Seat Leon 1.9 TDI Stylance (2007)
Uitvoering | Leon 1.9 TDI Stylance |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2007 |
SIGNALEMENT / EERSTE INDRUK
SIGNALEMENT:
Seat Leon 1.9 TDI in Ada blauw Metallic
Stylance uitvoering:
- Volautomatische gescheiden airconditioning
- Electrische ramen en spiegels (verwarmbaar en inklapbaar)
- Radio MP3 speler met 8 speakers
- Voorstoelen met lendesteun en beide in hoogte verstelbaar
- Cruisecontrol
- Mistlampen
Opties:
- Middenarmsteun
- Bluetooth module op de radio
Sinds 12-01-2007 in het bezit van deze Leon. Na eerst een Peugeot 307 driedeurs die bij mijn werkgever nog in de pool aanwezig was naar zijn max aan kilometers te hebben gereden, mocht ik zelf een auto uitzoeken. Gezien lease-budget en mijn lengte (2.09 mtr) bleef er niet veel keus over. Als voorloop auto voor de Peugeot had ik een VW Golf V 1.9 TDI gereden en deze beviel goed wat ruimte betreft. Maar het uiterlijk was het net niet voor mij. Derhalve voor de Leon gekozen, mooie lijnen gecombineerd met beproefde onderdelen. In de Leon is de stoel nog verder naar achteren te schuiven dan in de Golf, ik zit nu niet eens helemaal naar achteren. De donkerblauwe kleur is wat mij betreft een welkome afwisseling ten opzichte van de vele zwarte Leons die je tegenkomt.
UITVOERING:
Ik heb gekozen voor de Stylance versie die iets meer op comfort is gericht dan de sportievere uitvoeringen. Gezien het aantal kilometers die er per jaar gemaakt worden waren het sportonderstel en de - voor mij - te smalle stoelen van de Sport/Sport-up geen optie. Naast de complete uitrusting heb ik gekozen voor de armsteun en de Bluetooth module. Beide zijn echt een aanrader.
RIJ-EIGENSCHAPPEN:
Wat het rijden betreft ben ik zeer tevreden. De weglegging is vele malen beter dan die van de Peu hiervoor. Richels en kuilen worden wel duidelijker doorgegeven maar dit is niet storend. Tevens wil deze standaard 1.9 diesel ook sneller vooruit dat dan de 2.0 hdi die in de Fransoos lag. Het verschil van 15 pk en 50 Nm in het voordeel van de Spanjaard zijn duidelijk te merken, mede door de turbo die meer aanwezig is.
COMFORT:
De Stylance is zeer compleet en maakt het leven een stuk aangenamer achter het stuur. Automatische airco en cruise control zijn aanwezig. Radio met stuurbediening en mogelijkheid om MP3’s af te spelen voorzien van 8 luidsprekers zorgt voor goed geluid. Coming home verlichting en spiegels die met de afstandbediening in te klappen zijn maken het lijstje compleet. Bellen met de Bluetooth module die gekoppeld is aan de radio is een verademing vergeleken met de headset die ik hiervoor gebruikte. Via het multifunctionele display (MFD) kan je door je telefoonboek bladeren, gemiste gesprekken bekijken en laast gekozen nummers herhalen. Aannemen of weigeren van gesprekken gaat via knoppen op het stuur. Tevens is er spraakbesturing aanwezig maar deze functie heb ik nog niet echt gebruikt. Via de MFD kan je ook de RDS teksten van de radio bekijken of gegevens bekijken over het verbruik, actieradius, gereden kilometers, tijd in de auto en andere zaken.
De stoelen zijn stevig en zorgen ervoor dat ik nu een stuk uitgeruster uitstap dan in mijn vorige auto. Jammer dat de hoofdsteun niet hoog genoeg kan.
VERBRUIK
Na iets meer dan 32.000 km te hebben gereden zit ik nu gemiddeld op 1 op 17.33 (5.77 liter per 100 km) en dat valt me niet tegen.
UPDATE(53.238km): Na iets meer dan 53.000 km zit ik nu gemiddels op 1 op 17.69. Ik tank nu voornamelijk V-Power diesel er rij ongeveer tussen de 900 en 950 kilometer op een tank. Deze is dan nog niet helemaal leeg. Er gaat dan ongeveer 50 liter in. Ik gebruik de cruisecontrol weinig omdat het te druk is op de snelweg en ik het idee heb dat dit niet positief bijdraagt aan het verbruik.
UPDATE(75.232km):Ik zit nu gemiddeld op 1 op 17.38, tank nog steeds voornamelijk V-Power diesel maar zit nu 4 dagen in de week in Groningen, dat is heen en terug 400 kilometer. En ’s ochtends kan er lekker doorgereden worden op de A6 en A7 dus dat is wat minder voor het verbruik.
UPDATE(102.309km):Inmiddels zit het gemiddelde gebruik om en nabij de norm die de leasemaatschappij voor de auto heeft vastgesteld op 5,8 liter per 100km (1:17,241)
UPDATE(140.526km): Het gemiddelde verbuik zit nu op 1 op 17,210 en gaat weer de goede kant op.
ONDERHOUD / PROBLEMEN
ONDERHOUD / PROBELEMEN:
Anders dan regulier onderhoud eenmaal een bezoek aan de garage moeten maken voor storingen of andere zaken. 15.000 beurt zonder bijzonderheden gehad.
UPDATE(53.238km):
Inmiddels zonder problemen de 30.000 en 45.000 beurt gehad. Inmiddels zijn winterbanden gemonteerd. Het is nog niet echt koud geweest, maar je merkt wel dat ze zachter blijven als het kouder wordt dan 5 graden.
UPDATE(75.232km):
Ook zonder problemen de 60.000 beurt gehad. Ruitenwissers (voor en achter) zijn vervangen en het inklapmechanisme van de spiegels is gesmeerd. Bij 73.000 zijn weer de zomerbanden gemonteerd. Het is wel weer duidelijk te merken dat het bochtgedrag nu weer wat scherper is geworden. De mat bij de bestuurder heeft inmiddels gaten en zal bij de komende beurt vervangen worden.
UPDATE(102.309km):
De 75.000km beurt is zonder bijzonderheden uitgevoerd. De automat van de bestuurder is vervangen. Garage gaf aan dat de banden gecupt zijn, maar hier valt niet veel aan te doen. Dit levert meer bandengeluid op. Dan maar de radio wat harder.
Bij 90.000 beurt aangegeven dat de ramen niet allemaal automatisch naar beneden gaan bij het lang ontgrendelen van de auto. Dit is echter na reparatie nog niet verholpen. Tevens schakelt de binnenverlichting voor niet in bij contact uitzetten en deur openen / auto ontgrendelen. Achterin werkt dit nog wel. Leeslampjes voor doen het nog wel. Ook heeft de airco een onderhoudsbeurt gekregen, deze begon af en toe te stinken.
UPDATE(112.348km)
Auto heeft weer zijn 105.000 km beurt gehad bij de dealer. Lamp unit voor (binnenin) is vervangen en airco is gereinigd. Voor de beurt wel nog langs Seat garage in Groningen geweest ivm lampje airbag fout. Connector onder de stoel bleek problemen te geven en is eruit gehaald en doorgesoldeerd. Tevens is bij Carglass de eerste ster in het voorruit gerepareerd.
UPDATE(140.526km)
De 120.000 en 135.000 beurten zijn uitgevoerd bij respectievelijk 125.187 en 139.740 km. Bij 125.187 beurt zijn de distributieriem en het luchtfilter vervangen en geen overige opvallende zaken. Bij de 139.740 beurt zijn de remvloeistof vervangen en de ruitenwisserbladen voor en achter. Ook zijn de pas geplaatste banden uitgebalanceerd om dat ik een trilling voelde op hogere snelheden.
Bij 139.500 zijn de winterbanden omgeruild voor een nieuwe set zomerbanden, Bridgestone Turanza’s ER300, de oude zomerbanden, Dunlop Sports hadden inmiddels meer dan 93.000 km gedraaid en hadden niet veel meer profiel dan het wettelijke minimum.
Tevens heeft de niet zo stevige middenarmsteun de geest gegeven. Allebei de scharnieren (van plastic) zijn kapot. Deze constructie had steviger gemogen.
NADELEN
NADELEN:
Door mijn lengte en de plaatsing van de binnenspiegel (aan het plafond en niet op de voorruit, moet ik onder de spiegel doorkijken om goed te kunnen zien wat er rechtsvoor van de auto gebeurt. Dit went echter wel snel. Voordeel is dat je heel makkelijk in de binnenspiegel kan kijken en het verkeer in de gaten kan houden. Tevens zie ik op de motorkap al de nodige lakbeschadigingen als het gevolg van steenslag. De Peugeot hiervoor had hier minder last van. De afwerking van de Seat is niet helemaal compleet: zo mis ik de sierafdekkap voor het motorblok, is er geen harde voetensteun links van de koppeling aanwezig en zijn wat afdekstukjes van de stoelrails afwezig.
UPDATE(75.232km): Bijkomend nadeel, en dat ga je voornamelijk op lange stukken op de snelweg merken (als het rustig is) dat deze motor bij hogere kruissnelheden een zesde versnelling mist.
UPDATE(102.309km): In algemene zin is de onderhoudsinterval van 15.000 km een nadeel als je veel kilometers maakt. Seat heeft namelijk gekozen om geen longlife olie te gebruiken welke een interval van 30.00o mogelijk maken. Op dit moment zitten er ongeveer 10 weken tussen een kleine en een grote beurt.
UPDATE(140.526km): De middenarmsteun is nu helemaal kapot. Beide plastic scharnieren zijn stuk. Voor het bedrag dat je voor deze accesoire betaald had ik dit niet vewacht.
EINDE OEFENING
Op donderdag 15 oktober heb ik voor het laast in de Leon gereden. Na een botsing met een auto die vol door rood reed, is de Leon totalloss verklaart. Voorkant lag helemaal in de prak. Ik heb in iets minder dan 3 jaar probleemloos meer dan 150 duizend kilometer op de teller kunnen zetten. Het was een genot om mee te rijden.