Seat Leon 1.4 TSI 140pk FR Dynamic (2014)

Seat Leon
Seat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat LeonSeat Leon dashboardSeat LeonSeat Leon

UitvoeringLeon 1.4 TSI 140pk FR Dynamic
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2014

FR revisited

• 700 km

Na gedurende 8 jaar de bezitter geweest te zijn van een Leon I FR in de 1.8 20VT motorisering ruilde ik deze fijne auto in 2012 in op een bijna nieuwe Leon II met de 1.2 TSi motor. Dit was een achteruitgang van 180 naar 105 pk maar als compensatie stond er een aanzienlijk gunstiger benzineverbruik tegenover. Begin april 2014 had ik 65.000 km op de teller staan en begon het weer te kriebelen. Ik heb sinds ruim een week een nieuwe Leon III 1.4 TSi FR en daarmee ging het aantal beschikbare pk's weer omhoog naar 140. Maar deze versie, de Dynamic uitvoering van de FR heeft ook nog een hoop extra's die uiteindelijk zelfs een lagere catalogusprijs opleveren. Dus die keus was snel gemaakt en binnen een week na de eerste bezichtiging kon ik mijn nieuwe Leon ophalen bij Seat dealer Thur in Genderen.
De eerste ervaringen met deze nieuwe Leon zijn uitstekend. Trekkracht en wegligging zijn een klasse beter dan bij het vorige model en de compleetheid van de uitvoering is overweldigend: full LED voor en achter, navigatie, climate control, radio/CD met extra watts en een mooi ingebouwd centraal multifunctioneel display, allemaal even mooi. Ook lekker stoelen voor met deels leer en goede zijdelingse steun. Maar die driving mode selectie, dat is pas echt iets voor de rijbeleving. De stand "sport" levert echt meerwaarde op qua respons op het gas en de strakke wegligging. En tot nu toe ziet het er toch naar uit dat ik op een volle tank 800 km kan rijden, net als met de 1.2 TSi. Ik zie uit naar heel veel meer fijne kilometers met deze auto.

super vacantieauto

Net weer terug van onze jaarlijkse zomervakantie staat de teller nu op ruim 6.000 km. Dat waren in 4 weken zo'n 3.500 km met daarin een trip naar Zweden via Duitsland en een hoop lokale kilometers in Halland en omgeving. Het gemiddelde verbruik over de periode vanaf het begin is nu 6,4 liter per 100 km terwijl de airco altijd aanstaat en ook de sportsmode veelal is gebruikt. Dat is dus ruim 1 op 15,5 en dat is best wel netjes, rekening houdend met flink wat autobahn-kilometers tegen een snelheid van ruim 140 km op de teller. Wat een fijne auto is dit, zeg. Lichtvoetig, snel reagerend en ontspannend rijdend. Een feest.

update richting winter

De Leon FR heeft de afgelopen maanden flink wat kilometers gemaakt die echter probleemloos zijn verlopen. Begin augustus wel last gehad van een langzaam leeglopende achterband, maar dat euvel bleek een schroef te zijn die in het loopvlak was gekomen. Een snelle actie van de dealer op donderdagavond na sluitingstijd van de werkplaats zorgde voor een afdoende oplossing. Sindsdien een keer een litertje olie toegevoegd en verder veel gereden, tot vorige week de winterbanden er onder zijn gegaan. Wie weet of het nodig is, maar het spaart de 18 inchers een beetje. De auto staat bijna altijd in de Sport stand en toch blijft het brandstofverbruik steeds boven de 1 op 16, wat beter is dan mijn vorige 1.2 Ecomotive. Dus de tevredenheid blijft.

PRIVATE LEASE Seat Leon