Seat Altea 1.6 Reference (2006)

Seat Altea 1.6 Reference (2006)

UitvoeringAltea 1.6 Reference
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

Een nieuwe lease-auto. En wat voor een. Een Altea Reference, inclusief Emoción pakket. Twee weken geleden mocht ik hem in ontvangst nemen.

De auto maakt een positieve indruk. Mooie kleur, 16’ velgen, donkere ramen, mistlampjes, cruisecontrol, gescheiden klimaatregeling, en veel meer fijne dingen voor de vele kilometers.

De auto rijdt lekker stabiel, ligt als een dijk op de weg. De motor heeft onderin veel trekkracht en klinkt lekker sportief door de donkere brom. Enig minpuntje zijn de kleine spiegels en de forse dode hoek. Ik merkte vandaag dat er een auto in verdween en schrok me rot toen ik van rijbaan wisselde en rechts ineens een auto reed. Verder niets dan lof, ideaal de dubbele laadvloer en ontgrendeling van de klep met het logo. Wel wat geklungel met de spiegels ivm een forse dode hoek, er verdween laatst een hele auto in. Maar toch voor elkaar gekregen.
Verder zeer degelijk, zo moet een auto zijn. Tot dusver.

Inmiddels zijn we de 15.000 km gepasseerd na 4 maandjes.
Wat mij opvalt is dat de radio erg hard moet op de snelweg om nog een beetje wat te horen, volgens de dealer gewoon lekker hard zetten...
Verder, we zijn er mee op vakantie geweest naar Frankrijk.
Heen 14 uur achter elkaar geblazen met 140/150, de auto heeft geen krimp gegeven en verbruikte ongeveer rond de 1 op 9, dus zeer netjes, ondanks de koffer op het dak. Ideaal was ook wel de cruise control, blijft een fantastische uitvinding. Jammer dat het ding niet op het stuur te bedienen is.

Terug hing de caravan erachter. Ik was er best sceptisch over of de auto met deze motor de caravan wel goed zou kunnen trekken. Ik bedoel, 102 pk is niet echt ruim bemeten voor een caravan van 1000 kg.
Maar wat blijkt, hij heeft het voortreffelijk gedaan, ik heb hele grote stukken 110/120 km/h kunnen rijden in zijn vijfde (!) versnelling!
Een hele enkele keer moest ik terug naar z’n derde versnelling, dit was nabij Troyes, een hele steile helling. Maar verder, niets dan lof! Verbruik met de sleurhut en de koffer op het dak bedroeg ongeveer 1:7,5 a 8. Wederom netjes dus, gezien de snelheid en het gewicht van de combinatie.

Inmiddels is de auto weer ingeleverd bij de leasemaatschappij.

Helaas was de werkorder niet goed nageleefd, want de trekhaak ontbrak. Daarnaast bleek bij controle dat er op de voorbumper rechts een flinke kras zit, foutje bij aflevering. Dit wordt samen met de trekhaak (ook een verhaal apart) binnenkort gecorrigeerd.

Inmiddels zit er een nieuwe radio in, is de kras gerepareerd, heeft mijn zwager de trekhaak gemonteerd en is het spulletje aangemeld in de computer van de auto.

Vrijdag 25-8 krijgt de auto zijn eerste service-beurt op ongeveer 15500 km.
Vraag aan de dealer is om te kijken naar de ruitenwissers voor, die wissen op de weg terug niet echt lekker.

De Altea heeft inmiddels zijn eerste beurt gehad. Omdat het een lease-auto is heb ik niet veel meegekregen wat er precies gebeurt is. Wel dat er een software-update heeft plaatsgevonden, en dat merk je heel goed. De auto is veel pittiger, heeft meer kracht in lager toerengebied en vooral meer kracht in hogere versnellingen. Erg prettig als je dagelijks vele snelwegkilometers maakt.
De ruitenwissers zijn ook aangepakt, ze wissen nu in elk geval weer top! Op naar de volgende 15000...

10,0