Opel Astra 1.4 Turbo 140pk SS Anniversary Edition (2012)
| Uitvoering | Astra 1.4 Turbo 140pk SS Anniversary Edition |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2012 |
| Jaar van aanschaf | 2012 |
| KM-stand bij aanschaf | 8 km |
| KM-stand laatst | 250 km |
Eerste Indruk
De eerste indruk van de Astra is dat deze er, zeker van binnen, een stuk moderner uitziet dan mijn Vectra uit 2006. In eerste instantie kwam een Astra niet in aanmerking omdat ik dacht dat het interieur te krap zou zijn. Dit blijkt erg mee te vallen. Het interieur is omgeveer vergelijkbaar met de ruimte in mijn Vectra sedan. Het grootste verschil zit m in de kofferruimte. Voor wat betreft de buitenmaten is de Astra weliswaar wat korter dan de Vectra sedan, maar ook iets hoger en zelfs een fractie breder. Omdat het een voorraadauto betrof, kon ik deze kopen met ca 5000 euro korting. Ik vond dit een verstandiger aankoop dat voor hetzelfde geld een iets grotere gebruikte te kopen.
De afwerking is dik in orde. Je voelt dit ook tijdens het rijden. Geen gerammel of gekraak en alles voelt degelijk aan. De motor is een 1.4 turbo die net als mijn vorige 1.8 140pk heeft. Het verschil is echter wel dat de 1.8 zijn maximale koppel van 175Nm pas haalde bij 3800 toeren, terwijl deze kleinere 1.5, tegen mijn verwachting in, al bij 1850 toeren een koppel wat 200Nm ophoest. Daardoor rijdt ie erg prettig bij lage toerentallen.
De auto is verder redelijk goed geisoleerd. Hij is beduidend stiller dan de Vectra bij 120 kmh op de snelweg. Waar de Vectra er met 3200 toeren lustig op los bromde, is deze met amper 2500 toeren in de 6e versnelling amper hoorbaar. Verder trekt het motortje goed door. Je hebt snel de neiging om sportief te gaan rijden, maar dat wreekt zich natuurlijk wel in een hoger brandstofverbruik. Over dat laatste is weinig te zeggen, omdat de motor nog moet inlopen en de auto op winterbanden staan.
Verder is de auto voorzien van een startstop systeem. Ik twijfel echter aan het nut daarvan. Alleen wanneer je langere tijd stilstaat voor overwegbomen of een verkeerslicht, kan het m.i. iets besparen, maar dat zal in de marge zijn. Wat ik volkomen onlogisch vind aan dit systeem is dat wanneer je in de stop stand staat, dus met automatisch uitgeschakelde motor, deze weer aanslaat zodra je de portier open doet. Juist zou ik dan verwachten dat de motor uit blijft en de startstop wordt beeindigd.
Voor de rest is het prettig rijden en kan ik waarschijnlijk meer zeggen over een paar maanden.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Opel Astra

Opel Astra 1.4 Turbo - Op de Rollenbank

Opel Astra - Occasion aankoopadvies

Opel Astra 1.4 Turbo 140 pk Cosmo (2010)

Test: Alfa Romeo Giulietta – Citroen C4 – Ford Focus – Mazda3 – Opel Astra – Volkswagen Golf