Renault Mégane Coupé dCi 110 GT-Line (2010)
| Uitvoering | Mégane Coupé dCi 110 GT-Line |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2010 |
| Jaar van aanschaf | 2010 |
| KM-stand bij aanschaf | 23 km |
| KM-stand laatst | 12.000 km |
Bestelling + eerste indrukken
Mijn vorige 3 auto's (Opel Combo, Renault Trafic, Ford Mondeo) had ik allemaal tweedehands gekocht met het praktische aspect en een beperkt aantal kms maken in het achterhoofd. Nu dat ik terug meer kilometers moet rijden, moest er terug een auto komen die aangenaam om te rijden was, sober in verbruik en waar je met plezier instapt. Als referentie voor prestaties nam ik de auto waarin ik me nooit verveeld heb: de 2003 Ford Focus TDCi met 115 pk
Dus als lastenboek: +/- 115pk en 10.5sec naar 100km/h, 5 liter/100km en fijne rijeigenschappen, dynamisch uitzicht.
2auto's kwamen hier uit mijn test: de Scirocco en de Mégane Coupé.
En toen het saaie interieur van de Scirocco en zijn overdreven prijs/uitrusting mij zwaar teleurstelden, de coupé besteld:
-110pk diesel
-Dynamique met GT-line pakket
-Arkamys 3D geluid met Bluetooth
Bij het GT-line pakket zitten parkeerhulp, 17"velgen en automatische spiegels inbegrepen.
Ik heb gekozen voor de 1.5 diesel vanwege de fiscale voordelen en het lage verbruik. De prestaties ervan zijn zeer vergelijkbaar met die van de 1.8TDCi uit de Focus - wat amper 7jaar geleden nog de allerzwaarste diesel was in zijn reeks.
De opties van het panoramische dak heb ik niet genomen omdat het toch niet opengezet kan worden - en het IMHO dus geen meerwaarde levert.
Het weglaten van de navigatie zorgde dan voor een sportiever dashboard (kastje van de tomtom is echt lelijk) en als extra bonus een echte bekerhouder in de middenconsole ! De draagbare gps toestellen worden tegenwoordig ook zo goedkoop en de inbegrepen technieken evolueren te snel om me vast te pinnen aan een ingebouwde set. Bovendien kan tegenwoordig de gps-spraak ook makkelijk via Bluetooth in de autoboxen worden afgespeeld...
Over de Renault handelaar ben ik zeer te spreken. Ook qua prijs was hij tot nu toe zeer redelijk (ik kende hem nog van mijn Trafic).
EERSTE INDRUKKEN
Motor & Verbruik:
Prestaties zijn bevredigend en naar verwachtingen. Verbruik autosnelweg had lager gemogen. Mogelijk daalt dit nog enigszins overtijd na volledig ingereden te zijn?
De schakelindicator lijkt belachelijk snel aan te geven op te schakelen maar als je het consequent toepast op binnenwegen gaat het verbruik drastisch naar beneden. Cijfers zijn bij een normaal vlot rijgedrag.
Verbruik binnenwegen: 3.3-4.2 l/100km
Autosnelweg @ 130 km/h: 5.3 l/100km
Autosnelweg @ 120 km/h: 4.7 l/100km
Rijden:
Het stijvere chassis van de GT-line is hard zonder storend te zijn. In bochten gaat de auto bijna niet hangen en tesamen met de (ontzettend) krachtige remmen en kuipzetels zorgt het voor een karting-gevoel. Versnellingsbak had grotere inkepingen mogen hebben. De 3de versnelling is soms moeilijk te vinden bij sportief schakelen. Over de drive-by-wire (auto is zonder ESP) heb ik geen klagen. Toegegeven dat de sensatie minder is dan bij de Focus I, maar ik had het niet gemerkt als ik het niet had gelezen in tijdschriften.
Alle elementen zijn vlot te bedienen, Cruise Control positie in de middenconsole is bij veelvuldig gebruik storend en duidelijk misplaatst. Kuipzetels zijn zeer goed en gaven na een rit van 500 zelfs nog geen rugklachten. Het zicht naar achter valt goed mee en de buitenspiegels zijn ontzettend groot, begrijp niet waarom velen daar zo over klagen om hem te kunnen inparkeren.
Interieurgeluiden en windruis zijn er weinig. Hierdoor gaat het rollen van de banden bijzonder opvallen of een plotse windvlaag die over de auto vliegt.
Persoonlijk zou ik de GT-line (interieur + chassis) afraden aan al wie jonge kinderen in de auto moet voeren, rugklachten heeft of een breder dan normaal postuur heeft. Het chassis en de 17" velgen zorgen voor schokken in het interieur en hier moet je fan van zijn, zoniet kan je best verder kijken naar een ander chassis. De zetels met behoorlijk dikke randen zijn overduidelijk afgestemd enkel op mensen met een normaal postuur: een bodybuilder of "overdadig corpulent persoon" zal echt niet moeten proberen hierin aangenaam te kunnen rijden...
Afwerking:
Algemene indrukken zijn zeer goed en de auto heeft ook veel bekijks (wat ook belangrijk is).
Exterieur:
Voorbumper loopt links niet 100% over in chassis en steekt enkele mm naar buiten(rechts in orde). Brandstofklep zonder stop is handig.
Interieur:
Binnenkant is ontzettend donker met zilver en antraciet accenten. Persoonlijke smaak maar ik vind het zeer geslaagd. De omranding van het stuur geeft evenwel een veel te goeiekope indruk in verhouding met de rest en ook de versnellingspook had korter/sportiever gemogen. Kleine afwerkingsfouten komen terug in het interieur bij nauwe inspectie: smalle spleetjes waar de stof van de hemel weggefit wordt aan de zijruiten achter, opening in de stof aan de hoofdsteun die net voorbij het beschermingsplaatje komt, enz.
Het afdekplaatje van de USB is overbodig (en bij mij dus verwijderd). Bij gebruik van de USB poort wordt de bekerhouder nagenoeg ontoegankelijk. Ook is het niet mogelijk in de bekerhouder een groot blik of een fles te plaatsen omdat het dashboard erboven in de weg zit.
Door afwezigheid GPS heb ik een 2de bekerhouder achter de versnellingspook. ook hier is het moeilijk een blik groter dan 33cl weg te plaatsen omdat de pook in de 6de versnelling tot die hoogte komt.
Hoofdsteun van de passagiersstoel zit niet volledig vast: kan op en neer geduwd worden zonder de deblokkeerknop in te duwen(wordt binnenkort nagekeken).
Ik heb ernstige twijfels over het kliksysteem van de achterbank om een platte laadvloer te krijgen. De plastic grijpertjes lijken iedere keer zwaar gemolesteerd te worden bij het uitnemen van de bank... Dit wordt veel gebruikt door mij, over een jaartje dus een duurzaamheids-evaluatie ///
Radio Arkamys:
Ik ben audiofiel en het geluid is bevredigend met opmerkingen. Woofers hadden een maat groter gemoeten en beter had een volwaardig 5.1 geluid geweest. Klankkleur en vervorming is in orde. Vervorming van de bass treedt pas op wanneer het geluid zeer luid staat. Een gesprek is op dat ogenblik niet meer mogelijk en het staat al snel op dit volume zonder dat je het merkt of dat er schelle/pijnlijke tonen in de muziek komen. Dus in orde zonder extra.
Bluetooth werkt goed, de micro echter niet. Mensen aan de andere kant horen de bestuurder zwak. De spraakherkenning is ook ondermaats op autosnelweg.
Radiobediening zwaar ondermaats. Ze is verre van intuitief en zelfs veelgebruikte functies liggen begraven diep in menus (random, traffic info,...). Een zoekfunctie voor de mp3 is niet aanwezig. De radio onthoudt niet waar in een nummer hij is gestopt na het stilleggen (lastig voor het luisteren van lange livesets en dergelijke). De pikkel achter het stuur is zeer handig eenmaal je alle knoppen weet staan.
Conclusie: Prestaties behalve de micro zijn goed. Bediening is ronduit slecht waardoor de totaalervaring bijzonder matig is.
sneeuwpret
De afgelopen maanden heb ik constant in Aarlen gewerkt en elk weekend reed ik dan terug naar het noorden van Belgie. Deze route geeft mij een combinatie van secundaire wegen en autosnelweg, met voldoende hellingen. De afgelopen weken kwam daarbij nog het enorme winterweer.
Motor en schakelen:
De motor is ondertussen volledig ingereden en uitvoerig getest.
Het verbruik blijft rond de 5 liter op autosnelweg, buitenwegen 3,5 liter. In januari laat ik hem daarom chippen door Renault om een groter koppel te krijgen tussen 1800 en 2700 toeren waardoor het verbruik zou moeten dalen. Meer info daarover in een volgend verslag.
Prestaties over het algemeen voldoende tot goed. Motor en versnellingsbak geven mooi compromis tussen prestaties en verbruik. Schakelen gaat ondertussen ook vlotter, kwestie van gewenning blijkbaar.
Interieur:
Hoofdsteunen bleven niet in hun positie staan, worden zonder probleem vervangen. Verder geen klagen behalve de bevestiging van de achterzetels. Deze zitten vast met plastic clips en ik vraag me hierbij af hoe lang deze zullen overleven bij regelmatig verwijderen van de zitting...
In het vorige verslag schreef ik dat het stuur een te goedkope indruk maakte. Deze uitspraak moet ik herzien: de rand van het stuur is blijkbaar van leder maar het was aanvankelijk nog niet ingewerkt en leek toen uit plastic gemaakt te zijn. Ondertussen heeft dat zich gezet en ziet het er proper uit.
Van andere Renault rijders (Laguna) had ik gehoord dat zij last hadden van bevroren ruitenwissers en het onderste deeltje van de raam dat nooit ontdooide. De megane voert de temperatuur van de auto af via gaten onder de ruitenwissers. Getest bij -14°C, na het verwijderen van 30cm sneeuw op de voorruit en goed bevonden: restsneeuw in de keep onder de ruitenwissers is na enkele minuten al weg, sproeiers ontdooien snel. De ventilatie op automatische stand houdt hierbij ook rekening met de temperatuur van de lucht en het ontdooien gaat behoorlijk vlot, geen last van het onderste deel van de ruit dat bewasemd bleef.
Chassis, stuur en onderstel:
Begin november heb ik winterbanden geplaatst (15") omdat het in de Ardennen al fors begon te vriezen. Kort daarop is toen de winterellende al gestart in Zuid-Belgie.
Wel, van die winterellende heb ik eigenlijk weinig gemerkt. Het sportonderstel en stuur zorgen ervoor dat ik constant perfecte controle bleef houden en wist wat de auto deed ongeacht welke ondergrond ik had. De weken dat vrachtwagens >7,5ton rijverbod hadden, was ik een van de weinige dingen die nog altijd vlot kon rondrijden. Extreem tevreden dus over de rijeigenschappen en ik durf ondertussen te zeggen dat de megane hierbij beter is dan een focus - collega's (met zowel focus I als II) hadden met dezelfde omstandigheden heel wat meer moeilijkheden om zich te verplaatsen.
Controle + chip
Een snelle tussentijdse controle laten uitvoeren om zeker te zijn dat er nergens een verscholen productiefout in de auto zit. Alles blijkt volledig in orde, ook met andere Meganes had mijn dealer nog geen problemen gehad.
Hoofdsteunen GT-line hebben een eigenaardigheid. Deze zijn anti-whiplash en dus speciaal gevormd ten opzichte van de normale Meganes. Je kan de hoofdsteun instellen op een 3tal vaste standen met de drukknop aan de zijkant. Tot dusver nog geen probleem. Wel bizar is dan de eigenschap dat de steun nadien nog altijd "op en neer ritst". Er staan kleine keepjes in de steun waarover hij heen en weer kan bewogen worden maar niet geblokkeerd. Dit is blijkbaar de bedoeling voor de werking ervan, ik vind het gewoon irritant: elke keer je je hoofd ertegen zet, gaat die dan op en neer...
Na een aantal km afgelegd te hebben, ben ik gewend geraakt aan de rijeigenschappen en ga je je hoe langer hoe meer focussen aan de kleine kantjes van je machine. De drankhouders zijn niet geweldig + de matte plastic errond is zeer vlekgevoelig, de kofferruimte is lastig als je grote zaken wil vervoeren, de deuren zijn enorm groot in een smalle parking, waarom staat die dwaze schakelaar in de middenconsole ipv op het stuur... En dan stap je nog eens bij iemand anders in de auto waarna de liefde onmiddellijk terug is. Uitmunde wegligging, scherp sturen en remmen en de chauffeur mooi opnemen in de auto (geen onnodige afleidingen, stil, goeie zetels en uitvoeren wat de chauffeur vraagt). Dan weet je terug waarom je een aantal maanden geleden met plezier geld hebt neergeteld.
Chippen. Ineens bij het onderhoud een vermogenboost aan de motor gegeven. Naar verluid zou hij nu tussen de 140 en 145pk leveren ipv de originele 110pk. De exacte waardes interesseren me weinig, het is tenslotte een diesel en ik kom hoogstzelden boven de 3000 tr/min. Wat wel belangrijk voor mij was, is de verhoging van koppel in de lage toerentallen. Origineel begon de motor pas vlot te worden boven 1800 tr/min, het ogenblik dat de turbo in gang vliegt. Hieronder was er minder power en dit was lastig omdat je in deze toerentallen rijdt in stadsverkeer en je moest terugschakelen voor vlot weg te raken (bij constante snelheid tot 90km/h rij ik meestal tussen 1600 en 1900 tr/min).
=> Nu krijgt de motor al een boost op 1500 tr/min en is neerschakelen niet per se nodig. Uiteraard is accelereren nu ook vlotter maar dat is gewoon mooi meegenomen voor mij.
Kwestie verbruik is er een kleine daling maar die is enkel merkbaar op autosnelweg en is beperkt gebleven tot een halve liter bij 120 km/h. Spijtig, want hier had ik eigenlijk grotere verwachtingen voor. In stadsverkeer is het nu wel oppassen om niet plots meer te gaan verbruiken omdat de auto een pak krachtiger is geworden. Dit zet nogal snel aan om vlotter op te trekken en dat is dan uiteraard weer nefast voor je verbruik laag te willen houden :D
Samenvattend dus ontzettend tevreden over de wagen. Soms moet je noodgedwongen wel nog eens in een andere auto gaan zitten om te beseffen dat een normale wagen in vergelijking met die van jezelf bij het nemen van bochten meer het gedrag van een schip benadert. Vervolgens ben je dan weer perfect gelukkig dat je na het instappen door je veel te grote deur op een veel te smalle parking je blikje moeilijk weg kan zetten maar daarna dan wel op een grote knop met START kan duwen...