Opel Astra 1.6i-16V Elegance (2002)

autoreview

Opel Astra
Opel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel AstraOpel Astra - interieurOpel Astra - interieur

Signalement

UitvoeringAstra 1.6i-16V Elegance
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2004
KM-stand bij aanschaf20.000 km
KM-stand laatst132.500 km
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

ERVARINGEN

 • 75.000 km

Toen we de Astra 1.7D weg moesten doen wegens teveel problemen, moesten we snel een vervanger zoeken daar we twee weken later reeds op reis moesten vertrekken. Bij onze garagist zagen we een Astra 1.6i-16v staan met weinig kilometers, die in het "selected used cars"-label zat. Dat betekent: een jonge tweedehands met weinig kilometers, met garantie en goed gecontroleerd.

Met automatische airco, electrisch verstelbare spiegels, een CD-speler had de wagen alles wat we nodig hadden, en in het zwart met lichtmetalen velgjes en in Elegance-uitvoering (enkele chromen details aan de buitenkant) zag de wagen er niet zo slecht uit, minder saai ook als bijvoorbeeld een grijze Astra G in Comfort-uitvoering. We hadden de keuze tussen twee identieke wagens waarvan de ene een 1.4i-16v had en de andere een 1.6i-16v. De laatste was moeilijker te verzekeren op onze nog jonge leeftijd, maar we besloten toch dat de extra PK's wel nuttig zouden zijn. Een goede keuze.

De wagen biedt genoeg comfort, het enige wat ik er ooit in gemist heb is een armsteun. De airco werkt goed en is zelfs op de warmste dagen toereikend. Rammeltjes en kraakjes doen zich niet voor, en de motor is aangenaam stil tenzij je hem eens door zijn volle toerenbereik gaat halen. Ik heb me zelfs meermaals vergist in de stilte van de motor, in die mate dat ik hem wou starten terwijl hij reeds gestart was.

Qua rijgedrag voldoet de wagen zonder meer. Het rijgedrag was een stuk beter dan dat van de F, wat wel leuk bleek te zijn in de haarspeldbochten in het Alpengebergte.

Ook over de motor zijn we enorm tevreden. Het blokje kent weinig problemen, hangt leuk aan het gas en is vlot genoeg zonder daarbij een sprinter te zijn. Snel is deze wagen niet, snel genoeg daarentegen wel. Dat is leuk voor m'n vrouw, die niet graag erg hoog in de toeren gaat maar daar met de Astra F steeds toe werd gedwongen omdat hij anders niet vooruit ging.
Het verbruik is sterk afhankelijk van rijstijl en parcours. Bij hoofdzakelijk snelwegverkeer krijg je hem zonder veel problemen onder de 1:14 (7l/100km), bij uitsluitend stadsverkeer ga je het moeilijk hebben om beter te doen dan 1:11 (9l/100km). Ons algemeen gemiddelde over 50000km ligt op daar tussenin.

Al bij al zijn we erg tevreden over deze wagen. Nu ik een bedrijfswagen heb en de wagen enkel nog wordt gebruikt door m'n vrouw voor het woon-werkverkeer moet hij geen 5000km/jaar meer rijden. We hopen er dus nog lang van te kunnen genieten.

PROBLEMEN

 • 75.000 km

- Een probleempje met de airco, dit was vrij goedkoop verholpen
- Stuurslot dat blokkeerde (na 73000km) en vervangen is moeten worden, ook de kost hiervan viel goed mee.
- Roestende uitlaatpot. Dit is een algemeen probleem bij deze wagens, zo schijnt het. Dit was reeds licht begonnen toen we hem aankochten en we hebben hem uiteindelijk in 2008 laten vervangen, maar door een ander stuk dan de standaard. Een pot die dit probleem niet zou mogen hebben.

Al bij al valt het dus erg goed mee, op 4 jaar tijd zijn de kosten best klein. Ook het onderhoud blijkt goedkoop uit te vallen.

Vijf jaar zorgeloos verder

 • 93.000 km

Het is ondertussen vijf jaar geleden dat ik deze review heb ingevoerd, dus is het onderhand wel tijd voor een update. Sindsdien zijn er slechts 18000km bijgekomen, mijn vrouw doet er namelijk vooral korte woon-werk ritten mee.

Eigenlijk valt er niet zo gek veel te melden. Op vijf jaar tijd hebben we enkel de batterij moeten vervangen. Dat is niet vreemd, gezien de vele korte ritten en gezien er regelmatig enkele weken stilstand is ook.
Verder werkt de CD-lezer niet meer. Misschien een kwestie van de leeskop reinigen, dit moet ik eens proberen. Indien dit lukt kan ik misschien op zoek naar een vervangende CDR 500 unit.

De motor draait nog steeds erg stil en als nieuw, alles voelt nog solide aan en kopzorgen blijven gewoon achterwege.

De waardering is ietwat veranderd:
- comfort een sterretje minder. De wagen begint zijn ouderdom toch wat te tonen, en het contrast met de nieuwe wagens wordt groter.
- prestaties een sterretje minder. Door de opkomst van de veel pittigere turbobenzinemotoren in huidige wagens kan ik een score van "goed" niet meer verantwoorden.
- betrouwbaarheid een tandje omhoog naar 5 sterren. 5 jaar zonder problemen, best verantwoord lijkt me.
- kosten mag ook eentje omhoog naar 5 sterren. Lage onderhoudskosten en geen onverwachte kosten voor 5 jaar, ook dit lijkt me verantwoord. De lage verzekeringspremie speelt hier ook mee.

We hebben wel al afgevraagd of hij rijp zou zijn voor vervanging, maar kwamen daarbij tot de eenvoudige conclusie dat afschrijving en kosten op dit ogenblik zo laag liggen dat hem wegdoen niet echt zin heeft. Hij blijft dus nog wel een tijdje in dienst. Tot tevredenheid!

Einde in zicht

 • 113.000 km

Gezien het alweer meer dan 4 jaar geleden is, toch nog even een update voor de Astra G schrijven.

De voorbije 4 jaar hebben we eigenlijk alweer weinig aan de hand gehad met deze wagen. Opmerkelijk is hoe stil en soepel het motortje blijft draaien. De jaarlijkse autokeuring gaf tot hiertoe steevast een resultaat zonder opmerkingen. Top dus!

Enkel aan de airco is nu weer een probleempje. Dit zou alweer vrij goedkoop verholpen kunnen worden, ware het niet dat de restwaarde van de wagen van die aard is dat het weinig zinvol meer is om er nog geld in te steken. De wagen blijft in de zomermaanden ook grotendeels in de garage staan, dus is de airco ook niet echt hard nodig.

De kop zegt het dan ook: het einde voor deze wagen komt stilaan in zicht. Hij is nu dik 15 jaar oud waarvan dik 13 jaar in ons bezit. De ouderdom toont zich op een aantal vlakken: passieve en actieve veiligheid is niet meer van deze tijd, het comfort is vergeleken met een moderne wagen ook niet meer uitstekend en het interieur begint nu toch fel te verouderen qua uitzicht. Daarnaast zullen er zich op een bepaald ogenblik waarschijnlijk toch kosten beginnen aandienen.

Ondanks zijn uitstekend parcours tot hiertoe is de kogel dan ook door de kerk: er zal stilaan naar een vervanger worden uitgekeken. Binnen 1 tot anderhalf jaar zal die er moeten zijn.

Toch nog even een update

 • 123.000 km

Toch nog weer even een update. Onze G is nog niet vervangen, moest vorige maand terug aanschuiven voor de jaarlijkse keuring en doorstond deze weer met verve. Blanco gekeurd, geen bijkomende probleempjes. Ik vind het best knap voor een wagen van 17 jaar oud. Goedkoop rijden zo!

Dit zou nu echter wel de laatste keuring geweest moeten zijn. Rond eind dit jaar zouden we toch naar vervanging kijken. Het is mooi geweest!

Nou ja :)

 • 130.000 km

Daar zijn we dan weer. 2 jaar na vorige update en bijna 4 jaar na de beslissing dat hij er stilaan zou uitgaan, rijdt deze nog steeds vrolijk rond als tweede wagen.
Dit komt mede door covid: ik werk nu reeds meer dan een jaar bijna volledig van thuis uit, waardoor m'n vrouw de A6 neemt richting werk en de Astra vaker stil staat.
Niettemin heeft de Astra de voorbije 2 jaar wel weer de jaarlijkse keuring blanco doorstaan en zijn er weinig problemen opgetreden. De vacuumpomp moet nu wel even vervangen, maar na 19 jaar mag dat ook wel weer even.

Ondertussen valt er weinig meer te vertellen denk ik. Deze update is vooral een toevoeging om de levensduur van deze wagen nog even in de verf te zetten. 19 jaar oud en nog maar heel weinig kosten gehad, daarmee heeft hij onze verwachtingen wel overtroffen.

Ik durf het bijna niet zeggen maar het plan is nu echt om deze dit najaar/komend voorjaar te vervangen, met als uiterste deadline de volgende keuringsdatum (mei 2022). Ik verwacht weer meer te gaan rijden in het najaar, en los van de mechanische betrouwbaarheid toont hij zijn ouderdom wel. Dus het mag stilaan wat anders zijn!

Nu is het echt gedaan!

 • 132.500 km

Het heeft wat langer geduurd dan gepland, maar de goede oude Astra is nu echt vervangen. Het laatste half jaar heeft hij maar weinig ritjes meer moeten maken (1 tot 2 per week). Geen problemen gehad, hij blijft gewoon mooi starten en rijden, motortje draait nog steeds heel zacht en fijn. Maar enkele maanden verwijderd van zijn 20e verjaardag is z'n tijd gekomen. Enkele maanden geleden namen we de beslissing dat we de relatief kleine kosten die eraan zijn niet meer zouden gaan doen, en ook niet meer naar de keuring zouden gaan die er in mei zit aan te komen.

De voorbije maanden dus naarstig op zoek gegaan naar de vervanger, die er uiteindelijk deze maand is gekomen. De wagen in kwestie is al aan m'n profiel toegevoegd, een review met enkele foto's volgt binnenkort, maar ik ben er wel enorm enthousiast over.

De Astra is een topper geweest, heeft ons nooit laten staan, mechanisch nooit grote problemen, slechts een paar items die doorheen de levensduur zijn vervangen, en is daarmee een hele goedkope wagen gebleken qua running cost.

4,0
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  3
 • Kosten
  5
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien

PRIVATE LEASE Opel Astra

Gerelateerde forum topics

Lezersreacties (3)

Reageren

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kun je er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens