Nissan Qashqai 1.2 DIG-T Tekna (2017) #2

| Jaar van aanschaf | 2025 |
| KM-stand bij aanschaf | 135.000 km |
| KM-stand laatst | 135.000 km |
Mijn ervaring met de Nissan Qashqai 1.2 DIG-T –
Mijn ervaring met de Nissan Qashqai 1.2 DIG-T – mooi van buiten, minder mooi van binnen…
Na jarenlang wat oudere auto’s te hebben gereden (Peugeot 205, Corolla, Celica, Daihatsu YRV, Mondeo Station) besloten we dat het tijd werd voor iets luxers. Mijn oude Nissan Primera uit 2006 gaf de geest, dus we gingen op jacht naar een upgrade.
We hadden eerst onze zinnen gezet op een Peugeot 2008. Die hadden we ooit gehuurd op Fuerteventura en dat was echt een topauto. Maar na het lezen over Stellantis-motorproblemen toch maar verder gekeken. En toen zagen we ’m: een prachtige donkerpaarse Nissan Qashqai, dealeronderhouden, vol opties en voor een zeer goede prijs op Marktplaats.. Er stond eerlijk bij dat hij wat meer olie verbruikt. De auto was dealer onderhouden bij ons in de buurt. Daar zeiden ze dat de auto netjes is onderhouden en dat er inderdaad een hoger olie verbruik is en dat het geen probleem is. Eigen garage gebeld en zij zeiden hetzelfde.
Dus uiteindelijk: gekocht eind mei. En eerlijk is eerlijk, hij reed heerlijk. Niet de snelste, maar die luxe… leren bekleding, 360° camera, stoelverwarming, climate control — alles erop en eraan. We waren verkocht.
De pech begint…
Op 18 oktober vertrokken we vanuit Zeeland naar Pairi Daiza in België. Mooie rit, leuk uitje. Maar op de terugweg naar ons hotel in Frankrijk begon de auto ineens te trillen op de snelweg. Eerst dacht ik nog dat het aan het wegdek lag, maar nee… het bleef. In z’n vrij geen trilling, dus dat beloofde weinig goeds. Even later ging een oranje lampje branden. Gelukkig konden we nog net een parkeerplaats halen.
En toen begon het avontuur… of eigenlijk: de nachtmerrie.
De ANWB mag in België/Frankrijk niet helpen als je langs de snelweg staat.
De ANWB was niet echt behulpzaam want de auto heeft 2 weken lang in het depot van het sleepbedrijf gestaan. In 2 weken tijd hebben ze het niet voor elkaar gekregen om de auto bij een garage te krijgen voor een diagnose. We hebben nog 2 dagen gewacht maar zijn uiteindelijk met de trein (een rit van bijna 4 uur) naar Zeeland gereden.
De auto bleek zelfs een dag kwijt want ze dachten dat de auto naar een garage in Frankrijk was gesleept maar dat bleek uiteindelijk niet zo te zijn.
De auto stond nog steeds in het depot.
Uiteindelijk stond hij na twee weken eindelijk weer in Zeeland, bij onze eigen garage.
De eerste gedachte was een kapotte injector. Dus dat viel mee. Helaas bleek het erger: door het hoge olieverbruik waren er gaten in de cilinderkop gebrand. Schijnt een bekend probleem te zijn bij deze 1.2 DIG-T motoren. En ja… dan ben je klaar.
De opties waren:
Motorrevisie: vanaf €4.000
Gebruikte motor: ± €2.500 excl. montage (maar die zijn bijna niet te vinden omdat dit vaker gebeurt)
Voor ons was dat het moment dat de knop omging: deze auto gaat weg. Waarschijnlijk verkopen via Marktplaats of aan een opkoper, met wat verlies. Jammer, maar geen andere keuze.
Conclusie
De Qashqai zelf is een heerlijke auto qua rijden en luxe. Echt waar. Maar de motorproblemen, de olieconsumptie en alles wat we hebben meegemaakt… dat doen we nooit meer. Meerdere garages zeiden inmiddels ook dat ze geen Qashqai 1.2 meer willen inruilen. Dat zegt genoeg.
Dus qua rijervaring, prima auto.
Verbruik was prima. Maximaal 1 op 15 .
En nu?
Op zoek naar iets betrouwbaarders. Waarschijnlijk een Hyundai Tucson (2021), Mazda CX-5, Suzuki Vitara of Suzuki S-Cross.
Hopelijk wordt dat een stuk zorgelozer rijden dan dit avontuur…
PRIVATE LEASE Nissan Qashqai
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Nissan Qashqai 1.2 Acenta Automaat 2e eigenaar dealer onderhouden parkeer sensor trekhaak cruis control cv op afs

Nissan Qashqai 1.5 dCi | Tekna | Leer | Navi | Camera
- 2015

Nissan Qashqai 1.2 ACENTA AUTOMAAT CLIMA. CRUISE 100% ONDERHOUDEN AUTOMATISCHE AIRCO. CRUISE. HOOGZITTER !!

Dit zijn handige gezins-SUV's voor €15.000

Praktijkverbruik Nissan Qashqai: welk verbruik realiseert populaire cross-over?

Nissan Qashqai (J11): Talentvolle allrounder - Koopwijzer

Occasion Test: Nissan Qashqai (2017) vs. Toyota C-HR (2017)