasecontract was en de nieuwe auto nog niet geleverd...
Moest ik hem bij de garage achterlaten: de auto gaat gerepareerd en verkocht worden.

Wat is mij opgevallen in deze 4 jaar tijd??
+ Wegligging: uitstekend sturende auto, stabiel, betrouwbaar, voorspelbaar rijgedrag, top!
+ Ruimte: dankzij variabele laadvloer praktische ruimte voor 2 grote+2kleine koffers
+ DSG-bak schakelt snel en precies, ook vlot van vooruit naar achteruit.
+ Goede geluidsisolatie, en Pano dak gaat ruim open.

- Infotainment erg storingsgevoelig: Bluetooth werkt regelmatig niet
- Infotainment Reset soms plotseling, erg irritant
- Deurscharnier gaat naar verloop van tijd loszitten
- Brandstofverbruik acceptabel, maar niet bijzonder zuinig.
- Stoelen zitten goed, maar comfort voor lange ritten is niet genoeg (zitting hard)
- Lichtopbrengst halogeen koplampen erg mager  koop altijd 1 met LED koplampen
Zou ik deze opnieuw kiezen? Persoonlijk vind ik dit model mooier dan hiet nieuwe model.
Qua configuratie had ik achteraf beter de LED-Koplampen kunnen nemen ipv het schuifdak.
Ook de Digitale cockpit is leuk, maar wat overbodig, stoelverwarming of HiFi is nuttiger, hoewel de basis-speakers van de audio best ok zijn, mits je de equaliser her-programmeert.
Kan ik deze auto aanbevelen als occassion? JA toch wel. Het is een fijne allrounder met goede rij-eigenschappen en goede praktische zaken, kies wel altijd DSG-bak en LED-lampen.

Momenteel rijd ik tijdelijk een Kia Ceed SW als huur-auto ter overbrugging, dat is wel ff wennen wegens gebrek aan koppel....maar daar schijf ik nog een review over.
Als er nog vragen zijn, laat je horen!

7,5

PRIVATE LEASE Seat Leon