Renault Scénic E-TECH EV87 220pk Techno (2025) #4
| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 1.700 km |
Keuzes, keuzes
Sinds eind december ben ik de trotse bezitter van een Renault Scénic. Ik mocht van mijn werk een auto uitkiezen met een budget van ongeveer 45.000 euro. De enige eisen waren dat de auto volledig elektrisch moet zijn en dat de auto moet worden gekozen in een 'neutrale' kleur.
Bij het kiezen van een auto heb ik een aantal proefritten gemaakt, waaronder de Skoda Elroq en de Kia EV4. De Skoda viel af omdat er af fabriek al een trekhaak bijzat, dat vond ik zonde aangezien mijn werk deze volledig vergoed. De Kia EV4 viel af omdat ik in de auto helemaal gek werd van alle piepjes. Zodra ik even naar mijn passagier keek tijdens een gesprek ging de auto al piepen. Eenmaal terug bij de dealer heb ik dit voorgelegd, waarna die vertelde dat dit kon worden uitgezet. Toen ik vroeg of die mij dit kon laten zien en we samen bij de auto stonden kwam ook hij er helaas achter dat dit toch niet voor alle systemen (waaronder de ogen-op-de-weg) niet mogelijk was.
Stiekem ook nog even naar een Tesla Model 3 gekeken. Prijs-kwaliteit verhouding is natuurlijk super van een Tesla. Maar het interieur kan mij niet zozeer bekoren, daarnaast is het geen verfrissing op de weg meer en ik ben bovendien niet een onwijs grote Elon Musk fan.
De proefrit in de Renault beviel heel goed. De auto voelde heel ruimtelijk aan, precies zoals je bij de oorspronkelijke Scénic ook gewend bent. Het stuur lag lekker in de hand. En als kers op de taart konden alle rijhulpsystemen met een druk op de knop worden uitgeschakeld.
Deze auto dus besteld, in een kleur die mij niet veel uitmaakte. Helaas was er in de voorraad geen auto meer beschikbaar met het panoramadak en het Harman Kardon geluid. Dat vond ik wel jammer, maar het viel mij op dat het geluid in de Skoda en Kia ook niet fantastisch waren en daar had ik het ook niet bij kunnen kiezen vanwege de prijs.
Eerste kilometers
Afgelopen vakantie heb ik al behoorlijk wat kilometers gemaakt in deze auto. En ik moet zeggen dat ik het een hele fijne machine vind.
*Actieradius*
Eén van de meest belangrijke dingen van een elektrische auto is de actieradius. Voor mijn werk rijd ik veel kilometers, en ik heb bij mijn parkeerplaats geen oplaadmogelijkheid. Dat waren voor mij de redenen om te gaan voor het grotere accupakket. En dit stelt zeker niet teleur. Met temperaturen tussen de 2 en 8 graden heb ik altijd een actieradius van meer dan 400 kilometer. Het verbruik vind ik voor een auto van dit formaat en met een warmtepomp met een gemiddelde van 20,9 kWh wel wat aan de hoge kant. Voor mijn gevoel hebben ze dit bij Kia toch wat beter onder de knie. Een teleurstelling vind ik de laadsnelheid bij een snellader. Ik tik net de 90 kW aan, waarbij een max van 150 kW is opgegeven door Renault. Een optie om de batterij op de juiste temperatuur te krijgen ontbreekt in zowel de auto als de app. Ik heb gelezen dat dit wel gebeurd wanneer je de Google navigatie naar de snellader volgt, maar ook dan valt het tegen. Het blijft namelijk niet meer dan 90 kW. Misschien heb ik het te kort van tevoren ingesteld, of heeft een andere Renault-rijder een goede tip voor mij?
*Bediening*
De auto is heel intuïtief te bedienen. En de Google Automotive bevalt mij erg goed, zo praktisch dat je de route beschrijving zo makkelijk naar de auto kan versturen. Ook de spraakgestuurde opdrachten die ik soms geef worden goed begrepen.
En ja, ik heb mij wel al een paar keer vergist in de ruitenwisser en de versnellingspook. Toch vind ik het wel een fijne en makkelijke plek voor de versnelling en ben ik altijd blij met de fysieke knoppen in de auto.
*Comfort*
De auto heeft een erg prettige wegligging. De auto kan best hard door een bocht, maar zodra ik de auto in stap ga ik in een relax stand en heb ik niet zoveel zin om de bocht snel te pakken.
De lendensteun is erg prettig, verder moet de stoel met de hand worden versteld. Ik vind dat eigenlijk geen probleem, hoewel ik bij mijn vorige auto anders gewend was. De stoelen zijn lekker breed, maar bieden niet veel zijdelingse steun. De stoel- en stuurverwarming zijn heerlijk en ik ben sowieso aangenaam verrast hoe snel de auto op temperatuur is.
De isolatie van de auto vind ik niet geweldig, je hoort boven de 115 km/u behoorlijk wat windgeruis. Ook hoor ik vaak een zoempiep van de elektromotor. Soms kan je ook de warmtepomp zijn werk horen doen, maar dit vind ik niet zo storend, omdat dit maar even duurt.
Waar ik niet over te spreken ben is het feit dat ik op dit moment maar één bekerhouder heb. Op de website adverteert Renault met een vaste en een aanpasbare bekerhouder. De. vaste heb ik, maar de aanpasbare die meteen vakken creëert in de middentunnel is er niet bijgeleverd. Nadat ik contact met mijn dealer heb opgenomen begreep ik dat dit er niet meer standaard bij zit en ook Renault Nederland doet er extreem vaag over. Ik mag er wel 80 euro voor betalen. Erg teleurstellende service, en onterecht in mijn ogen.
De keyless entry van Renault blijft ongeëvenaard. Je komt aanlopen en de auto gaat open. Je loopt weg en de auto zegt je gedag. Geen knopjes op de portieren meer om in te drukken.
*Overig*
De Renault app vind ik erg duidelijk vormgegeven en is makkelijk te bedienen. Via de app kan je de auto voorverwarmen en laadschema's instellen. Helemaal prima. Het enige jammere vind ik dat de auto niet te openen en te sluiten is via de app, en dat er geen functie is om de batterij op temperatuur in te stellen voor het snelladen.
Het Renault logo dat op de grond wordt geprojecteerd vind ik een leuke gimmick. Evenals de onwijs grote middenarmsteun achter. Tot slot vind ik het feit dat de spiegels bij het inparkeren naar beneden kunnen draaien, en dit heel simpel is in te stellen hoeveel en aan welke kant ik dat wil super praktisch.
Op naar meer kilometers!
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Renault Scénic E-Tech EV87 long range techno Pack advanced driving assist en augmented vision| Pack light en sound| Snel leverbaar!
- 2026

Renault Scénic E-Tech EV87 long range iconic All Season banden| Snel leverbaar!
- 2026

Renault Scénic E-Tech EV87 long range esprit Alpine Pack advanced driving assist en augmented vision| Pack light en sound| Snel leverbaar!
- 2026

De Kia EV4 bewijst naast de Renault Scenic dat hij een goede EV is, maar niet in alles beter

Zo ver komt de Renault Scenic E-Tech in de praktijk

Praktijkervaring Renault Scenic E-Tech: Auto van het Jaar-waardig?

Update! Dit zijn de beste elektrische auto’s tot €45.000