Seat Leon 1.0 EcoTSI Style Connect (2015)
| Uitvoering | Leon 1.0 EcoTSI Style Connect |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2015 |
| Jaar van aanschaf | 2016 |
| KM-stand bij aanschaf | 6.450 km |
| KM-stand laatst | 44.000 km |
Heb vanaf 1989 in Japanse auto's gereden, de laatste 18 jaar Toyota. (4 stuks). Ging voor betrouwbaarheid. Kan beamen dat ze oerdegelijk zijn.
In de overweging voor een andere auto wilde ik daarom weer Japans of Koreaans. Honda HRV, Nissan Juke, Mazda CX 3 ware in 1e instantie de top 3, vond de hoge instap wel handig. Ik wilde ook een complete auto met xenon of LED verlichting. lederen stoelen, ingebouwde navigatie en cruise controle.
De Honda HRV: ik schrok van de vage/lichte besturing. Er zit te weinig gevoel in.
De CX3: geen axiaal verstelbaar stuur? Daardoor kan ik geen ideale zitpositie instellen. Herkenbaar in mijn laatste 3 toyota's. Op langere ritten krijg ik dan last van klachten in mijn heup.
Nissan Juke: Interieur niet mijn smaak.
In deze aanloopfase ook even bij Seat binnengelopen omdat de Ibiza een mooie complete aanbieding was. Kofferbak was te klein, dus de demo Leon meegekregen.
Model: 1.0 eco tsi 115 PK style Connect.
- upgrade business
- upgrade executive
- 18 inch performance velgen.
- originele dichte gril vervangen voor één met open rooster.
- gedeelte achterbumper laten wrappen met carbon look-folie.
De 2 upgrade pakketten maken hem vrij compleet.
Ook het originele audiopakket voldoet, verlang niet naar een upgrade.
Had de demo al zien staan maar had nog geen c segmenter overwogen.
Ik heb dit model Leon altijd erg mooi gevonden.
Toyota maakt op het moment geen auto’s die ik mooi vind.
Dus deze keer In plaats van verstand mijn gevoel laten spreken.
Ik bedoel hiermee dat er allerlei slechte ervaringen op forums staan met VAG producten en dealers.Na enig speurwerk komen er na 2012 niet echt grote problemen meer voor bij de tsi motoren. Daarom de gok genomen.
Er zit 4 jaar volledige fabrieksgarantie op, dus…
Het kwaliteitsgevoel en de looks waren meteen raak. Geen kraakje te horen. Degelijke materialen. Stoelen half leer/alcantara. Ook de bekleding van de deuren zijn van half leer. Jammer dat ze hiervoor een donkere kleur hebben gebruikt. De zit in de sportstoelen is stevig. positie achter het stuur is optimaal in te stellen, iets wat bij mijn vorige auto’s ontbrak.
Onvoorstelbaar wat een trekkracht met deze 3 cilinder 1.0 115 PK. Ik had niet gedacht dat het zo fijn rijdt als je al zo snel een hoog koppel hebt. Ik ben dit niet gewend dus voor mij meer als voldoende. Wegligging is strak, dit zal ook wel te maken hebben met de continental contisportcontact 5 18 inch 225 banden.
Hij is daardoor wel wat stuiterig op korte richels.
Verbruik valt me tot nu toe tegen. Na 2x tanken 6.8 l/100km ipv de beloofde 4.3 l/100km.
Natuurlijk is dat niet haalbaar maar in vergelijking met de 5.5 l /100km die mijn vorige auto af fabriek zou gebruiken met 6.2 l /100km werkelijk gebruik zit toch heel wat verschil. Enigste oorzaak kan mijn rechtervoet zijn. Het nodigt in deze Seat wel erg uit om vlot door te rijden. En veel korte stukken.
Zeer tevreden
Inmiddels heb ik de Leon een jaar in bezit. Ben nog altijd zeer tevreden met de keuze die ik vorig jaar gemaakt heb.
Was bang dat de 1.0 tekort zou doen maar hij is echt fantastisch. Ik heb de laatste jaren voornamelijk 1.6 atmoferische motoren gereden maar die halen het echt niet bij deze motor. Vooral de turbo geeft je het gevoel nooit te kort te komen. Inhalen op de snelweg is een makkie.
We zijn naar Duitsland en Italie geweest. Op de snelweg komt hij prima mee. Ook op stukken waar er geen snelheidslimiet is merk ik dat je relaxed de 180 kunt halen. Heeft dan nog over maar heb dit niet geprobeerd. Het blijft dan ook redelijk stil binnenin en de stabiliteit op de weg is prima.
Na een rit van 1400 km stap ik uitgerust uit, stoelen zitten heerlijk, ondersteunen rug en benen prima met mijn 1meter82. Mede dankzij de verstelbare lendesteun.
De wegligging over het algemeen valt positief op. Je kunt er behoorlijk mee gooien en smijten als je wilt, geeft geen krimp.
Heeft een inspectiebeurt met 18000 km gehad, olie stond iets hoger dan de helft op de oliestokpeil, deze is bijgevuld. Verder geen problemen gehad.
Ledkoplampen zijn een genot. Geven echt veel meer zicht als halogeen.
Heb wat klachten gehad over krakende deurrubbers. Klacht was niet bekend. Heb deze in eerste instantie ingevet met droge siliconespray. Dit hielp goed maar na 2 weken was de klacht terug. Pas nadat ik de deurstijlen in de was had gezet was de klacht over.
Bij al mijn vorige auto's viel op dat er altijd wel ergens een kraakje of piepje of rammeltje te bekennen was. Vooral de laatste had dit erg. Ik ben hier wel gevoelig voor en bederft mijn rijgenot. De Leon valt in dit opzicht positief op, geen constante/chronische rammeltjes, heerlijk. Alleen bij een bepaalde windstand en snelheid hoor ik een fluitje bij het dak. Heeft ws. te maken met het panoramadak. Dit is gelukkig maar zelden aanwezig en je hoort het niet als je een muziekje aanzet.
Verbruik ligt rond de 6.2L/km.
Er zitten nu winterbanden (16 inch 205) onder en de eerste rit ligt het gebruik al lager.
Nog steeds erg tevreden
De auto is 3 jaar en heeft net een inspectiebeurt gehad. Hij is alleen voor de onderhouds/inspectiebeurt bij de dealer geweest. De eerste inspectiebeurt moest er wat olie bij maar daarna kun je op de peilstok niet zien dat de motor olie heeft gebruikt.
Ik heb nog altijd het gevoel dat het een kwaliteitsproduct is.
Alles werkt nog zo als het moet, geen slijtage van interieur onderdelen die je vaak gebruikt zoals stuur en versnellingspook. Ook geen vervelende kraakjes in het interieur. Ook het rijden maakt op mij een degelijke indruk.
Had in het begin veel last van krakende deurrubbers en dat was even weg toen ik het had ingesmeerd met autowas maar kwam toch weer terug. Ik heb toen de binnenkant van de deurstijlen met doorzichtig plakband bedekt daar waar de rubbers in de stijl vallen als je hem dichtgooit. Het gekraak was meteen weg. Je ziet er niets van en het kost bijna niets. Prima oplossing.
De 1.0 motor is in Nederland ruim voldoende. In Italie en Duitsland waar je veel hoogteverschillen hebt kom je soms te kort in de zin dat je eerder terug moet schakelen omdat de turbo er pas inkomt bij 2000 toeren. Bij de 1.4 en 1.5 tsi komt die er al in bij 1500 toeren. Dat lijkt me wat rustiger rijden.
Benzineverbruik is wat omlaag gegaan naar 5.99L/Km, Er zitten ondertussen 4 nieuwe zomerbanden onder. De Dunlop Max RT2,
Ik vond dat de Continentals snel versleten maar het zijn banden met veel grip. Daar is de band op gemaakt en heeft daarom wat zachtere materialen met als gevolg dat ze wat sneller slijten. Dit hebben de Dunlops trouwens ook maar het zijn net als de Continetals erg fijne banden. Deze gingen op het laatst wel erg veel geluid maken zonder dat ze gecupt waren.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Seat Leon

Deze hete hatchbacks heb je voor minder dan de prijs van gebruikte Tesla Model 3

Praktijkverbruik: zo zuinig is de Seat Leon (2013-2020)

Seat Leon Cupra 280 - Op de Rollenbank

Seat Leon 1.6 TDI - 2013 - 441.036 km - Klokje Rond