Opel Signum 1.9 CDTi 150pk Sport (2006)

Opel Signum 1.9 CDTi 150pk Sport (2006)

UitvoeringSignum 1.9 CDTi 150pk Sport
Bouwjaar2006
Jaar van aanschaf2006

• 400 km

+++ eerste indrukken +++

Na 8,5 jaar VW Passat (2 stuks) weer naar Opel geswitched. De Signum is een zeldzame verschijning, stond ook eigenlijk niet meer op mijn netvlies. Omdat ik de Caravan wel wat erg groot vond en de GTS net iets te krap, kwam de verkoper met de Signum op de proppen.

De facelift-neus en upgrade van het interieur bevalt mij zeer goed en de lijnen van de wagen vind ik mooier dan die van de nieuwe Passat. Bijkomend voordeel: in vergelijkbare uitvoering is de Signum toch snel meer dan €5000,-- goedkoper dan de Passat.

Had wel even de angst dat dit zich ook zou uitten in rammel, piep en kraakjes maar dat is niet zo.

Looks&Design:

Na de facelift is de Vectra/signum een leuke wagen geworden, de oude neus vond ik zo jaren ’80. De signum ziet er met zijn hatchback natuurlijk een beetje uit als een ueber-astra, maar dan wel met betere proporties. De koplamp units lijken met veel liefde voor detail te zijn ontworpen. En met het aangepaste dashboard en interieurmaterialen is het een klasse beter geworden. Het dashboard is en blijft wat vierkant aandoen.

De amber verlichting is prettiger dan de blauw/rood combinatie van de passat. De verlichting van alle knopjes ziet er indrukwekkend uit, maar misschien ook iets ’over the top’, het knopje van zuster SAAB om dingen uit te zetten zou hier niet misstaan. Het spotje in de binnenspiegel die op de versnellingspook schijnt is een leuke gimmick.

Zitten&Interieur:

Voorin veel ruimte in de breedte en de ruimte achterin is natuurlijk helemaal zijn sterkste punt, geweldig in een woord. De sportstoelen zitten goed, ze zouden wel 2 a 3cm lager mogen staan. Het zitvlak mocht ook een tikkeltje langer zijn (zoals in de Peugeot 407). In vergelijking met de Passat is de daklijn lager en zijn de ramen kleiner. Met iets lager geplaatste stoelen zou het uitzicht door de voorruit op hoog gesplaatste stoplichten ook beter zijn. De binnenspiegel ontneemt ook wel wat zicht maar rechts!

De ECC (airco) doet ze werk prima. Vooral op automaat zetten en niet zelf gaan rommelen!

De standaard CD30 radio klinkt prima, tijdens het rijden is er toch altijd lawaai zodat de kwaliteit van een betere installatie snel teniet wordt gedaan. Jammer dat fabrieks NAVI’s nog zo duur zijn ten opzichte van after-market systemen, ik was best bereid geweest om een premium te betalen voor een fabriekssysteem dat mooi geintegreerd is, maar 1500 ipv van 500 is mij toch iets te gortig. Idem voor de carkit.

Bediening:

Gaspedaal & rem staan wat mij betreft goed en zijn ook goed te doseren, de remmen zijn wel niet zo ’bijterig’, stuur staat ook goed (in het midden en recht, ga maar eens bij een Laguna kijken). De deurklinken aan de binnenkant staan wat laag waardoor ik ze nog steeds moet zoeken. Een plek ter hoogte van de schouders
zoals in de Passat zou beter/logischer zijn geweest.

De normale, dagelijkse bediening van Radio/Airco via de knoppen is eenvoudig/ helder. Bediening van allerlei instellingen via de menu’s in het display is niet echt gebruikersvriendelijk, gelukkig kom je hier zelden tot nooit meer terug nadat je alles eenmalig ingesteld hebt. Begrijpelijk dat Opel hier een keuze gemaakt heeft tussen de kosten van de software ontwikkeling versus de gebruiksfrequentie/vriendelijkheid.

De veel bekritiseerde bediening van de richtingaanwijzers deel ik niet, het vergt gewoon even gewenning.

Op basis van 1 regenbui lijkt de regensensor goed te werken. Een stel Bosch Aeroblade wissers hadden wel gemogen af fabriek.

Motor&Automaat:

De eerste km’s klonk de motor metalig/rauw maar dat neemt meer en meer af. In de zesde versnelling en bij 140km hoor je de motor
niet (da’s wel anders bij de TDI’s). Over de motor wordt geschreven dat hij tussen 1000 en 2000 toeren futloos is en dat je dan ineens gekatapulteerd wordt, een turbo gat dus. Ik herken dat niet. Nu ben ik ook wel een rustiger rijder. De tussensprint 80-120 doet de motor heel souverein. Stationair loopt de motor heel rustig en de motor is ook heel goed ontkoppelt, geen trillingen in het stuur of carroserie.

Het is mijn eerste automaat, maar na een paar dagen kan ik al roepen: nooit meer zonder! (riep ik 8 jaar geleden bij de eerste airco). Schakelt boterzacht en meestal ook op die momenten dat ik het zelf ook zou doen. File wordt bijna een feestje. Met de bediening van het gaspedaal kun je ook het schakelgedrag beinvloeden: geef je snel meer gas dan zal de automaat even terugschakelen om sneller te sprinten, geef je langzaam gas bij dan wordt de versnelling aangehouden. Bij 120 zit de automaat in de 6, geef je snel gas schakelt hij nauwelijks voelbaar (en snel) terug naar de 4 en schiet als een speer weg. De activeselect functie: het zal ooit wel handig zijn (bergen?) maar ik had toch een automaat?

Onderstel & Rijden:

Her en der heb ik mij er al op betrapt onbewust illegale snelheden te hebben bereikt. Door de wat stuggere vering (en krachtigere motor dan voorheen) nodigt de wagen uit om wat sportiever te rijden (ja ja ik schreef een rustige rijder te zijn), als ik terugdenk aan de Passat had die toch wel behoorlijk onderstuur!

Bredere, plattere banden leveren meer rolgeluid op, op het gevoel lijkt de Signum daardoor meer lawaai te maken dan de Passat. In de Signum hoor je de motor in zijn geheel niet als je op cruise speed zit. De gemonteerde Goodyear Eagles schijnen niet de stilste te zijn. Op gladde wegen is de Signum toch wel stiller dan de Passat doordat de TDI brom ontbreekt. Ondanks het ’sport onderstel’ is er voldoende comfort.

Hoe de wagen zich gedraagt in extreme situaties? de Elk-test? tsja, dat is wat voor de bladen om daar over te schrijven. Ik kan wel zeggen dat voor normaal gebruik er niets op het weggedrag valt aan te merken! Neutraal stuurgedrag, goede koersstabiliteit, genoeg gevoel in het stuur om te merken of je de limiet aan het opzoeken bent (als de ESP dan al niet eerder ingrijpt).

Odds & ends:

Na 200km waren de velgen al behoorlijk zwart, hopelijk wordt dat toch wat minder. Bij 400Km de velgen gepoetst (zat al behoorlijk vast) en van een flink laag was veoorzien, eens kijken of dat helpt.

The Bottem Line:

Vooralsnog een ondergewaardeerde auto! Naar mijn mening veel value for money. In de donkere Metro kleur een sportief/chique geheel, krigg veel positieve reacties, bijna allemaal maken ze dezelfde opmerking: ’chique auto, welk merk is dat?’. Opel zou er best een succesnummer van kunnen maken als ze meer marketing/reclame bedreven. Misschien moeten ze de naam Signum laten vallen en hem Vectra SportsLimo o.i.d. noemen.

De eerste indruk voldoet aan de verwachting, nu eens kijken of deze Signum net zo probleemloos blijkt te zijn als de 2 passat’s die hem voor gingen. Ik hou jullie op de hoogte.

+++++++ Update November 2008 +++++++

Binnenkort wissel ik van werkgever en ga weer lease auto rijden, tijd om even terug te kijken op dik 2,5 jaar / 60000km in de Signum.

De wagen is betrouwbaar gebleken, het enige echte probleem was de EGR klep die vervangen moest worden (zie kopje: problemen). De lijnen/model kan mij nog steeds bevallen, de ruimte achterin is heel fijn. Op slecht wegdek is de auto door het stugger onderstel minder comfortabel en je hoort ook wel eens een rammeltje/kraakje in het interieur als je over kasseien rijdt.

In mijn eerste write-up noemde ik al de lage daklijn, achteruitkijkspiegel en dat hierdoor het zicht naar rechts wordt ontnomen. Dit is een minpunt, je moet in bepaalde situaties er echt bedacht op zijn en even je positie verplaatsen om goed te kunnen zien.

De stoelen staan volgens mij ook te hoog in relatie tot de daklijn. Ze staan op het laagste punt en ik heb nog steeds het gevoel dat ik \'op de bok\' zit, terwijl ik toch echt niet bij de \"klub lange mensen\" behoor met mijn 1,75. Ik hou nu eenmaal van een diepe zit, voor anderen kan dat anders zijn.

Het lederen interieur had ik genomen uit overwegingen van duurzaamheid omdat ik dacht flink wat jaren in deze auto te rijden. Het ziet er ook chique uit in een auto maar of ik nu ook extra comfort doordoor heb genoten kan ik niet zeggen. In een lease auto zal ik het niet nemen.

Over de automaat twijfel ik nog, het is een zeer ontspannen manier van rijden vooral in situaties als files en in de stad, op de snelweg is het minder evident. Ik kan ook geen nadeel benoemen van automaat rijden en ik zou zo weer een automaat nemen, toch moet ik even kijken wat ik doe, de keuze is Passat 1.8TFSI automaat (of 2.0 handbak) of misschien de Passat CC 1.8 handbak....de CC is dermate fraai dat ik best wel zonder automaat zou kunnen leven.....hoewel de normale Passat met hogere daklijn wellicht toch net iets praktischer is met in/uitstappen e.d....

De meest overbodige accesoire bleken de in de achterportieren geintegreerde zonneschermen te zijn: passagiers doen ze altijd omlaag......

The Bottem Line Revisited:

Absoluut een fijne auto, maar met het voorruitzicht weer een leaseauto te mogen uitzoeken kijk ik er naar uit de Signum weer in te leveren voor een Passat.

Afschrijving is behoorlijk, diegene die mijn auto in het 2de hands circuit koopt zal er een fijne auto aan hebben voor een heeeeel schappelijke aankoopprijs.

Auto verkocht einde januari 2009. Schreef hiervoor over dat ik weer VW zou gaan rijden, nee dus, volgende auto wordt de Insignia, zal tzt een review schrijven.

• 400 km

4-8-2006 & 4000Km.

Bij 2500Km een rammeltje dat uit de richting van de B-Zuil leek te komen, rammeltje was alleen te horen op slechte wegen, eerste poging garage had geen effect. Eerder deze week de auto alsnog een dagje ingeleverd, rammeltje is nu weg.

Winter 2007/2008.

EGR klep vervangen, motor bleef bij het wegrijden uit stilstand enkele seconden quasie stationair lopen. Volgens garage een bekend euvel: neerslag van uitlaatgassen die aankoeken. Er zou nu een gemodificeerd ontwerp inzitten. Alles onder garantie.