Seat Altea 2.0 TDi 170pk FR (2008)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Altea 2.0 TDi 170pk FR |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2008 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
KM-stand laatst | 145.000 km |
SEAT Altea 2.0 TDi FR
- 36.000 km
Ik ben inmiddels al weer ruim 7 maanden in het bezit van de Altea FR 2.0 TDi. We hadden al een benzine-Altea Stylance die erg goed bevalt, dus de keus voor een leaseauto was redelijk snel gemaakt.
Wel getwijfeld over een Stylance (XL/DSG) met de 140pk diesel en deze. Op mijn vele lange ritten is het interieur van de FR echter toch wel comfortabeler dan van de Stylance.
Met mijn lengte van 2.00m kan ik prima zitten op de goede sportstoelen. Ook de wat hogere instap (van alle Altea's) is erg prettig; dat merk je pas als je weer eens in een gewone station stapt (Skoda Octavia).
De motor is heerlijk: altijd veel koppel, dus schakellui rijden is geen probleem. Even inhalen is een feest. Ik rijd meestal tegen de 140 en dan is de diesel nog redelijk stil in zijn 6; het wind- en bandgeruis is dan hinderlijker. De SEAT-carkit is dan alleen niet meer zo duidelijk verstaanbaar.
Binnenkort ga ik eens testen of ik nou wel echt de 170pk heb, omdat er veel mensen met klachten over het vermogen zijn (zie forum van seat-online.nl). Met een simpel testje weet je of het wel of niet goed zit met de pk's blijkbaar: even klokken hoe lang het accelereren van 100 naar 160 duurt in zijn 4.
De FR is stugger dan andere Altea's vanwege het sportonderstel. Op drempels werkt dat echter juist beter dan de gewone vering vanwege het mindere doorzakken. Voor veel stadsgebruik is de vering af te raden; dan is de standaard-vering al hard. Ik heb een testrit gedaan in een FR met 18" wielen; ik vond dat persoonlijk niet fijn meer rijden. De standaard 17" zijn i.c.m. de sportveren op de snelweg wat mij betreft prima.
Ik had wat twijfels bij de regensensor. Wisselende verhalen (ook bij VW), maar goed het zit er standaard op. In het begin ben ik positief verrast door de werking. Fijn instelbaar en bij een drupje wist hij netjes. Bij bepaalde zon-inval wist hij echter ook wel eens en de laatste tijd wist hij ook wel eens te hard/lang. Mogelijk zijn mijn ruiten te vettig of iets dergelijks, maar ik ben vaker handmatig de ruitewissers aan het bedienen dan in het begin.
Het verbruik is iets waar ik minder op let. Voor een diesel is hij op zich wel dorstig (kleine 1:14), maar daar is het vermogen ook naar. Mijn snelheid ligt ook altijd aan de hoge kant, dus ik ben niet echt een graadmeter.
Je leest veel over het regenereren van het roetfilter en het flinke vermogensverlies gedurende dit proces. Persoonlijk heb ik dit nog nooit ervaren. Mogelijk komt dit door mijn weggebruik (bijna 100% snelweg), waardoor het filter niet vervuilt ofwel regenereert hij als ik een hele tijd op de cruisecontrol (dus zonder vermogensvraag) rijd.
Mijn portier heeft inmiddels een kraakje en 'plakt' een beetje als je hem open wilt doen; hij lijkt iets gezakt te zijn.
Slecht vind ik de kunststof afdekkap op het motorblok. Deze zit bij mij maar op drie punten vast, het vierde punt zit 10cm te hoog dus doet niks en een van de andere drie is gescheurd. De kap blijft dus niet altijd goed zitten. Op een gegeven moment is mijn peilstok door de kap ook omhoog gekomen, wat ik merkte aan wat rook onder de motorkap. Mogelijk dat er inmiddels dus vuil in de olie zit. De dealer heeft hem anders vastgezet, tot nu toe zit hij op zijn plaats.
Momenteel gaat mijn electrische rechter buitenspiegel tegelijk met de linker. Andersom niet, dus mijn spiegels zijn wel in te stellen, zij het wat lastig. Voor de volgeden beurt dus.
Erg jammer van modeljaar 2008 is het ontbreken van de vergrendeling op dubbele hoedenplank, dus het bergvak onder aan de klep. Andere modeljaren hebben die wel, ook de Stylance. Heb je de duurste uitvoering, leveren ze dat pinnetje er niet meer bij. Als mijn achterklep open staat, ligt alle zooi in het zicht en bovendien is de toegang naar de kofferruimte een stukje kleiner. Raar dat zo'n kunsttof clipje is wegbezuiningd op zo'n prijzige auto. Het bleek niet los leverbaar/monteerbaar.
Kleinigheidjes dus die het plezier met deze auto er niet minder om maken.
SEAT Altea 2.0 TDi FR - update 120.000km
- 120.000 km
Anderhalf jaar en 85.000km verder tijd voor een update-je.
Allereerst even terugkomend op de spiegels: dit hoort zo en is eventueel in de boordcomputer ook los te koppelen tussen linker en rechter spiegel. De bedoeling is dat je de spiegels onderling goed zet en daarna makkelijk kunt aanpassen naar iemand anders' zit. Ik moet zeggen: best handig, aangezien wij met tweeën rijden.
Sinds de 40.000km veel problemen met motor-management gehad. Hierdoor viel de motor uiteindelijk een aantal keer in de zg. noodloop, waardoor je geen toeren meer kan maken en zonder de turbo net de 80km/u haalt. Tot 3 gele lampjes, al dan niet knipperend en op de boordcomputer de melding direct naar de workshop te gaan. De ANWB blijkt het motormanagement niet te kunnen uitlezen en raadt met klem aan vooral niet verder te rijden dan alleen naar de dealer. Ook de dealer en het boekje bevestigen dat. Hoe slecht dat de leasemaatschappij zegt dat je gewoon kan rijden zolang er niks roods brandt en vervolgens weigert een leenauto te komen brengen! Sta je dan om 2:30 in de nacht. Dikke minpunten richting Athlon!
Diverse sensors zijn bij de eerste ronde van deze storingen vervangen na anderhalve week speurwerk. Dit hielp even, 10.000km, maar toen dezelfde problemen (en dezelfde ANWB die er weer niks mee kon en ook weer de niet-meewerkende leasemaatschappij).
Uiteindelijk zijn bij 55.000 de hele kabelboom en weer twee sensors van het motormanagement vervangen. Sindsdien loopt de auto voor het gevoel sneller dan ooit tevoren. Ik kreeg toch het idee dat het van begin af aan dus niet altijd helemaal 170pk geweest is, al heb je aan vermogen niet bepaald gebrek. Ook geleidelijk vermogensverlies merk je niet, dus ik kan dit niet helemaal objectief beoordelen.
Rond de 105.000-beurt wederom een noodloop gehad; een van de sensors vervangen, en sindsdien storingsloos. Blijft voor de veel-rijders toch een probleem. Electronica-problemen waren me overigens bekend al voordat ik deze auto bestelde; er zijn meer mensen met problemen hiermee. Wel vraag ik me af of bij de andere merken van de PON-club (VW, Audi, Skoda) met deze motor dezelfde klachten voorkomen; ik vind daar weinig over.
Bij 90.0000 schuurde de turbo al meer dan me lief was, maar de lease-boer wilde hem niet vervangen. Na veel inspanning van de dealer uiteindelijk bij 105.000 (volgende beurt) toch een nieuwe (refurbished?) turbo gekregen, die nu bij 120.000 toch al weer hoorbaarder wordt.
Rijgeluid (wind bij +120km/u) bij de voorruit is merkbaar meer sinds er een nieuwe voorruit is geplaatst.
Het is qua problemen al een tijd rustig gelukkig. Verder bevalt de auto nog altijd prima, goede sportstoelen nog steeds, heerlijke instap met mijn lengte, lekker strakke wegligging, geen echte kraakjes, op de voorveren (denk ik) na. Onze andere Altea (1.6 Stylance) van juni 2006 kraakt ook zo sinds kort. Niet hard, wel hoorbaar in met name bochten.
Eén raammechanisme heeft een duidelijke krak bij een raam als het raam helemaal dicht gaat. Had mijn Golf en de Seat van mijn broer ook, zal wel vervangen worden.
Gelukkig loopt het contract nog een jaartje door; hij mag blijven.
SEAT Altea 2.0 TDi FR - update 145.000km
- 145.000 km
Sinds zo'n 4000km (dat is bij mij een maand) heb ik weer diverse storingen zoals ik die al in het begin heb gehad. Het gaat om willekeurig inhouden, onregelmatige reactie op het gas, vooral bij half-warme motor. Ook draait de motor dan stationair 1000rpm in plaats van normaal zo'n 700rpm. De motor klinkt rauw en gromt in de uitlaat.
Soms gaat het over, soms springt het roetfilterlampje aan (kan ook na een uur snelweg in 5e versnelling), soms brandt het motormanagementlampje, maar ook noodloop komt voor. Heel irritant! Na 45 minuten in de 'toeren' (3000; met moeite 120, dan houdt het op) rijden op de snelweg springt de noodloop ook weer net zo makkelijk uit, waardoor je opeens als een speer vooruit schiet; levensgevaarlijk!
Hoog tijd voor een nieuwe ronde sensors vervangen.
-edit- Even langs de dealer geweest. Er is weer een andere sensor vervangen. Deze meet het verschil tussen voor en na het roetfilter (niet de druksensor hier). Dat schijnt standaard elke 50.000km vervangen te worden. Hij was een beetje op tijd zullen we maar zeggen. Een paar kopjes koffie en een uurtje later liep het weer als een zonnetje!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.