Saab 9-3 2.0 Turbo Aero (2003)
Uitvoering | 9-3 2.0 Turbo Aero |
Bouwjaar | 2003 |
Jaar van aanschaf | 2003 |
Tot op heden nog een vrij zeldzame verschijning op de weg, deze nieuwe Saab 9-3. Ten onrechte, denk ik, want oh boy wat rijdt deze auto goed! Was het oude model nog vrij sterk onderstuurd (understatement); de nieuwe sedan ligt uitermate strak op de weg, gaat als op rails door de bocht en vertoont geen spoor van venijn als je de grenzen van het weggedrag probeert op te zoeken. De ReAxs (tegensturende achteras) is hier grotendeels debet aan, het enige wat hierover valt op te merken is dat de auto zich een beetje ´zet´ als er een bocht wordt aangesneden. Vering en demping zijn helemaal goed, zowel met als zonder sportonderstel. De 15’ wielen en banden van de Linear zijn niet aan te bevelen, zelf heb ik 17’ lichtmetaal en dat doet het weggedrag pas goed tot zijn recht komen.
Interieur is echt Saab, prima ingedeeld en erg overzichtelijk. De radio kent vrij veel knopjes, zeker met GSM en/of navigatie. Een CD-speler is niet standaard, ACC ook niet. Dit is uiteraard wel in enkele pakketten te verkrijgen, maar toch. De afwerking is prima, net zoals de stoelen. De (been)ruimte achterin is krap, erg krap. De hoofdruimte is daarentegen wel voldoende, ondanks de aflopende coupe-achtige daklijn. De regensensor werkt maar matig, de automatisch dimmende achteruitkijkspiegel is daarentegen geweldig!
De bagageruimte is voldoende, maar erg slecht afgewerkt. Saab, wat kost het nou om de hoedenplank aan de onderkant netjes af te werken? Je kijkt zo tegen de speakers aan!
De motor is subliem, koud soms iets schokkerig. Heel veel pk"s en veel koppel onderin, dus je kunt zowel heel erg opschieten als heerlijk schakellui rijden: altijd trekkracht. Gezien de prestaties valt het gebruik niet tegen, ongeveer 9l/100km als je niet al te gek doet.
Het model is niet echt typisch Saab, en dat kan een voordeel en een nadeel zijn. Naar mijn mening een erg geslaagd model, hoewel de Aero-trim (zeker in de kanlrode kleur die ik zelf heb) wel erg opvallend is.
Geen.
(Tip voor potentiële kopers: Kies altijd de CD-wisselaar en de Comfort Closing Windows. Linear-kopers: kies andere wielen/banden, bij voorkeur 16’ of meer ivm beter weggedrag.)