Renault Scénic E-TECH EV87 220pk Esprit Alpine (2025) #2

| Bouwjaar | 2025 |
| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand laatst | 2.259 km |
Mijn eerste EV
Op mijn allereerste auto na, een gekregen Opel Corsa van het eerste koekblikjes-model, heb ik de afgelopen 25 jaar altijd Citroen gereden. En sinds 2019 is dat een C4 Grand Picasso met de beruchte 1.2 Puretech motor.
Toen ik de Picasso kocht heb ik dapper geroepen dat het mijn laatste ICE auto zou worden. En omdat ik de overtuiging heb dat de benzineprijs de komende jaren flink gaat stijgen (aflopen accijnskorting en EU ETS2 wetgeving), was het tijd om naar EV-opties te gaan kijken.
Om verschillende redenen, maar vooral om het stukje ontzorging ben ik dit keer naar private lease gaan kijken.
Ik kan me niet vinden in het hedendaagse model gamma van Citroen, dus ben ik me gaan verdiepen in goede alternatieve opties. De Kia EV6, Skoda Elroq en de Toyota BZ4X (nieuwe model dat begin 2026 komt) vielen in de smaak. De EV3 en EV4 ook kort overwogen, maar ik kan niet enthousiast van die ontwerpen worden en dat geldt ook voor de Hyundai Ionic 5 en de modellen van VW.
De Kia EV6 vind ik prachtig, maar blijkt in de private lease erg duur. De proefrit in de BZ4X (huidige model) beviel erg goed, maar het interieur deed iets oudbollig aan en het feit dat de auto pas in het eerste of tweede kwartaal van 2026 geleverd kon worden maakte me ook niet direct vrolijk. De Elroq tot slot viel af omdat mijn vereiste van een 360-graden camera en enkele andere opties pas op de hogere niveau’s plus een duur extra pakket beschikbaar zijn. Dat maakte de Elroq meteen erg duur.
Nadenkend over andere opties kwam de Renault Scenic E-Tech op de radar en een bezoek aan de Renault dealer volgde snel. In de showroom voor het eerst kennis gemaakt met de Scenic. Ter plekke begon ik me af te vragen waarom ik er nog nooit eentje in het ‘wild’ had gezien. Misschien omdat ik er niet op lette, maar zoveel als je de Kia EV6 en EV3 ziet rondrijden, zo weinig Scenic’s lijken er te zijn.
De buitenkant vond ik direct mooi, maar verkocht was ik echt toen ik er voor het eerst in ging zitten. De ruimte, het design, de beeldschermen, alles klopte volledig naar mijn gevoel. Afspraak gemaakt voor een testrit later in de week zodat mijn vrouw ook mee kon.
Die testrit was op zijn zachtst gezegd een succes. De zwarte full option esprit Alpine van de dealer reed fantastisch en zelfs mijn vrouw (helemaal geen autoliefhebber) werd enthousiast.
Na nog een weekje nadenken en lease opties vergelijken de knoop doorgehakt. Renault had voor private lease veruit het scherpste aanbod en daarmee werd de handtekening gezet onder een contract voor een Scenic E-Tech esprit Alpine in Gris Schiste met zowel Pack Light & Sound en Pack Advanced Driving Assist & Augmented vision die dankzij kortingsactie voor de helft afgeprijsd zijn. Een afneembare trekhaak maakt het geheel af.
De levertijd was prettig kort omdat er een dealer-order werd gevonden die exact de door mij bestelde configuratie had en zo had ik met Kerst een Scenic E-Tech onder/bij de boom staan.
Daags na de aflevering meteen 520km op en neer naar Dusseldorf op de teller gezet. Uitstekende ervaring met deze prachtige auto. Met 100% vertrokken vanaf huis en met zo’n 30% aangekomen in Düsseldorf met een gemiddeld verbruik van 18,7kWh/100km. Ik heb hierbij vrijwel continu 110km/u gereden. Gegeven de winterse omstandigheden vind ik dat best een acceptabel verbruik.
Op de terugweg bij 17% de auto aan de snellader bij Shell gehangen. Vrijwel direct naar de beloofde 150kW laadsnelheid. Na 30% zakte dit min of meer geleidelijk in naar 40kW bij 85%. Van 17 naar 85% duurde 47 minuten. Bij thuiskomst had ik nog 27% over en had dus achteraf minder lang bij de snellader kunnen blijven staan.
Ik merk dat over een paar honderd kilometer, de ingebouwde Google navigatie iets conservatief is met de inschatting van het verbruik. Persoonlijk vind ik dat prettig en geeft het vertrouwen dat ik zonder laadstress kan rijden.
Ik zal deze review de komende tijd bij blijven houden met mijn verdere ervaringen met deze auto.
1 maand Scenic
1 maand rij ik nu in de Scenic en 2259km staan inmiddels op de teller.
De ervaring is zonder meer fantastisch. Sowieso het elektrisch rijden waarbij ik nog elke rit zit te genieten van de stilte en souplesse. Maar ook de Scenic zelf blijft een feestje.
Ik vind de auto qua veercomfort en stoelen comfortabel en de bediening over het algemeen intuïtief. Het enige waar ik keer op keer tegenaan loop is dat om vooruit te willen moet je het hendeltje naar beneden duwen en voor achteruit het hendeltje naar boven. Ik weet niet wie dat bedacht heeft, maar kennelijk iemand wiens gevoel voor user interface logica omgekeerd is aan dat van mij. Her en der lees ik dit puntje van kritiek ook van andere Renault-EV rijders (alle huidige Renault EV’s hebben hetzelfde hendeltje), dus ik troost me maar met de gedachte dat ik niet de enige ben bij wie dit contra-intuïtief aanvoelt.
Het Google systeem werkt goed en in tegenstelling tot wat ik in een paar reviews tegenkwam, klopt de voorspelling van energieverbruik in mijn ervaring vrij aardig. Die 2 a 3% op een rit van 100km komt ongetwijfeld door de per rit verschillende omstandigheden.
Ik heb tot nu toe vrijwel enkel in de Comfort-stand gereden en over de 2259km komt het gemiddelde verbruik uit rond de 17,8kWh/100km. Acceptabel in deze winterse omstandigheden en ik ben erg benieuwd wat het verbruik in het voorjaar gaat doen. Een voorproefje daarvan kreeg ik al toen half januari de temperatuur een paar dagen naar de 7-8 graden ging. Meteen daalde het verbruik tot onder de 16,5kWh/100km.
Overigens is de verdeling snelweg / stadsverkeer ongeveer 50-50.
Concreet praktijk voorbeeld van een flinke rit; vorige week naar familie in het zuiden van het land; op en neer 330km. Ik vertrok met 90% batterij. Eerste helft van de heenreis veel files. ‘s Nachts terug vrijwel continu 100km/u gereden. Buitentemperatuur heen ongeveer 6-7 graden, ‘s nachts terug 2-3 graden. Bij thuiskomst had ik nog 19% batterij over. Persoonlijk vind ik dat erg netjes.
Deze eerste maand geen echte problemen gehad. Wel wat irritators:
- De app werkt met enige regelmaat niet. Dit lijkt te liggen aan de Renault-servers die de verbinding met de auto moeten leggen. Niks aan te doen en na een paar uur wachten werkt het tot nu toe steeds weer.
- De ‘Easy Access’ setting van de stoel (waarbij de stoel bij het uitstappen een paar centimeter naar achter gaat) gaat met regelmaat weer naar ‘uit’. Na het weer ‘aan’ zetten gaat het weer een paar dagen goed totdat het ineens op magische wijze weer ‘uit’ staat.
- De gordel sluiting zit net te diep naast de stoel. Ik ben niet super smal (ook niet overdreven breed) en de gordel vastmaken is bijna elke keer weer even een gedoe. Bij vorige auto’s nooit op deze manier gehad. Overigens hoor ik dit ook van mijn passagiers op de achterbank. Voor hen is het vaak ook even voelen en zoeken.
- Er is geen handmatige mogelijkheid zonder het openen van de portieren om alle lichtpunten van de binnenverlichting te activeren. De lichtpunten zijn met name op de achterbank in het donker lastig te vinden en dan zou het makkelijk zijn als ik ze vanaf de voorstoel kan activeren, bijvoorbeeld als iemand aan het zoeken is waar de riem in moet.
- Af en toe (keer of 3 a 4 nu gehad) zijn er bij het wegrijden wat kortstondige meldingen dat sensoren die nodig zijn voor de rijhulpsystemen niet werken. Na een minuutje rijden verdwijnt de melding en werkt alles zoals het behoord.
Bovenstaande ‘irritators’ zijn echt kleine dingetjes die niet of nauwelijks afbreuk aan het rijplezier doen. Misschien komt het omdat ik mijn hele leven al Franse auto’s rijd en wel gewend ben dat deze auto’s een eigen “karakter” hebben.
Ook heb ik me goed voorbereid in de tijd voordat ik de knoop doorhakte om elektrisch te gaan rijden. Ik zie op diverse fora de nodige berichten van mensen die klagen over het bereik van de Scenic. Ze komen bijvoorbeeld op 250-300km. Als je dan doorvraagt blijkt het dat die mensen consequent 130-140km/u rijden of nog harder.
De grap is dat ICE auto’s qua verbruik net zoveel last hebben van hogere snelheden als EV’s. De formule voor weerstand houdt immers geen rekening met de wijze van aandrijving. Maar op de een of andere manier ben je je in een EV meer bewust van het verbruik en dus valt het meer op.
Rond de zomer, als ik de Scenic een half jaar heb, post ik weer een update of eerder als daar een bijzondere aanleiding toe is.
PRIVATE LEASE Renault Scénic
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Renault Scénic E-Tech EV87 long range techno | Pack Advanced Driving | Solarbay Panoramadak | Two-Tone Lak | Elektrische Achterklep | Google Built-In | Stuurverwarming |
- 2024

Renault Scénic E-Tech Techno 220 pk Long Range MY25 l Meer dan € 4.500 voorraadvoordeel! l Gratis 5 jaar fabrieksgarantie!
- 2026

Renault Scénic E-Tech EV87 long range esprit Alpine | Stoel en Stuurverwarming | Elektrische achterklep | 20" lichtmetalen velgen |
- 2025

De Kia EV4 bewijst naast de Renault Scenic dat hij een goede EV is, maar niet in alles beter

Zo ver komt de Renault Scenic E-Tech in de praktijk

Praktijkervaring Renault Scenic E-Tech: Auto van het Jaar-waardig?

Update! Dit zijn de beste elektrische auto’s tot €45.000