Seat Leon 2.0 TFSI FR (2006)

Seat Leon 2.0 TFSI FR (2006)

UitvoeringLeon 2.0 TFSI FR
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Sinds november 2006 rij ik in deze Leon 2.0 TFSI FR. Zorgvuldig gekozen binnen de beperkingen van de leaseregeling die helaas veel vergelijkbare auto’s uitsloot op grond van een ongunstig brandstoflabel. Deze auto heeft label D en dat paste nog net. Tot op heden nog geen moment spijt gehad van mijn keuze want dit is een fantastische auto als je een hot hatch zoekt. Vermogen te over wat voelt als een kind in een snoepwinkel. Iedere rit weer die verleiding om die duw in de rug te ervaren. Vereist tegelijk ook discipline als je tenminste niet teveel post uit Leeuwarden wilt krijgen en wat langer van je rijbewijs wil genieten.

De rijeigenschappen zijn geweldig. Natuurlijk is het onderstel vrij hard maar dat betekent tegelijkertijd een bochtvastheid die naast sensationeel ook zeer veilig aanvoelt. Zo’n onderstel went snel en je merkt het grote verschil als je weer eens in een ’normale’ auto rijdt. De FR heeft een sportieve look die ook in de cockpit is terug te vinden. De prettige lage zitpositie en uitstekende ergonomie (je hand valt als vanzelf op de fijne pook en alle belangrijke knoppen zijn direct bij de hand). Tel daarbij op een aantal opties die het leven veraangenamen zoals het electrisch bediende schuifdak, xenon, ruitensproeierverwarming, bluetooth carkit, radio met USB en de middenarmsteun en je hebt eigenlijk niets meer te wensen. Of toch een chipje misschien ? Tja, dan kan een winst van 45 pk opleveren zodat het totaal op 245 pk komt. Veel FR-eigenaren laten daarom hun auto chiptunen, dus misschien dat dit er nog eens van komt.

De auto trekt opvallend veel aandacht zeker bij andere Seat- en VAG-rijders, wellicht omdat je de FR nog niet veel ziet rijden (ik ben tot op heden op de weg nog nooit een andere tegengekomen).

Kritiekpunten? Nou vooruit dan maar: het slechte zicht linksvoor door de brede A-stijl. Wat ik nog niet bij anderen heb gehoord is het volgende. Door de vlakke ligging van de voorruit en het slechte zicht op de voorzijde van de auto, betrap ik mezelf er op dat ik de auto regelmatig enigszins scheef naar links parkeer terwijl ik van binnen absoluut het gevoel heb dat de auto recht staat. Zal wel aan mij liggen maar ben toch benieuwd of andere Leon-berijders dit ook ervaren.

-Kleine electronica-verrassingen zoals een reset van de klok/boordcomputer zonder dat ik er om vroeg.
-USB aansluiting werkt niet feilloos.

PRIVATE LEASE Seat Leon