Opel Corsa 1.4-16V Cosmo (2010)

Opel Corsa 1.4-16V Cosmo (2010)

UitvoeringCorsa 1.4-16V Cosmo
Bouwjaar2010
Jaar van aanschaf2010

Introductie:

Na 15 jaar ervaring te hebben gehad in mijn Corsa B (bouwjaren '95 en 00) werd het tijd voor een nieuwe Corsa. De Corsa C heb ik overgeslagen (lees saai model), maar de Corsa D ziet er tip top uit. Zeker in de sportieve 3 deurs. Uiteraard ben ik niet over een nacht ijs gegaan. Dus heb ik dit model diverse keren getest. Bij onderhoudsbeurten zelfs een hele dag lang. Maar ook de vernieuwde VW Polo heb ik 3 proefritten gemaakt waarvan de laatste zelfs de snelle 1.2 TSI motor. Rijd zeker ook niet verkeerd, maar de Corsa voelt gewoon veel volwassener aan en de eerste kinderziektes zijn na zijn introductie van 2006 er grotendeels uitgehaald.

Het model:

Opel had zijn GSI en Sport model eruit gehaald in 2010 dus bleef voor mij eigenlijk alleen de Cosmo over. En daar heb ik helemaal geen spijt van. Dit model heeft namelijk een luxe uitstraling met half leder in de stoelen die erg lekker zitten. De verstelbaarheid is ronduit goed. En het stuur is zelfs axiaal te verstellen. Met de ergonomie zit het ook snor al zit de verlichting wat verscholen, maar die kun je zetten op automatisch. De Cosmo heb ik verder lekker aangekleed met het zgn OPC pakket. Daardoor ziet ie er nog spannender uit. De Cosmo is vrij compleet en wanneer je bochtenverlichting erbij neemt is het alleen maar smullen in deze Corsa. Ander opties waren voor mij van minder belang.

Rijgedrag:

De auto rijdt zeer volwassen. Ook in bochten kun je hem lekker hard nemen. De auto is ook opmerkelijk stil al hoor je wel wat bandengeluid en wind. Het nadeel van de modellen voor 2010 was zijn rechtuitstabiliteit. Dit is er nog niet helemaal uit gehaald door Opel, maar er valt goed mee te leven. Ik zou zeggen wie echt heel veel op de snelweg rijdt zou misschien een andere auto moeten nemen, wanneer dit je stoort. De wegligging is overigens dik in orde. Drempels neemt ie zeer redelijk. Schakelen kan beter. Vooral naar de 3 kan wat hakerig zijn, maar ik heb er pas 1000 km opzitten. En het gaat nu al wat beter. Het is vooral de gear van 2 naar 3.

Bediening:

Koppelen, remmen doet ie in mijn ogen goed. Met ABS en EPS geeft dit vooral ook een veilig gevoel. Radio en navigatie doen het prima. Mp3 en IPod is ook mogelijk. Zeer tevreden ben ik met zijn luchtroosters. Geen wind meer op je ogen dankzij de teruggezette rooster voor het raam. Nadeel is alleen de reflectie bij zonlicht. Dat is even wennen. De easy entry is soms niet altijd even easy maar als je het systeem door hebt is ook dat geen probleem.

Ruimte en opbergmogelijkheden:

De auto is van voren lekker ruim en van achter redelijk ruim. En wie voor niet zijn stoel tot helemaal tot naar achteren heeft staan kan prima zitten achterin. Er is achter ook ruimte voor een beker of fles. Voor zijn de kaartvakken wel diep maar niet lang genoeg. De kofferbak is bij mij dubbel. Over het algemeen prima.

Licht en zicht:

De auto geeft prima licht en heeft heel veel functies. De bochtenverlichting is super. De ruitenwissers blijf ik wel een gewenning vinden. De rijrichtinghendels vind ik prima. Het zicht linksvoor is misschien beperkt maar dat went echt heel snel. Dat geldt ook voor schuin achter.

Verbruik:

Het verbruik is nog niet optimaal 1:13 maar ik moet de auto nog goed inrijden.

Prestaties:

Ik heb een 1.4.16V motor van 100 pk. Dit voldoet prima. Kan zelfs in de 3 naar boven op een 8% helling. Alleen bij snelle tussensprints op de snelweg zou ie wat sneller mogen. Een 1.6 motor moet standaard gaan worden voor Opel.
Al met al kan ik zeggen dat deze auto voldoet aan mijn wensen met slechts een paar minpuntjes!

+ Punten
+ volwassen rijgedrag met goede wegligging
+ geen last van overhelling bij bochten
+ veel waar voor je geld met zeer veel opties
+ geeft veilig gevoel en ziet er sportief uit
+ stille motor
+ stuurt lekker licht draait vrij ver rond
+ goede klimaatregelingen
+ zit over het algemeen lekker

- punten
- rechtuitstabiliteit kan nog steeds beter (snelwegen bij wind)
- schakelen naar 3 gaat soms hakerig
- kaartvakken voor te kort en opbergmogelijkheden wat mager
- reflectie voorruit bij zonlicht
- zicht schuinvoor en schuin achter wat matig.

Nog altijd tip top! zonder problemen..

Na mijn vakantie en nog wat langere ritten in Nederland vond ik het eens tijd worden voor een kleine update. Ik heb er nu inmiddels 4000 kilometer opzitten en was vooral blij verrast met mijn verbruik na mijn vakantie. Bijna 1/16!! Dik tevreden dus over mijn verbruik. Moet wel zeggen dat ik weinig de airco heb aangehad. Schijnt zo'n 10% te schelen. Ook het rijgedrag verloopt nog goed zonder rammels of ander ongemak. De versnelling van 2 naar 3 verloopt nog steeds niet probleemloos maar doet zich met name voor bij koude start. Blijft een aandachtspuntje. Het zitcomfort is goed zeker in de rug. Wel vind ik het jammer dat de breedte van de zitting wat aan de magere kant is. Moet Opel wat aan doen, want lesauto-maatschappijen laten hem om die reden soms staan. Het remmen verloopt in deze nieuwe serie ook goed. Hoor slechts een klein geluidje wanneer hij bijna stilstaat, maar dit is niet storend. Waar ik wel nog aan moet wennen is de radio/navi systeem. Het gebruik van de vele knoppen zijn niet altijd even handig, maar mijn navi cd70/80 van Navteq is niet altijd 100%. En tijdens een grote rit laatst van 170 van Bergen naar Nijmegen was hij het spoor volledig kwijt. Hij begon zichzelf steeds opnieuw te navigeren. Storend! Uitgezet, weer aan gedaan, cd eruit. Rustpauze van 1 uur niets hielp. GPS foutje?? Geen idee maar prettig is anders. Qua baggage voor 3 personen kon ik genoeg kwijt, met zelfs de hoedenplank gewoon in zijn bevestiging.

Nog altijd dik tevreden ook na ruim 4000 km!

+ kan zuinig rijden tot 1/16
+ geen rammels of ander ongemak
+ stil op mooie wegen
+ rijd lekker en comfortabel
- navi werkt niet altijd perfect
- versnelling 2 naar 3 blijft soms haken
- stoelbreedte
- op harde wegen veel geluid.

Nog altijd tip top in orde!

Inmiddels zitten we een jaar verder met bijna 10.000 op de klok. Eerlijk gezegd valt dat nog wel mee voor een jaar. Mijn eerste beurt leverde verder niks op. Alles werkt nog perfect en zelfs lampen hoefde nog niet vernieuwd te worden. Het enige wat vernieuwd is is de zender in de voetsteun van de antenne, omdat mijn navi niet altijd goed werkte. Dat gaat beter, maar nog altijd is ie hem soms kwijt. Opvallend, alleen op de terug weg.

Verder heb ik nog steeds soms last van mijn versnelling van 2 naar 3. Helaas wil de dealer er niets aan doen. Is goed zeggen ze, maar toch heb ik gemiddeld 1 a 2 x per week dat hij hem niet goed pakt.

Aan een ander punt kan helaas niets gedaan worden. De walk-in systeem werkt niet lekker. Vooral de hendel gaat lastig en bovendien is het vervelend dat mensen die willen uitstappen de stoel niet vast kunnen vastpakken, want dat schiet ie weer naar achter. Heeft Opel dom gemaakt.

Van de dode hoeken heb ik niet meer zoveel last. Kwestie van wennen. De auto is voor deze klasse best ruim. De bochtenverlichting vind ik super en dat ik de hoedenplank mooi kan opbergen achter de achterbank is ook leuk bedacht.

Concluderend ben ik nog steeds heel tevreden met mijn Opel Corsa!

PRIVATE LEASE Opel Corsa