Opel Astra 1.4 Turbo 140pk Sport (2011)
| Uitvoering | Astra 1.4 Turbo 140pk Sport |
| Versnellingen | 6, Handgeschakeld |
| Bouwjaar | 2011 |
| Jaar van aanschaf | 2011 |
| KM-stand laatst | 30.000 km |
20k gehad, eerste ervaringen.
Nadat ik de eerste drie maanden van 2011 een Skoda Fabia als voorloopauto had mocht ik op 1 april eindelijk mijn eerste lease-auto ophalen. Het selectieproces ging tussen de Astra, Golf, Alfa Romeo Guilietta, BWM 1-serie en Audi A3 Sportsback. De BMW en Audi vielen af, omdat ze enkel in het budget vielen met de meest basis uitvoering. De Alfa viel af omdat deze nog in 25% zat met automaat, en pas in mei met dubbele koppeling binnen de 20% zou vallen. De automaat binnen 20% was ook nog een reden om de Golf wat langer te bekijken, maar uiteindelijk ging de voorkeur uit naar de Astra. Uiterlijk en interieur van de Astra vond ik aansprekender, en als ik beide auto's met dezelfde configuratie berekende dan was de Astra goedkoper.
Inmiddels al bijna 20.000 kilometer gereden, met tripjes naar Umbrië (Italië) en Zuid-Duitsland. Uitermate positieve ervaringen over deze auto, met de kanttekening dat het feit dat het een lease-auto is hier ook aan bijdraagt. Aangezien dit de eerste auto is die ik zelf over langere tijd rijd (de auto’s van mijn ouders daar buiten gelaten) heb ik te weinig referentie om aan te geven waar de auto beter of slechter zou moeten kunnen reageren. De auto stuurt behoorlijk strak, alleen heeft ie soms de neiging om behoorlijk het spoor te zoeken. De 140pk wordt in veel recensies als te weinig beschouwd, maar als ik in Duitsland met drie man in de auto zonder problemen 160 op de cruisecontrol rijd (zonder overmatig lawaai) en de auto nog over heeft dan is dat niet echt een issue. Wel merk je dat de tussensprintjes inleveren aan snelheid als je meerder mensen in de auto hebt (of een volle tank benzine hebt).
Ik heb in de tussentijd één keer een Mazda 2 als leenauto meegehad (Astra stond bij Kwik-Fit om velgschade te laten repareren) en ik was zó blij dat ik aan het einde van de dag mijn Astra kon ophalen dat mijn keus hiermee nogmaals voor mij bevestigd werd.
Positieve aspecten:
- Schitterende styling. In het zwart met chromen raamlijsten en 18” multispaaks velgen vind ik de auto steeds weer een plaatje. Ook het feit dat de achterlichten donker zijn in plaats van felrood (i.v.m. Sport uitvoering) staat hem erg goed.
- Heerlijke sportstoelen: goede steun, ook in bochten. In het begin wat problemen gehad met ‘klikken’ van de stoelen, maar na wat gepruts van de dealer vrijwel geen last meer van.
- Complete aankleding met navi, ingebouwde bluetooth, cruisecontrol, automatische verlichting en regensensor. Interieur erg goed, prima afgewerkt en alle knopjes op makkelijk bereikbare plaatsen (ondanks de zeurpieten van AW die de indeling een ramp vinden)
- Drie personen achterin: geen problem. Twee personen achterin voor een langere rit: ook geen probleem.
Negatieve aspecten:
- Brandstofverbruik is redelijk hoog. Hoewel ik veel in de stad rijd vind ik 1 op 11 toch wel erg pittig. Als ik veel snelweg pak dan kom ik ook niet boven de 1 op 13. Als ik deze auto privé zou rijden zou ik mij toch ernstig zorgen maken over mijn bankrekening. 18” velgen dragen hier waarschijnlijk aan bij (onbegrijpelijk overigens dat mijn leasemaatschappij niet aanbiedt om 17” winterbanden op stalen velgen te zetten in plaats van vier fonkelnieuwe 18” Michelins in de winter te monteren).
- Het is niet meer van deze tijd om electrische ramen áchter als optie aan te bieden (bij Volkswagen zitten deze standaard erin, mits je de 5-deurs versie neemt)
- Ik heb spijt dat ik nu niet de elektrisch inklapbare spiegels heb gekozen (mijn schuld, niet die van Opel natuurlijk), omdat ik tegenwoordig in een parkeergarage parkeer waarbij ik mijn spiegels steeds moet inklappen.
- Heerlijke stoelen, maar wel met een erg persoonlijke zit. Als mijn vriendin rijdt zou ze liever de stoel op haar stand zetten, maar dan ben ik weer een half uur aan het prutsen om op mijn stand te komen. (Betaalbare) memorystand op de stoelen: graag.
- Achteruitkijkspiegel vrij klein. Als je een klein beetje verzit in je stoel dan moet je de spiegel al bijstellen. Had wel iets meer oppervlakte mogen hebben.
- Signaal van radio stoort vrij veel onder de rivieren. Gelukkkig zorgt mijn iPod-aansluiting dat ik vaak wél scherp muziek kan luisteren.
Stand na jaar 1
Bijna 30.000 op de klok na het eerste jaar, en ik ben nog nog zo tevreden als in het begin. Afgezien van de krakende stoelen in het begin heb ik geen noemenswaardige problemen gekend. 1x is het display van mijn navigatiescherm + omringende verlichting uitgevallen tijdens het rijden (zonder invloed te hebben op de rest van de prestaties), maar dat is niet meer voorgekomen. Ik kan mij vinden in de kritiek van het windgeruis bij de spiegels, ik heb ook (vooral links heb ik het idee) erg veel last van geruist, met name op de snelweg (maar goed, spiegels steken nu eenmaal uit). Grootste puntje van kritiek vind ik het verbruik. De leasemaatschappij gaat uit van gemiddeld 5,9 liter op 100 kilometer (1:16,9) (ik zie dat dat ook in de Carbase wordt genoemd), maar dat haal ik bij lange na niet. Ik rij ongeveer 65% stad en 35% snelweg, waarbij de meest zuinige tanks die ik tot nu toe heb mogen rijden uitkwamen op 1:14,0, waarbij ik echt behoorlijk moeite heb moeten doen om elke seconde te denken 'zuinig aan'. In de praktijk is mijn gemiddeld verbruik door de leasemaatschappij vastgesteld op 1:14,29 (7, liter op 100 kilometer), wat een vertekend beeld is aangezien ik in het buitenland de tankbeurten privé heb moeten betalen (dat trekt het gemiddelde verbruik in mijn voordeel recht, maar geeft geen accuraat beeld van de situatie). Ik ben ook benieuwd of de nieuwe modellen die met Start/Stop zijn uitgerust nu significant zuiniger rijden.
Al met al erg tevreden met de auto, maar het brandstofverbruik houdt (zeker in verhouding tot de fabrieksopgave) niet over.
Ontdek deze auto's in de occasionvergelijker
PRIVATE LEASE Opel Astra

Opel Astra 1.4 Turbo - Op de Rollenbank

Opel Astra - Occasion aankoopadvies

Opel Astra 1.4 Turbo 140 pk Cosmo (2010)

Test: Alfa Romeo Giulietta – Citroen C4 – Ford Focus – Mazda3 – Opel Astra – Volkswagen Golf