Saab 900i 16 2.1 (1991)

Uitvoering900i 16 2.1
Bouwjaar1991
Jaar van aanschaf2004

Saab gevoel

Een Saab 900 is een cocon van rust, waarin je wordt herkend en waarmee je zelf een sterke band opbouwt. De goede ergonomie en handelbaarheid van de auto maken dat je haar met stijl berijdt - ze vraagt om een nette rijstijl. Een Saab is rustig, goed wendbaar en zeer overzichtelijk. Op langere afstanden zit je echt lekker; vooral tussen 80-100 km zijn er weinig auto’s die zo fijn stuurt als een 900, en met heel erg veel gevoel. Een echt Saab gevoel. De 2.1i is een zeer sterke motor die zijn werk rustig en soepel doet. Bij 120km/u en sneller wordt het wat onrustig in de derde trap, bij een toerental van 3400tpm. De auto stuurt dan nog wel heel goed, maar voelt minder zwaar en comfortabel aan. Korte oneffenheden zijn voelbaar, maar gezien de kilometerstand blijven de banden en de koets heel erg rustig; eigenlijk als een nieuwe. De stoelen in mijn 2.1i, afkomstig van het 9000-concept zitten nog beter dan de 900-stoelen, vind ik - een lange rit is dan ook een genoegen.

Saab design
Ik zal deze auto missen als de roestduivel echt gaat toeslaan, de kleine deurtjes - de riem waar je meteen bij kan - alle knopjes op de goede plek. Dit is een echte auto en ’t is mijn auto; hij geeft een zeer betrouwbare en doordachte indruk, rijdt erg goed, geeft via de panoramische voorruit een unieke blik op autorijden - het is een echte liefhebbersauto, die tweedehands voor weinig kan worden aangeschaft. Technisch heb ik er maar weinig problemen mee.

- Ruimte op aandrijvingsklauw aan bakzijde, waardoor soms licht trillen van de auto optreedt bij vol gas. Reparatie kost ongeveer 300,- Euro.

-Licht verlies van koelvloeistof. Kan opgeslost worden met een pil, vermoedelijk.

-Roest aan de afwatering van de portieren waar deze de dorpels raken. Is behandeld.

-Thermostaat vernieuwd.