Opel Astra 1.8i-16V Pearl (2001)

Opel Astra
Opel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel Astra - interieurOpel Astra - interieur

UitvoeringAstra 1.8i-16V Pearl
Bouwjaar2001
Jaar van aanschaf2014

Opel astra

Inleiding

De opel astra van de eeuw wisseling zullen we het maar noemen. Niet alleen de astra maar ook zijn grotere broer de zafira stammen beide uit deze tijd en hebben dan ook veel weg van elkaar. De zafira heeft mijn vader ooit eens nieuw gekocht, en wat ik mij er van herinner was het een revolutionaire 7 zits wagen. De wagen was ontzettend traag en luste graag een flinke slok olie. Afijn terug naar de astra.

Op een of andere manier zie ik altijd iets terug van de kadett in de astra G. Naar mijn idee hebben de mannen van opel een luchtslang gepakt en de boel eens flink opgeblazen. Het is een simpel ontwerp met weinig details.

Het ontwerp is in het huidige straatbeeld dan ook gedateerd en anoniem. Nee een schoonheid is het nu in ieder geval niet meer, al is hij dit waarschijnlijk nooit geweest.

"Eerste indruk"

Na het openen van de deuren via de afstandsbediening zijn er geen gadgets die zorgen voor een mooi ontvangst,
geen instap verlichting of een coming/follow me home verlichting dit was er uiteraard nog niet en dus blijft alleen het harde geluid van het ontgrendelen van de deuren te horen.

Eenmaal plaats genomen in de bestuurdersstoel is de eerste indruk, pfoe wat een instap. De eerste eigenaar heeft tijdens de koop een vinkje achter sportstoelen gezet en dat is te merken. De stoelen zijn hard en zitten erg laag. De zijdelingse steun is niet alleen tijdens het rijden erg goed te merken maar ook tijdens het uitstappen. Het is even wringen voordat je buiten staat. De stoelen zijn op diverse manieren te verstellen en er is zelfs een uitschuifbaar deel aan de voorkant, ik gebruik het echter nooit en zie de meer functie er dan ook niet van in. De tevens in hoogte verstelbare stoel is geen overbodige luxe want deze staat standaard bij mij in de hoogste stand. Ik ben zelf niet een van de grootste (1.72 meter) en anders kom ik niet boven het stuur uit.

Genoeg over de stoelen, het interieur is gemaakt van redelijke materialen. Kraakjes en rammeltjes zijn er na de loop van de jaren toch wel ingeslopen maar dankzij het goede geluidsysteem valt dit prima te verbergen, over de radio later meer. Het eerste wat opvalt is de boordcomputer. Op het schermpje ter grote van een smartphone zijn diverse functies af te lezen waaronder, buitentemperatuur het brandstofverbruik zowel actueel als gemiddeld, de gemiddelde snelheid en een afstandsmeter en tevens de huidige radio zender of cd-nummer. Afijn niet heel spannend in deze tijd maar voor die tijd zeker een meerwaarde. Na verloop van de jaren is het schermpje echter wel aan vervanging toe, diverse cijfers en letters zijn vaag leesbaar en het zou eigenlijk vervangen moeten worden.

Verder zijn alle knoppen van verlichting, elektrische ruiten of spiegelverstelling op de juiste wijze geplaatst en is de ergonomie wat mij betreft prima voor elkaar. Op mijn exemplaar heeft de knop van de spiegelverstelling echter wat slijtage sporen en werkt alleen nog maar door diverse keren er hard op te drukken. Iets wat ik binnenkort toch zeker ga vervangen want voor de prijs hoef je het niet te laten en het is toch een stukje veiligheid om de spiegels juist te kunnen afstellen.

In de middenconsole zijn naast de gebruikelijke knoppen voor verwarming en ventilator snelheid tevens knoppen gemaakt voor achterruit/spiegelverwarming en airconditioning. De bediening hiervan is soepel en wijst zichzelf. Verder is dit exemplaar uitgerust met een cd opbergbox, er kunnen een paar cd`s worden geplaatst en bij het plaatsen van een cd gaat er een lampje branden om de bestuurder te laten weten dat deze schuif/plaats bezet is. Een systeem wat destijds een optie was en naar mijn idee zeker in een auto met radio/cd speler nog steeds van waarde is.

Het geluidsysteem is van deze oude auto zeker in orde met stuurwiel bediening en voorzien van 8 speakers waar een flinke bak geluid uitkomt. Het ontvangst ondanks vervanging van de antenne voet en antenne blijft toch beperkt/slecht.

De motor.
Dit exemplaar is voorzien van een 1.8 ecotec gekoppeld aan een 4 traps automaat en heeft een vermogen van 125pk. Deze combinatie is meer dan genoeg om vlot vooruit te komen en klinkt bij kickdown toch wel redelijk sportief. De automaat schakelt nog altijd soepel en in de sportstand reageert hij net even wat actiever/sneller simpel weg omdat de auto wat hoger in de versnelling blijft. Daarnaast komt het vermogen van de motor pas in een hoger toerengebied.

Ondanks de nodige voorbeelden op diverse forums over het olie gebruik heeft deze astra er geen last van. Althans nog niet in 5000km heeft deze astra nog geen druppel olie verbruikt. Wat hij wel verbruikt is benzine, bij een zware rechtervoet in combinatie met veel stadsverkeer ga je de 1 op 10 echt niet halen. Ik heb nu zo een gemiddeld van verbruik van 1 op 11 waarbij ik het grootse gedeelte op de snelweg of 80km wegen begeef. Het record heb ik staan op 13 kilometer per liter. Hierbij wel gezegd hebbende dat dit echt met een opa gang is neergezet. Zonder airco aan en veel gebruik te maken van de cruise control.

Sturen en vering
Het stuurgedrag van deze astra is naar mijn mening aan de zware kant, en absoluut niet nauwkeurig. De grens is vrij makkelijk te bereiken en resulteert direct in onderstuur. Ik rijd daarnaast veel in een Ford mondeo en deze stuurt op alle punten veel scherper en nauwkeuriger daarbij ligt de grens ook veel verder, nee wat betreft de wegligging vind ik deze astra absoluut niet uitblinken. De auto staat op 15 inch lichtmetalen velgen met Michelin banden. Het zijn echter wel ballon banden wat wel bijdraagt aan het comfort maar al met al vind ik deze auto te zompig en onnauwkeurig.

Onderhoud en kosten
Bij aanschaf van de auto waren er twee zaken die vervangen moesten worden. De uitlaat en de banden achter.

Verder problemen heb ik wel gehad, namelijk een kapotte temperatuurmeter waardoor de ventilator continu begon te blazen. Deze is inmiddels vervangen maar de auto blijft helaas niet helemaal op 90 graden staan en om verder problemen met betrekking tot koeling te voorkomen met de zomer in aantocht zal de thermostaat ook vervangen worden.

Verder heb ik aan de auto zowel de antenne voet als antenne vervangen in verband met het slechte ontvangst van diverse radio zenders. Het is behoorlijk verbeterd maar nog niet kraakhelder, ik leg me hier maar bij neer en neem het voor lief dat niet ieder radio station te ontvangen is.

Dit was het voor deze keer, en meld ik mijzelf weer na verloop van tijd voor een update.

3,5

PRIVATE LEASE Opel Astra

DirectLease
Opel Astra 1.2 Turbo 110pk Edition (5D/6H)
€ 470

Arval
Opel Astra Sports Tourer 1.6 Turbo Hybrid 180pk Edition (5D/8A)
€ 656

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens