Renault Grand Scénic 1.6 16V Sélection Business Sport (2010)
autoreview
Signalement
Uitvoering | Grand Scénic 1.6 16V Sélection Business Sport |
---|---|
Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2010 |
KM-stand laatst | 114.500 km |
Eerste ervaringen
- 2.200 km
[getoonde foto is niet mijn echte wagen, echter, wel dezelfde kleur en uitvoering, eigen foto's plaats ik zo spoedig mogelijk]
Begin maart 2010 na 3 maanden wachten (incl. LPG inbouw) de sleutelkaart van onze nieuwe Renault in ontvangst genomen.
=> De uitvoering
Het betreft een Renault Grand Scenic Sélection Business Sport 7 persoons, kleur Brun Moka, met LPG liter installatie.
Naast de al rijke standaard-uitrusting van deze uitvoering is de auto verder uitgerust met privacy glas, panoramisch dak, verwarmde/inklapbare spiegels, parkeersensoren voor/achter incl achteruitrijcamera, meesturende bi-xenon verlichting, trekhaak en een volwaardig reservewiel.
=> Waarom deze auto?
Het betreft hier een lease-auto. Qua uitrusting biedt de Renault simpelweg de beste confort/prijs-verhouding in relatie tot de bijtelling . In 2004 voor het eerst uitgekomen bij Renault, in een Megane 1.6 Hatchback op LPG, deze heeft mij zonder problemen in 3 jaar tijd 150.000km op weg geholpen. Wegens gezinsuitbreiding in 2007 de overstap gemaakt naar een Megane GrandTour 1.6, wederom op LPG. Zelfde motor als de vorige Renault, maar iets meer gewicht als gevolg van de GrandTour. Echter, deze auto komt in het dagelijks verkeer prima mee. Inmiddels is het lease-budget én het gezin weer gegroeid. De opvolger van de GrandTour diende aan de volgende criteria te voldoen: 7 zitplaatsen, LPG i.v.m. de lagere bijtelling en tot slot wilde ik er qua confort niet (veel) op achteruit gaan. Een keer iets anders dan Renault zag ik ook wel zitten. Veel opties vielen al direct al door de genoemde criteria, niet alle auto’s zijn leverbaar in een LPG uitvoering en het aanbod van 7-zitplaats-voertuigen is beperkt. De Peugeut 5008 viel af doordat deze op het moment van bestellen nog niet met LPG leverbaar was en ik de prijs t.o.v. de concurrentie te hoog vond. De Citroen C4 Grand Picasso is een zéér ruime auto, echter, bij een test-rit beviel het rijgedrag ons niet. Mijn vrouw partner werd door het weggedrag zelfs enigszins misselijk. Ook deze auto viel dus af. Tot slot een proefrit in de nieuwe Grand Scenic. Ik had al gezien dat het uitrustingsniveau zeer royaal was. We hebben proefgereden in de 1.4 TCE uitvoering en de auto beviel ons vanaf het eerste moment. Prettig rijgedrag, veel ruimte en de kinderen waren direct verkocht vanwege de ‘vliegtuig-tafeltjes’ achter de voorstoelen. Aangezien ik mij richtte op een LPG-uitvoering bleek ik verder motorisch weinig keus te hebben, LPG bleek alleen mogelijk in combinatie met de 1.6 benzine motor omdat de andere benzine-motoren vanwege hun eigenschappen geen LPG installatie konden ondersteunen.
=> Prestaties
Deze 1.6 motor met LPG ken ik uit mijn vorige 2 Renault en deze brengt mij al 6 jaar netjes van hot naar her. De Grand Scenic is echter enkele honderden kilo’s zwaarder, dus qua prestaties heb ik moeten inleveren. Qua comfort en ruimte heb ik echter gewonnen, en dat compenseert veel!
Door de korte overbrengingen en de 6-bak komt de auto prima mee in het dagelijks verkeer. Bij de stoplichten kan ik snel wegkomen, met name door de korte overbrengingen onderin, al moet de auto hier wel flink voor werken, daar waar andere auto's hier wat minder moeite mee hebben. Met name bij tussensprints (inhalen op de snelweg of het tussen de vrachtauto's uit komen voor een inhaalactie) heeft de auto het zwaar, terugschakelen en vol gas is hierbij echt noodzakelijk en dan heb je zeker geen extra vermogen meer over.
Misschien mede door het feit dat ik wel lekker vlot wil doorrijden en de auto hier een aardige krachtinspanning voor moet leveren, valt het brandstofverbruik mij vooralsnog tegen. Maar wellicht trekt dat op termijn nog bij? Waar ik voorheen op 40 liter LPG zo'n 400 km kon afleggen, geeft de tank nu soms al na 300 km aan leeg te zijn! Dat zijn wel hele korte tank-sprintjes.
=> Rijgedrag
De windgevoeligheid van de auto valt mij enigzins tegen. Hiervoor een Grand Tour gereden, en ik weet dat deze Scenic een stuk hoger is en daardoor meer wind zou vangen, maar met een beetje wind moet ik actief bijsturen om de auto in een rechte lijn te houden, daar waar de Grand Tour zich wat meer uit zichzelf in de goede baan liet rijden.
=> Navigatie
De ingebouwde TomTom is echt een uitkomst. Nooit bang voor diefstal vanwege de zuignap op je voorruit of het steeds monteren/demonteren in de auto. De bediening op de middenconsule is even wennen als je touch-screen van TomTom gewend bent, maar ervaar ik nu zelfs als prettiger dan touch-screen aangezien je hiermee ook onder het rijden zonder vooruit te moeten bukken je navigatie kunt bedienen. Gelukkig werkt de TomTom ook als de auto rijdt en wordt de bediening dan niet geblokkeerd. De gesproken aanwijzingen van de TomTom klink ent niet mooi vindt ik, alsof de kwaliteit van de geluidsbestand minimaal is. Dit was bij mijn 'losse' TomTom vele malen beter. Eens kijken of hier nog wat aan te verbeteren is. File-informatie via de RDS, dus geen abonnementskosten. De Tomtom gaat automatisch aan indien de radio is geactiveerd, staat de radio/tomtom uit dan toont het TFT scherm de actuele tijd en temperatuur. De Tomtom is ook uit te schakelen (lees: scherm op zwart te zetten) terwijl de radio zijn dienst dan wel kan bewijzen. In dit laatste geval ben je ook gelijk het klokje in je auto kwijt, aangezien dit alleen op het scherm van de TomTom wordt getoond. Wil je dus wel radio én een boordklokje, dan ben je verplicht ook de TomTom aan te hebben. (ach, een Nederlander moet toch íets te zeuren hebben.... ;-) )Wel erg leuk, de TomTom kan fungeren als digitale fotolijst !. Foto's uploaden naar de TomTom SDCard, en vervolgens DIA-presentatie kiezen in het TomTom Menu. De TFT display toont vervolgens je eigen (vakantie)foto's in de auto i.p.v. de navigatie. Erg leuk , zo'n ingebouwd digitaal fotolijstje in je auto. Bij het starten van de auto wordt nu zelfs automatisch een familiefoto getoond in de display van de TomTom! Tja, je rijdt een gezinsbak of niet...
=> Achteruitrijcamera
Leuke gadget, al geven de sensoren met hun piepjes én de visuele informatie op het instrumentenpaneel ook al veel informatie. De (kleuren)camera vindt ik vooral bruikbaar bij het achteruit inparkeren om de auto strak langs de stoeprand te kunnen zetten. Daarnaast geeft het een prettig idee om bij het achterruit-rijden er zeker van te zijn dat er geen kinderen achter de auto zijn, door de hoogte zie je die immers snel over het hoofd. De Camera zit gemonteerd bij de nummerplaatverlichting en geeft ook in de avond (opvallend) goed zicht. Achteruit parkeren puur op basis van de camera durf ik (nog) niet aan, maar volgens mij is dat ook niet de bedoeling.
=> Verlichting
* Meesturende BI-Xenon verlichting
In de meeste vallen weinig functioneel wanneer je op de goed verlichte openbare weg rijdt , tenzij je 's avond in het donker op bochtige wegen rijdt. Dan merk je duidelijk dat de lampen meesturen met de bocht en met je mee de bocht in kijken waar je naartoe wilt. Geeft nét dat beetje extra zicht. De lampen sturen overigens pas mee bij een bepaalde snelheid, dus bij het 's avonds inparkeren zwiepen de koplampen niet van links naar rechts .
*Mislicht voor
Werkt alleen indien ook het dimlicht is ingeschakeld, het is dus niet mogelijk om enkel met de mistlampen voor te rijden zonder dimlicht aan. (niet dat ik dat zou willen, mag volgens mij ook niet, dus wel slim dat Renault dat zo heeft geprogrammeerd)
*Running lights
Ook indien de lampen op 'uit' staan, branden er in de voorlicht-units kleine 'running-lights'. Deze zijn niet uit te zetten. De achterlichten branden in dat geval niet. Ik heb de lampen zodoende nu op 'automatisch' staan. Indien deze overdag niet aan zijn, heb ik toch lampen branden zodat ik ook overdag voldoende opval tussen het andere verkeer.
=> Comfort
Zitpositie: bestuurdersstoel is minder ver naar achter te plaatsen dan in de Megane, ik heb de stoel nu in de achterste stand staan en heb dan een goede zitpositie , waar ik de stoel in de Megane niet in de achterste stand had staan. Echter, de beenruimte op de achterbank is wel fantastisch (met de 2e zitrij op de achterste stand, dat wel), ook al staan de voorstoelen op de achterste stand. De 7e zitrij heb ik nog niet gebruikt , maar klapt met één handbeweging omhoog. Wel eerst even het afdekzeil voor de kofferbak demonteren, anders kunnen de stoelen niet volledig omhoog klappen. Dit afdekzeil kan netjes worden opgeborgen in een hiervoor bestemde opbergbak achterin de auto in de laadvloer, erg mooi gedaan.
=> Opbergmogelijkheden
In een woord: Magnifique! Steeds weer ontdek ik nieuwe opbergplaatsen. Ik heb de handleiding er maar eens op nageslagen en toen ontdekte ik nog meer 'verborgen' bergingsplaatsen in de auto. Je moet bijna een voorraad-administratie bij gaan houden om je spullen te kunnen terugvinden. De middenconsule heeft 2 bergplaatsen, maar vindt ik lastig toegankelijk tijdens het rijden omdat erg ver naar achteren open gaat. De middenconsole is wel verschuifbaar, maar te ver naar voren komt deze tegen het flesje in de bekerhouder aan die zich voor de versnellingspook bevindt. Deze bekerhouder is overigens op een onmogelijk toegankelijke plaats gezet. Veel te diep weggestopt! Misschien moet ik er nog aan wennen, maar 's avonds moet ik steeds even prutsen alvorens ik mijn drinkflesje daar weer goed in kan terugzetten.
Die handige brilhouder die ik eerst boven de deur had zitten, heb ik nu niet meer. (alleen in de Privilege verkrijgbaar helaas). Gelukkig blijven mijn brillen wel aardig liggen voor het instrumentenpaneel in het dashboard én in het kleine vakje in het portier.
=> Klokkenwinkel
Alles in één TFT scherm. Op het begin even vreemd, geen fysieke meters meer in de hele auto. Het werkt prima, went snel. Nadeel dat er slechts een klein stukje gereserveerd is voor de radio/cd/mp3. Deze moet concurreren met de boardcomputer maar had voor mij een groter deel van het beeld mogen hebben . Het wisselen tussen de functies van de de boordcomputer vindt ik niet handig. Hier zijn mooie overgangen in geprogrammeerd die het schakelen tussen de opties vertragen. Wel leuk dat je zelf de lay-out en kleuren van het instrumentenpaneel op het scherm kunt wijzigen. (volgens mij een 6 of 8 tal verschillende smaakjes)
=> Radio
16GB stick met MP's inprikken en spelen maar, een kind kan de was doen! Het navigeren tussen de MP's geschied t op basis van de directory-structuur zoals die op de stick staat. Ook subdirectory's zijn mogelijk. Getoond wordt de bestandnaam, dus niet de in het MP3 bestand ingesloten informatie over de artiest e.d. Deze is eventueel wel oproepbaar op de display, maar op basis van deze informatie kun je niet navigeren. De getoonde lengte is beperkt (zo'n karakter of 12), indien de bestandnaam artiest & nummer bevat, toont de display in de meeste gevallen alleen de artiest en is de rest niet direct zichtbaar waardoor je met het navigeren dus niet weet welk nummer je nu werkelijk hebt geselecteerd. Wat ik heb gedaan, eerst directory's met artiesten, daaronder directory's met de albumnaam en daaronder de titels van de nummers. MP3 van lage kwaliteit worden overigens niet ondersteund, getoond wordt dan 'beschadigd bestand' en het eerstvolgende geschikte MP3 wordt vervolgens afgespeeld.
De geluidskwaliteit prima, een volle bas (t.o.v. van mijn vorige radio, alles natuurlijk persoonlijk oordeel) . Ook radio ontvangst perfect, waar ik in mijn Megane met standaard radio veel zenders kwijtraakte op weg naar huis, blijven deze met deze radio gewoon doorspelen,
=> Key less entry
Ik heb de PIEP bij het vergrendelen van de auto door de dealer laten uitzetten, niet de hele straat hoeft te weten dat ik 's avonds thuis kom. Bij het weglopen hoor ik aan het automatisch inklappen van de spiegels dat de auto zich afsluit. Wel heb ik 's morgens al enkele keren het idee gehad dat de auto al ontgrendeld was, dan lijkt het alsof ik de deur kan openen zonder dat de auto zich moet ontgrendelen. De knipperlichten e.e.d knippperen dan ook niet, terwijl ik zeker ben dat ik de auto de vorige keer heb afgesloten. Schijn of realiteit, ik weet het niet want ik kan nog geen patroon ontdekken, maar het voelt niet prettig met de gedachte dat de auto mogelijk de hele nacht geopend op straat heeft gestaan. Ook wil de auto soms niet ontgrendelen, mogelijk heb ik deze dan verkeerd afgesloten door de afsluitknop op het bestuurdersportier ? Alleen met de card ontgrendelen werkt in dat geval. Hier moet ik de handleiding nog maar eens goed op naslaan.
Zodra er meer kilometers zijn gemaakt, plaats ik weer een update. Foto's hoop ik binnenkort toe te voegen.
=> Gebreken:
- 1.400 km: achterruit kapot als gevolg van inbraak. Nieuwe achterruit gemonteerd. Aangezien er veel glas tussen het plaatwerk van de achterklep was gekomen, is er flink aan de achterklep 'geschud' om dit eruit te krijgen. De achterklep sluit nu alleen bij stevig dichtgooien, anders valt hij niet in het slot. Zou volgens de vrienden van CarGlass komen doordat er nog glassplinter tussen het sluitingsmechanisme zitten en dit zou op termijn vanzelf overgaan. Ik vertrouw het nog niet helemaal, maar eens aanzien.
- 2.200 Km: bij draaiende motor komt er een tikkend geluid onder de motorkap vandaag. Lijkt alsof de kleppen niet goed zijn afgesteld. Binnenkort eens bij de garage laten checken.
Kleine update: 2.500 km
- 2.500 km
=> Tikkende LPG injectoren / LPG vulnippel
Het tikkend geluid wat ik waarneem onder de motorkap is afkomstig van de LPG injectoren. Voorheen waren deze voorzien van isolatie, nu niet meer waardoor dit geluid nadrukkelijker aanwezig is. In de auto is dit overigens NIET hoorbaar, alleen er buiten. Het tikken vindt plaats met een interval van 0,5 á 1 seconden, dus vrij frequent. Klinkt wat vreemd van buiten de auto, net alsof de kleppen niet goed zijn afgesteld. Ik vindt het geen geluid dat bij een dergelijke auto te horen zou moeten zijn, maar vrees dat er weinig aan te doen valt. Dus voor iedereen die ook besluit de 1.6 op LPG te gaan rijden, wees voorbereid.
Overigens is de LPG vulnippel ingebouwd in de bumper, mooi weggewerkt. (zal er een foto van maken). Bij mijn vorige auto (Megane) was deze netjes achter de benzineklep gemonteerd naast de benzine-vul-opening. Helaas was dat nu door plaatsgebrek achter de benzineklep niet meer mogelijk. Erg jammer, dat betekent nu namelijk onhandig bukken en vieze handen bij het LPG-tanken.
=> Dakdragers
De Grand Scenic beschikt niet meer over een dakrails. Aangezien ik toch een dakkoffer heb liggen en je soms dingen wil vervoeren die je liever niet in de auto hebt liggen, heb ik dakdragers aangeschaft. Hiervoor ben je genoodzaakt dakdragers bij Renault te bestellen, aangezien een dakrails ontbreekt en deze dagdragers met zich met pinnetjes laten vastzetten welke zich in de portier-openingen bevinden. Een voordeel, zijn de portieren gesloten, dan kan ook de dakdrager niet verwijderd worden. Een slot is zodoende overbodig. Een nadeel, de dagdragers zitten op één vast plaats op de auto (lees: ver naar voren), het is dus niet mogelijk de dagdragers te verschuiven omdat dat handiger zou uitkomen voor de bagage. De montage was niet al te moeilijk, al is het raadzaam de dragers met z'n 2e te monteren omdat je anders snel de lak beschadigd. De dragers liggen namelijk al snel op de lak van de auto.
=>Climate Control
Bij koud weer blazen de aanjagers flink om de auto op temperatuur te brengen. De stand 'soft' zorgt ervoor dat dit met wat minder geweld gepaard gaat en verwarmd te auto uiteindelijk ook prima. In mijn vorige Renault ging de Airconditioning pas aan op het moment dat dit noodzakelijk was om de auto te koelen of om de ruit te ontwazemen, voor deze laatste toepassing diende je de airco handmatig te activeren. In dat geval ging de melding 'AC' op de display aan. Nu lijkt de airconditioning standaard aan te staan zonder dat hier melding van wordt gemaakt, ook bij koud weer. Met de knop 'Airco off' kan de airconditioning worden uitgeschakeld waarna 'airco off' op de display verschijnt. Dit werkt prettig, aangezien de airco ook voor ontwazeming zorgt van de auto-ruiten, vooral erg handig bij koud of nat weer. Handig dat Renault dit heeft aangepast!
Foto's toegevoegd
- 3.300 km
Foto's toegevoegd. Helaas waren de wieldoppen niet echt schoon tijdens de foto-shoot. :-)
Op de 3e foto is de LPG-vulling zichtbaar.
Op de 1e foto de achterkant zonder type-aanduiding en overige reclame-stickers. Alleen jammer dat het Renault-logo verzonken in de carrosorie ligt, waardoor je dit niet mooi kunt verwijderen.
Update na 20.000 km
- 20.050 km
Inmiddels heeft de Scenic er 20.000 KM opzitten. Het aantal Scenics in deze kleur begint de laatste tijd wel toe te nemen.
LPG: het rijden op LPG verloopt zonder problemen. Ik moet er alleen om denken de afsluitdop er na het tanken weer op te doen. Bij mijn vorige Renault (Megane) was de LPG vulopening immers mooi weggewerkt achter de tankklep, nu zit deze in de bumper. Gemiddeld kan ik 350 á 380 km rijden op een gastank. Ik sta dus vrij regelmatig aan de pomp, maar dat wist ik al toen ik deze uitvoering bestelde.
Prestaties: de auto komt goed mee op de Nederlandse wegen ondanks zijn aardige gewicht met slechts een 1.6 liter benzine motor. Moet de wagen acceleren op heuvelachtig terrein, dan is terugschakelen van de 6 naar de 4e versnelling een must en is de motor aardig aan het werk. Maar zovaak komt de Scenic in ons platte Nederland niet in die situatie terecht.
Comfort: het hoge comfort-niveau van de auto is nog elke dag een plezier. De auto is werkelijk van alle gemakken voorzien. We zitten nooit verlegen om bagageruimte, de kinderen hebben meer dan voldoende ruimte op de achterbank en door de USB aansluiting op de radio is de complete CD collectie binnen handbereik.
Problemen: daar kunnen we kort over zijn: GEEN!!!
Update na 33.000 km
- 33.000 km
Veel te melden valt er niet, de auto functioneert en bevalt nog steeds naar volle tevredenheid zonder noemenswaardige problemen.
Alleen de dop van de LPG-vulinstallatie is met dit vieze en koude weer lastig open te krijgen. Je moet hier aan draaien en dan zou hij zich vanzelf naar buiten moeten duwen, maar met viezigheid erin en met de vorst moet je hier zelf ook nog even aardig wat kracht bij zetten alvorens je de dop los hebt. Resultaat: vieze handen. Een hendeltje om de dop los te trekken zou een uitkomst zijn, of anders maar een tang in de auto leggen voor het geval de dop zelf niet wil loskomen. Wat dit betreft verlang ik toch wel regelmatig terug naar de LPG-vul-opening netjes weggewerkt achter de tankklep naast de benzine-vulling, zoals dat bij de Megane het geval was.
Qua comfort en prestaties, geen problemen. Auto doet alles wat ik van hem vraag.
Flink wat KM's verder
- 114.000 km
En inmiddels heel wat kilometers verder, 114.000 wel te verstaan.
De auto bevalt nog steeds uitermate goed. De ruimte, het comfort. We merk ik dat de vering wat slapper begint te worden, vooral bij de drempels waar de auto flink deint. De LPG installatie zal hier ook effect op hebben.
Gezien de hoge leasekosten (25%) toch maar aan het uitkijken naar een goedkoper alternatief. Waarschijnlijk val ik terug op de Megane Grandtour 14%, scheelt een hele slok op de borrel! Het afscheid zal wel lastig worden.... :-(
Afscheid nadert...
- 114.500 km
De knoop is door! Eind 2012 nemen we afscheid van deze heerlijke auto en gaan we een maatje kleiner rijden. De auto bevalt uitermate goed, niks op aan te merken, maar de (lease- en bijtelling)kosten zijn ons te hoog.
Vanaf eind 2012 wordt het weer een Renault Megane Estate. Na 8 jaar LPG nu maar eens een 14% 1.5 dCI. De proefrit beviel goed, al zal het wel wennen zijn het met wat minder ruimte te moeten doen....
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.