Renault Mégane (2009)

Bouwjaar2009
Jaar van aanschaf2020
Lezerswaardering: 65%Keuze van de redactie

Weer een RS!

Het moest een tijdje duren maar eindelijk was hij daar dan, de nieuwe RS! Jaren geleden heb ik al een Clio RS gehad dus qua rijplezier wist ik ongeveer wat ik moest verwachten, maar deze overtreft de Clio op alle vlakken. Niet dat de Clio slecht was, zeker niet. Dat was ook al een top auto! 1 van de weinige (misschien wel de enige?) betaalbare auto’s die geen compromissen maakt bij het onderstel en rijbeleving. Het is sportief of niks.

Dit is de enige echte Autoweek testauto uit 2009. Tevens dus de pers- en demo auto van Renault Nederland en waarschijnlijk dus ook de eerst geregistreerde in Nederland. Een auto met een leuk verhaal dus. Diverse journalisten hebben hem in de z’n eerste jaar waarschijnlijk afgetrapt maar gelukkig zijn er na deze tijd wat nieuwe onderdelen in gekomen, waaronder een nieuwe versnellingsbak. Hij schijnt wat opgevoerd te zijn en de auto heeft echt alle opties die verkrijgbaar waren, waaronder RS monitor, Cup onderstel, Recaro’s, parkeersensoren voor en achter, panoradak en meesturende koplampen.

Kapotte injector

Nauwelijks een week in bezit en gelijk dikke pech: Een injector deed een dagje Duitsland verpesten. De injector sloot niet meer met als gevolg dat alles volliep met benzine. Ongelukkig, puur toeval. Maakt niet uit.

Het resultaat was een middag afslepen, 2000km oude olie vervangen, nieuwe injector en nog wat andere kosten: €416.-

Nieuwe distributieriem, beurt, etc.

Het was bij aanschaf al bekend dat de riem ergens in 2021 vervangen zou moeten worden dus ik had er al rekening mee gehouden. Tegelijkertijd ook maar een beurt om de administratie en auto in orde te houden. Een grote uitgave waar je qua rijden niks van merkt maar het is zoals het is.
Alles is gebeurt bij de specialist die vaker RSjes doet. Voor de waterpomp, spanrol, nokkenasversteller, riem en een kleine beurt was ik €858,- kwijt.

Ook zijn er rond deze kilometerstand nieuwe banden op gekomen (na ongeveer 20.000 km) en is de middendemper eronder weg gehaald voor een beter geluid, want origineel klinkt het niet. Gewoon, letterlijk niet.

De schuur in.

Tijd om de auto te schorsen en hem in de garage te zetten. Gedeeltelijk ben ik er blij om aangezien de benzineprijzen de laatste tijd heel rap omhoog gaan maar dat is natuurlijk niet de hoofdreden. Heb nog een winterauto op de oprit dus die gebruiken we om door de pekel te rijden zodat de RS gespaard blijft.

Tijdens z’n schorsing worden er wat kleine werkzaamheden aan de auto verricht, zoals de bekleding netjes maken, nieuwe vesnellingsbaksteun en misschien nieuwe remmen.

Klaarmaken voor een jaar rijden!

Later deze week zal de RS weer uit de schuur gehaald worden en gaat er weer in gereden worden. De Starlet is ingeruild op een auto voor m’n moeder dus dat dat ik geen andere keus heb om in de Megane verder te rijden deze maanden. Hè, wat erg.

Volgens planning is de versnellingsbak steun vervangen (vanwege gebonk wat de auto al jaren heeft), een nieuw uitlaatsierstuk, en wat cosmetische dingen. Verder ligt de stoel nog bij de bekleder en hoop ik dat deze klaar is vóór zaterdag aangezien ik anders geen auto’s meer heb dan.

Alweer een halfjaartje verder…

Ondertussen zijn we een half jaar verder en heb ik weer een lange tijd kunnen genieten van de magnifieke hothatch.

Vorige week is hij weer bij de vaste garage geweest voor een beurt, en is er een langdurig probleem opgelost in de ophanging voor. Ik had al een lange tijd last van speling in, wat nu dus bleek, een verbindingsstang/stabilisatorstang en ook had de fuseerubber/kogel wat speling. En omdat het een RS betreft zijn er speciale onderdelen en gereedschap nodig om dit te maken, dus zelf thuis doen is geen optie als je maar gemiddeld gereedschap hebt.

Beide zijn weer opgelost bij de garage en de RS rijdt nu weer heerlijk strak.

Totale kosten voor apk + beurt: €217,-
Kosten fusee + stabilisatorstang: €420,-

Voor de winter heb ik ondertussen weer een ‘nieuwe’ auto gekocht, een Mitsubishi Colt uit 2000.

10,0

PRIVATE LEASE Renault Mégane