Saab 9-3 Sport Sedan 1.9 TiD 150pk Arc (2004)

Uitvoering | 9-3 Sport Sedan 1.9 TiD 150pk Arc |
Bouwjaar | 2004 |
Jaar van aanschaf | 2008 |
Na vele omzwervingen bij andere merken terug naar Saab. Eigenlijk door de goede behandeling jaren geleden (saab 99 en weinig geld) altijd weer terug willen gaan, maar lease tarief zorgde voor onbereikbaarheid. Nu voor me zelf begonnen en gestart met een tweede hands (bijna nieuwe)Saab.
De ARC is zeer compleet uitgerust: NAVI (DVD), telefoon (dubbele sim), 6 CD wisselaar, 13 boxen, leren bekleding, stoel en stand verwarming, Xenon etc. Wat je noemt een zeer complete auto. Iets dat erg wordt gewaardeerd als je gemiddeld 7000 km per maand op de weg bent (woon/werk kilometers).
Aangezien ik een zware caravan moest trekken (KIP Greyline 53 TEB), via Saab getuned naar 175pk ipv 150. Wat extra is ook de rest van het jaar niet erg, nietwaar?
Wat bevalt niet? Had moeten gaan voor een station. Als je dat jaren bent gewend, kom je er achter dat zo'n grote klep toch wel handig is. Heb al vaker dan me lief is iets niet in de auto kunnen krijgen. Wat ook niet bevalt is de combi gsm/navi/radio/cd. De dubbele sim zorgt er altijd voor dat je je meest recente telefoonnummers niet in het systeem zitten als je het nodig hebt. Voorkeuze radiozenders kan veranderen als je denkt dezelfde toetsen te gebruiken voor voorkeuze telefoonnummers. Ik heb al regelmatig op al mijn voorkeuze knoppen de zelfde zenders gehad, denkend met voorkeuzenummers van de telefoon bezig te zijn.
De stoelen zitten goed, maar in bochten moet je je schrap zetten om te blijven zitten. Ik zit regelmatig meer dan 3 uren achtereen in de auto (Brussel-Leeuwarden), maar ik kom er fit uit.
De auto rijdt fantastisch, gemiddeld gebruik 5.9l/100km. Ik rij stevig door, maar houd me aan de max. snelheid. De later aangeschafte 17 inch velgen geven een communicatievere auto. De 16 inch blijven voor de winterbanden.
Bij de proefrit wat haperingen in de automatische bak, die toegezegd werden te worden verholpen. Gezien eerdere ervaringen vertrouwend op een oplossing de wagen aangeschaft eind februari. Keurig opgeleverd, software update voor de bak. Helaas werkte de software update niet voldoende, bak bleef het gevoel te geven niet geheel te ontkoppelen bij stilstand (wachtend voor stoplicht o.i.d.) De dealer zegde toe het op te lossen. Binnen twee weken ontving ik een verzoek om een afspraak te maken om de versnellingsbak te vervangen. Daarmee is het probleem opgelost (garantie).
Eind april begon motorlampje te branden toen ik net mensen op het vliegtuig had gezet. Terug naar Leeuwarden (op telefonisch advies dealer). Er bleek een soort uitlaatklep niet meer te werken (vervuild door veelvuldig kleine stukjes rijden door de vorige eigenaar). Was een bekend probleem, alleen zat men nog te wachten op een gemodificeerde versie. Dus van showroom model verwijderd en bij mij ingebouwd (garantie).
verkocht
Ik heb de Saab verkocht. Ik ga er vast spijt van krijgen, maar Saab levert op zijn huisselectie 1 jaar garantie met max. 50.000km. Deze heb ik in 7 maanden verstookt, dus einde garantie. De grote beurt met distributieriem staat voor de deur, dus als je die laat uitvoeren en de kosten wilt spreiden, moet er nog eens een groot aantal km's bij. Aangezien de auto voor mijn werk van groot belang is, en Saab wel garanties geeft maar met een max van 100.000km op nieuw of 50.000 op de eigen saabselectie, met bezwaard gemoed gekeken naar merken die garantie geven met onbeperkte km's. De dealer is geweldig (zoals een bekende slogan 'the best there is', maar ik zoek meer zekerheid in kosten. Ook mis ik teveel de stationwagen. Dus op zoek naar een BMW of Volvo, die beiden de noodzakelijke garantie geven.
- Betrouwbaarheid4
- Prestaties4