Opel Grandland X 1.6 Turbo Hybrid4 300pk Business Executive (2020)

Uitvoering | Grandland X 1.6 Turbo Hybrid4 300pk Business Executive |
Bouwjaar | 2020 |
Jaar van aanschaf | 2024 |
De eerste meters
Nadat onze vorige auto, een Renault Grand Scenic diesel, steeds meer kuren kreeg hebben we moeten besluiten om voor een ander voertuig te gaan.
Mijn woon - werk afstand is 70 km enkele reis. dat was ook de reden om de vorige auto`s op diesel te rijden. Aangezien de regels steeds strenger worden en de diesels niet goedkoper in aanschaf hebben we een lijstje gemaakt met de belangrijkste eisen waaraan de nieuwe auto moet voldoen.
- Zuinig in verbruik
- Ruimte voor 3 pubers achterin (breder dan de grandscenic)
- betrouwbaar motorblok
- max 4 jaar oud
- SUV vorm, moet er ook leuk uitzien.
Met dit in het achterhoofd een short list gemaakt.
Nissan Qasqai met 1.3 TCe, afgevallen omdat de achterbank niet lekker zit op de uiteindes.
DS7 crossback afgevallen vanwege prijs.
Grandland 1.2 Puretech. afgevallen vanwege motorblok.
Scenic 4, achterbank te smal.
Ford Kuga Hybrid, goede kanshebber maar geen mooi exemplaar kunnen vinden.
Het is dus uiteindelijk een Opel Grandland geworden.
Een ontzettend anonieme auto. Je ziet ze pas rijden als je er op let en daarna ben je ze weer vergeten. de auto is qua vormgeving net een labrador, iedereen vind het leuk en een allemans vriendje maar blijft niet echt hangen.
We hebben ontzettend getwijfeld tussen een 1.2 puretech of een Hybrid. Meerprijs tussen de twee is aanzienlijk maar na wat rekenen met verwacht verbruik (1.2 1:15 en Hybrid 1:20) en te verwachten onderhoudskosten (ik verwacht dat een 1.2 bijzonder hoge onderhoudskosten heeft met kans op motorblok wissel) is de Hybrid toch de beste keuze in onze situatie.
We hebben een mooi exemplaar gevonden bij een dealer.
De auto is er een van de eerste serie en oorspronkelijk afkomstig uit Duitsland. De auto heeft 2 jaar gereden in DE, daarna bijna een jaar stil, ingevoerd in NL en weer bijna een jaar stil tot wij de sleutel kregen.
Het stilstaan was de eerste 2 weken te merken. De auto moest allerlei correcte waardes voor langere tijd hebben voordat volledig elektrisch gereden kan worden. Daardoor de eerste 2 weken altijd met motor aan gereden, daarna werkte de auto naar behoren.
Na de eerste 10K moet ik zeggen dat de auto goed bevalt. Het rijden is in de basis ontspannen, het onderstel geeft wel veel beweging door. Ik verwacht dat dit komt door de hoge bandenspanning van bijna 3.0 Bar.
De range is bij vorst ca 36 km en bij 20 graden ca 56 km.
Mijn gebruik is grotendeels in de stad elektrisch en bij het opgaan van de snelweg handmatig overzetten naar hybride. Dan is na een werkdag de accu net leeg als ik thuis kom en is het benzine verbruik ongeveer 2.7/100km
Mijn gemiddelde over de afgelopen 10K is 4.2l/100km. dat is inclusief 2 ritten naar Duitsland a 400 km zonder bij te laden. Mijn verbruik op de heenweg was 4.2/100 en op de terugweg (met lege accu) was dat 6.2/100. Zeker acceptabel en lager dan vooraf verwacht.
Het rijden zelf is apart.
Deze uitvoering is een Hybrid4 met 300 pk en 3 motoren. Standaard elektrisch worden de achterwielen aangedreven, als de accu leeg is wordt het een voorwielaandrijver en bij flink poken in de sportstand is het een 4wiel aandrijver.
De verschillende aandrijvingen zijn licht merkbaar tijdens het rijden, bij lastwissel midden in een bocht voelt het heel raar aan als je van achter naar voorwielaandrijving gaat. met wat oefenen raak je eraan gewend en leer je om vooraf je keuze te maken.
Tijdens het rijden is er weinig rijgeluid merkbaar elektrisch en met het gebruik van de benzinemotor. Je hoort de motor alleen in sportstand goed.
De enige minpunten zijn wat mij betreft de stoelen. Ik raak er steeds meer aan gewend maar mijn rug lijkt te lang te zijn voor de ergonomische stoelen. Mijn schouderbladen zitten bijna bovenop de leuning en daardoor zitten de ergonomische bulten en kuilen net verkeerd.
De Airco werkt niet, dat wordt binnenkort hersteld onder garantie.
En er is alg aan het groeien door de lange stilstand onder de zij knipperlichten voor, ik heb het nog niet schoon kunnen krijgen..
De planning is om tot 200K met deze auto te rijden, ik zal trachten om af en toe een update te maken.
Een jaar verder
Toch meer met de auto gereden dan verwacht, het afgelopen jaar 36.000 km erbij gezet.
Het verbruik blijft netjes, deze winter met vorst haal ik gemiddeld 1:22 met 30 km elektrisch rijbereik.
De airco is bijgevuld, een beurt uitgevoerd en verder geen bijzonderheden gevonden.
Minpunt blijven wel de stoelen, ik had gehoopt dat ik aan de rugleuning zou wennen maar dat gaat bijzonder langzaam. Voor mij hierna geen ergonomische stoelen meer, die zijn alleen voor gemiddelde mensen :(
PRIVATE LEASE Opel Grandland

Opel Grandland X 1.2 Turbo Innovation (APPLE CARPLAY,LED,DODEHOEK,STOELVERWARMING,COMFORTSTOELEN,CAMERA,CRUISE,TREKHAAK,LM-VELGEN)
- 2020

Opel Grandland X 1.6 Turbo Hybrid Plug-in Innovation
- 2021

Opel Grandland X 1.6 Turbo Hybrid Aut. *Elegance* | Camera | Carplay | Navigatie | Cruise & Climate Control | Half- Leder | Orig. NL |
- 2021