Saab 9-3 Sport Sedan 1.8t Arc (2003)
| Uitvoering | 9-3 Sport Sedan 1.8t Arc |
| Versnellingen | 5, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2003 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 101.542 km |
| KM-stand laatst | 104.393 km |
Na de eerste 2800km.
Deze auto hebben we nu een maand en 2000km, na deze 2e hands te hebben gekocht als vervanger + upgrade van onze 9 jaar oude Peugeot 206XS 1.6-16v. Deze 9-3 Sport Sedan 1.8t Arc stamt uit eind 2003, en had bij aanschaf 101542 kilometer gereden. Niet al te veel voor een 7 jaar oude auto, en de gebruikssporen zijn dan ook relatief weinig aanwezig.
De eerste weken kenmerkten zich door het wegwijs worden in de auto, wat dankzij de logische indeling van alle knoppen en functies gemakkelijker gaat dan de 200 pagina's van de handleiding zou doen vermoeden.
Het rijden tov de 206 is natuurlijk compleet anders, en op alle fronten een verbetering. De wegligging is comfortabeler, maar zonder het wat wollige en afstandelijke wat de oudere Peugeots soms hebben. Piepjes en kraakjes zijn niet bestaand, en het geluidscomfort is ook een stuk beter. De cijfers van de diverse testen zeggen hier ~3dB lager tov de 206 bij snelweg gebruik, en dat klinkt als niet zo veel, maar komt in de praktijk neer op een halvering van het geluid, en is dus echt een grote sprong vooruit.
Oneffenheden worden mooi glad gestreken, en kortere richels doen hem ook niet zo veel. De 16" wielen doen hier ook wel wat denk ik, die hebben toch net wat meer rubber en lucht om alles te absorberen dan de 17" velgen van Saab. Vol op de limiet een klaverblad nemen doen we nooit, dus daar kan ik geen mededeling over doen.
De versnellingsbak en pedalen werken netjes en zonder haperen, alhoewel de versnellingsbakverhoudingen wel even wennen zijn. Deze zijn wat langer dan normaal, wat inhoudt dat je op de snelweg bij 130 km/h rond de 2800 toeren draait in de 5. Lekker stil, maar bij wat langzaam rijdend verkeer zakt het toerental zomaar naar de 1500 toeren, en ben je de fut in de motor wat kwijt. Boven de 2000rpm doet de turbo steeds meer mee, en gaat alles bijna met een dieselachtig gemak.
Het gebruik zit op een 1 op 11,8 op het moment, met een mix van 70% snelweg, en 30% stadsverkeer. Ongeveer wat je kan/mag verwachten dus.
Over het onderhoud en de duurzaamheid kan ik nu nog niks zeggen, aangezien we hem net een maand in gebruik hebben, maar alles werkt nog naar behoren na 7 jaar, inclusief alle elektronica en displays.