Nissan Murano 3.5 V6 (2008)

Nissan Murano 3.5 V6 (2008)

UitvoeringMurano 3.5 V6
Bouwjaar2008
Jaar van aanschaf2018

Nissan Murano Z51 12/2008

Omdat onze auto aan vervanging toe was op zoek gegaan naar een andere auto. Vorige auto was een Audi A6 quattro V6 met automaat uit 2002. Een goede auto die met alle gemak een boottrailer van een helling kon trekken die verder een erg fijne comfortabele auto was. Verbruik was iets boven de een op tien. Privé kilometers zijn onder de 10K dus een auto met een soortgelijk of iets hoger verbruik waren geen groot obstakel met het zoeken van een andere auto.

Aangezien de overheid het gebruik van een auto met grote motor behoorlijk aan het ontmoedigen is wilde ik, voordat het feest eventueel helemaal afgelopen is, nog een paar jaar rijden in een auto met een lekkere/soepele V6 met automaat.

Tijdens de zoektocht begon ik steeds meer naar een SUV/cross-over te kijken en werd ik via via gewezen op een Nissan Murano. Het eerste model, Z50, van 2005 tot 2008 in Nederland verkocht. Dit vind ik een mooi model en na een proefrit een geweldige rijdende auto. Op zoek naar een Murano Z50 kwam ik het nieuwere Z51 model tegen. De prijs was goed en uiteindelijk heb ik deze auto dan ook gekocht. Ik moet eerlijk zeggen dat ik vóór mijn zoektocht wel eens van een Murano had gehoord maar geen idee had wat dit voor een auto was.

Nissan Murano Z51 introductie eind 2008 en volgens mij in NL gestopt in 2013. Vormgeving voor tien jaar terug misschien wat te futuristisch/ modern maar het is, in mijn ogen, nu ineens een aangenaam ogende auto die goed kan meekomen tussen het grote SUV/cross-over aanbod anno 2018.

De Murano heeft een CVT automaat en daar doen op het internet een hoop negatieve verhalen de ronde. Een CVT is een automaat die, om het makkelijk te zeggen, altijd het beste vermogen uit de motor haalt tegen het meest gunstige verbruik. Daarbij blijft het toerental, afhankelijk wat voor vermogen je vraagt min of meer constant terwijl de snelheid wel toeneemt. Negatieve verhalen (Kapotgaan en het missen van de "trappen" van een conventionele automaat) worden online bekend gemaakt maar iedereen die geen problemen met een CVT heeft die hoor je bijna niet. Dit is bijna met alles wat je op internet vindt dus als research niet helemaal objectief maar je moet het zeker niet niet negeren.

Het blijft natuurlijk een gok zoals met iedere gebruikte auto die je koopt en voor mij was ik een beetje huiverig voor een auto met CVT maar heb uiteindelijk toch de knoop doorgehakt.

De Murano rijdt echt super en is, omdat er maar één uitrustingsnivo was, van alle mogelijke opties voorzien! De motor is een geweldenaar die in combinatie met CVT erg soepel en moeiteloos zijn werk doet. Geruisloos cruisen op de snelweg tussen 1300 en 1800 toeren, maar als je het gas intrap dan komen alle pk's onder het fijne geroffel van de V6 vrij. De auto was, en is, onder de motor-bak etc. kurkdroog. Het enige wat ik preventief heb gedaan is de automaat laten spoelen.

Mee op vakantie geweest en verbruik was met volle bepakking en voornamelijk rijdend in heuvellandschap net onder de 1:10. Voor een auto van net geen 1990 kg met een 3.5L motor volgens mij helemaal niet slecht en bijna vergelijkbaar met de A6 die toch wat lichter en meer aerodynamisch was en zo'n 60 pk minder had.

Tijd zal het leren of dit een goede aankoop was maar voorlopig héél tevreden met de Murano. Je ziet ze amper dus het aanbod is ook schaars. Heb je er wel een dan rij je in een dijk van een auto die je zeker niet dagelijks tegenkomt.

Nadeel is misschien dat als er een onderdeel nodig is dat deze soms niet dezelfde dag geleverd kan worden.

Auto twee maanden in mijn bezit en 2000 km gemaakt dus zie dit als een eerste ervaring met de Murano, niet als een belegen gebruikersreview.