Nissan Primera 1.6 Si (1996)
Uitvoering | Primera 1.6 Si |
Bouwjaar | 1996 |
Jaar van aanschaf | 2005 |
Ten opzichte van een Alfa is Nissan wel een stuk minder leuk. Maar aangezien ik op m’n geld moest letten kon ik de Alfa niet meer betalen. Ik bedacht me geen moment en ging meteen op zoek naar een Nissan. Dit omdat deze zeer betrouwbaar zijn en dus goedkoop zijn in onderhoud. Mijn vader rijdt vanaf 1998 al Nissan en de 1ste was een primera. Deze had ook prima rij-eigenschappen en dus wilde ik ook een primera. Maar dan wel een mooie sportieve uitvoering. Die hadden ze gelukkig. De Primera SRi. Het rijdt verder prima en met een 1.6 motor schiet het ook nog wel een beetje op. Door de sportieve uitvoering en de donderblauwe kleur trek je wel wat bekijks.
Deze uitvoering heeft ook zeer lekker zittende en in hoogte verstelbare kuipstoelen. Je zit dus lekker vast en glijdt niet uit je stoel wanneer je een rotonde neemt.
Qua benzineverbruik zit ik meestal tussen de 1/13,5 - 1/14 liter per 100 km. Dit is gebaseerd op normaal gebruik tot een maximale snelheid van 120 kmph. Op een ritje naar Friesland rij ik vaak ca. 90 kmph en kan ik gemiddeld 1/18,6 liter per 100km halen! ;-)
Uitlaat in z’n geheel vervangen, half jaar na aanschaf.
2006: de aandrijfas-hoezen en remblokken voor vervangen.(normale slijtage),
vier nieuwe banden voor de apk, verder niets.
Eind 2006: remklauwen bleven vastzitten en daardoor problemen veroorzaakt met remschijven. Ook remcilinders achter vervangen.
2007: Airco leiding vervangen, Ruitenwisser mechanisme vervangen. Later nog APK + kleine beurt, verder geen kosten.
2008: Remleiding vervangen, APK + grote beurt. Nieuwe banden via euromaster door lekke band op plek die niet gemaakt kon worden.
2009: Dynamo en Ontsteking vervangen, APK + beurt.
2010: Nieuwe banden, APK + beurt
2011: mei: Airco (condensor), Sept: APK + grote beurt, Lassen achter chassis balk
Rondreis Toscane
Eind mei de Airco even laten fixen. De condensor was niet goed meer. Dit (imitatie)-onderdeel laten vervangen (ca. 100 euro) ipv 300 euro orgineel, afvullen en heerlijk koud weer.
Heerlijk naar Toscane gereden via zwitserland (Gothardpass).
Verbruik Nederland -> Duitsland: 1/15,5
Verbruik Duitsland -> Zwitserland/italie incl. airco: 1/16,5
Verbruik in Italie met airco aan: 1/16,5
Verbruik Zwitserland/Duitsland: 1/15,5
Verbruik Duitsland -> Nederland 1/14,5
In de bergen van Zwitserland was het best koud dus had daar weinig de airco nodig, in Italie was het 30+ graden dus bijna alleen maar met airco gereden. Ik heb 1x gehad dat de airco het niet deed omdat de motor wat overbelast was. Na het tanken en even stilgestaan te hebben deed hij het weer. Verder geen kuren in 10 dagen rondtrekken.
Het klimaat is daar ook anders waardoor je motor sneller warm is dus ook zuiniger kan rijden.
Al met al in 10 dagen dus bijna 4000km gereden voor nog net geen 400 euro.
Ook heb ik wel offroad wegen bereden in Toscaanse landschap maar de auto had er geen problemen mee. Hij heeft zich dus weer goed bewezen.
ruim 200.000km verder na de aanschaf
Inmiddels heb ik al 200.000 km gereden met deze auto. ik heb hem nu ruim 8,5 jaar en ben niet van plan deze al weg te doen. Je merkt wel dat hij niet meer rijd zoals toen ik hem kocht maar dat kun je ook niet verwachten...
Inmiddels is de uitlaat deels vervangen en is de airco weer op druk gezet na 2011. Vorig jaar in november had ik een gebroken aandrijfas. Die is nieuw besteld bij een Japanse automaterialenzaak en was nog goed verkrijgbaar. Bij de dealer was deze niet meer te krijgen. Verder geen bijzonderheden... dus op naar de 300.000 km!
Primera ingeruild na bijna 9 jaar plezier
In begin december moest de Primera weer voor de APK. Ik verwachte niet veel bijzonders en ook deze keer weer zonder al te veel problemen door de APK. Alleen een lampje werd vervangen maar wel met advies om schokbrekers te vervangen. Ook werd aangegeven om maar eens te kijken naar wat anders omdat de auto toch wel wat minder begon te worden.
Ik was al wat aan het kijken online naar een Almera hatchback maar keek vooral naar 2003/2004 model. Nu had ik ergens gelezen dat deze modellen door de facelift van Renault ook een modificatie op de motor hadden en dat vooral de 1.8 versie wat problemen zou hebben rond olie verbruik. Toen ben ik wat gaan zoeken rond modellen van 2001/2002 en die heb ik dan ook gevonden. Het verhaal daarover kun je lezen in mijn nieuwe review van mijn Nissan Almera. De Primera kon ik inruilen en was binnen 2 weken al weer bij een nieuwe eigenaar die naar ik hoop veel plezier er aan mag beleven.