MG 4 Long Range Comfort (2023) #2
autoreview
Signalement
Uitvoering | 4 Long Range Comfort |
---|---|
Versnellingen | 1, Automaat |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
KM-stand bij aanschaf | 4.330 km |
KM-stand laatst | 93.000 km |
Dik 90.000 km in een MG4 in ruim anderhalf jaar; de ervaringen.
- 93.000 km
Heel kort samen gevat: voor het geld (in mijn geval bijtelling, want leaseauto), meer dan prima auto! Met zijn eigenaardigheden..
Sinds het najaar van 2023 rijd ik in deze zilvergrijze MG4 als zakelijke leaseauto. Met anderhalf jaar lang 4 tot 5 dagen in de week 220 km per dag, een zomervakanties en een wintersport en nog wat privékilometers staat de teller na anderhalf jaar dan alweer op 93.000 kilometer.
Autoverleden en eerste indruk
Voordat ik deze MG kreeg heb ik privé een Ford Focus 1.6 (atmosferisch) uit 2005 gehad en tijdelijk een (2023) Renault Clio 1.0 TCe gereden, wat een vooruitgang en wat wat een heerlijkheid zijn die 200 elektrische PK’s dan! Komend uit de hooguit gemiddeld gemotoriseerde benzineauto’s is het heerlijk om zo moeiteloos zo relatief veel vermogen tot je beschikking te hebben. Je rijdt moeiteloos 95% van het andere verkeer zoek bij het stoplicht en als je bij 95 op de snelweg het gaspedaal vloert duurt het allerminst lang om de magische 1-5-0 voor de neus in het snelheidsdisplay te toveren.
Verder is dit de eerste auto waar ik de moderne snufjes als adaptive cruise control, lane-keeping-assist en verkeersbordherkenning in heb zitten. Maar daarover later meer!
Verbruik, range en snelladen
Eerst denk ik toch het heetste hangijzer bij een elektrische auto: verbruik, range en snelladen.
Om maar met de deur in huis te vallen; daar kan ik zowel positief als negatief over zijn.
Met grotendeels snelwegkilometers en met een gemiddelde rijstijl (veelal 110/115 op de snelweg) en binnendoor niet veel sneller dan toegestaan is in de zomer een verbruik van rond de 15 kWh/100km zeker haalbaar.
In de winter echter moet je haast je best doen om onder de 20 kWh/100km te blijven.
Zomers op een volle accu (ik laad normaliter (bijna) nooit verder dan 90%) resulteert dit in tegen de 400 km bereik. In de winter echter is het haast je best doen om 300km uit een volle accu te krijgen.
Wat mij tijdens diverse vakanties en andere snellaadstops is meegevallen is de laadsnelheid aan de snellader. Moeiteloos bij rond 10 à 15% inprikken pakt hij hem naar de 135kW, om dat vervolgens in één rechte lijn vast te houden tot 55 à 60%. Tegen de 60% valt de laadsnelheid ineens terug naar rond de 80kW, om vervolgens stukje voor stukje terug te lopen tot ca. 50kW bij 80%.
In praktijk op vakantieritten levert dit dus 10 tot 80% op in (zoals geadverteerd) ca. 26 tot 28 minuten. Ténzij de temperaturen boven de 30° stijgen heb ik gemerkt, dan krijgt de accu en de auto het toch net te warm en schroeft hij de laadsnelheid terug (max. 100 kW, en bijv. nog maar 75kW bij 50%).
Over die vakantieritten gesproken: wintersport is een grotere uitdaging dan zomervakantie.
In de winter met rond de 125 op de Franse autoroute schoot het verbruik zomaar door naar de 25 kWh/100km (zonder dakkoffer, met 2 man en de normale bagage in de auto), wat in de praktijk dus elke 170 tot 180 km 25 minuten laden betekent.
In de zomer met 130 of sommige stukken zelfs 135 op de teller kwam het verbruik amper boven de 20 kWh/100 km, en haal je dus van 80 terug naar 10% van de accu zomaar net iets meer dan 200 km. Gevoelsmatig toch net wel een verschil.
Zeker met de zomervakantierit, wetende dat je met een elektrische auto gaat, heb ik eigenlijk maar bij twee stops gehad dat ik liever 10 minuten minder lang gestaan had en echt moest wachten op het laden van de auto. De andere (lunch en snelle-hap-avondeten stops) ben je toch ongemerkt al snel een (klein) halfuur verder en is de auto in de tussentijd ongemerkt alweer een heel stuk opgeladen.
Dan het rijden.
De auto ligt solide en stevig op de weg en je hebt ook voldoende het idee wat de auto en de voorwielen aan het doen zijn. Een keer wat steviger een bocht in is dus absoluut geen probleem. Tractie is op A-merk banden ook geen probleem, met de achterwielaandrijving heb ik eigenlijk bijna nooit onbedoeld tractieverlies. En als je echt lomp gas geeft weet je wat je uitlokt. Een serieze stap opzij zal de auto (op goede banden) niet snel zetten, tenzij je dit echt forceert en ook dan grijpt de traction conrol in voor het echt fout gaat.
Verder, voor het type auto en de prijsstelling, is het comfort ook echt prima in orde. Ja, als het veel harder gaat dan 120 wordt wind- en bandengeruis wel meer hoorbaar, maar allerminst storend.
De moeiteloze acceleratie had ik al genoemd, maar de auto beschikt ook over one-pedal-drive. Ik gebruik het bijna nooit, aangezien de auto bij gas los op de meest stevige normale recuperatie stand voor mij al prima voldoende afremt op de motor.
Maar de eerste keer dat ik met one-pedal-drive het gas helemaal los liet schrok ik bijna hoe stevig de auto remt! Je hebt dan in 99%, ook bij een keer stevig remmen voor oranje, het rempedaal geeneens meer nodig.
Rijhulpsystemen
De geplaagde rijhulpsystemen dan, die kunnen natuurlijk niet onbesproken blijven.
Ja, de lane-keeping assist kan soms nogal lomp en bruusk ingrijpen. Als een stier die je de teugels uit handen trekt als je er niet op bedacht bent. Op wegen met fietsstroken op de rijbaan zet ik deze dan ook uit, maar voor de rest van de tijd laat ik het systeem toch aan staan. Als je erop bedacht bent dat de auto soms enigszins lomp kan ingrijpen is hier wel mee om te gaan door stevig tegen te sturen als de lane keeping een andere wil heeft dan de bestuurder.
Dan de adaptive cruise control (ACC), opzich een heerlijkheid om dit in de auto te hebben, ik wil niet meer zonder. Dit laat echter onverlet dat de MG een ACC heeft die vrij lomp reageert, als je ergens achterop komt rijden houdt de auto vrij lang de snelheid aan en gaat vervolgens vrij bruusk op de rem. Ook in het drukke Nederlandse verkeer houdt hij op de kortste volgafstand nog net zo veel ruimte dat mensen er toch tussen duiken waardoor de auto weer fors in de rem gaat. In de drukte rijd ik dus alsnog vaak zelf, maar is het iets rustiger en kun je op tijd naar links, vind ik het zeker een uitkomst. Ook in de file is het een beetje wisselend of ik de ACC gebruik of niet, hier hetzelfde verhaal, soms net te hard optrekken, net te hard remmen, of een net te groot gat laten vallen waar mensen in duiken. Maar fijn dat de auto het wel kan. Een optie die ik eigenlijk nooit gebruik is de traffic jam assist, de auto neemt dan ook het sturen over (de MG doet dit bovendien ook gewoon met 100 km/h!), maar de auto is dan dermate zenuwachtig op zoek naar het midden van de rijstrook, terwijl ik vaak liever net in het midden wat meer ruimte houd voor bijvoorbeeld motorrijders, dat ik dit nooit gebruik.
Tot slot de verkeersbordherkenning: fijn dat het erop zit, maar haast vaker de verkeerde dan de juiste snelheid. Zeker met de wisselende snelheid op de snelweg in Nederland staat er vaak genoeg overdag 120 voor mijn neus of ‘s nachts juist (knipperend!) 100. Een bord 70 langs de afrit: hoppa, 70 in beeld!
Wat dit extra vervelend maakt is dat het display achter het stuur waar de auto dit in toont, ook op de laagste helderheid in het donker, nog steeds net te fel is. Als er dan ook nog continue een bord 100 aan de onderkant van je gezichtsveld knippert in beeld is dit erg irritant. Het resultaat: ik zet de verkeersbordherkenning, zeker ‘s avonds, eigenlijk standaard uit. Gelukkig is de auto nog wel net oud genoeg dat deze nog niet verplicht een piepje geeft bij 1 km/h te snel rijden, anders was ik helemaal gek geworden!
Laatste punt nog over het display achter het stuur: dat spiegelt behoorlijk, zeker als je de zon achterin de auto hebt staan is het haast moeilijk om het display nog af te lezen.
Infotainment
Dan de rest van het infotainment: opzich prima. Nee, niet super snel, maar ook niet frustrerend traag. Wel zijn de knopjes om bijvoorbeeld de lane-keeping uit te zetten wat klein, maar als je weet waar je moet zijn went dit wel. Ik heb de taal van het systeem overigens wel op het Engels gezet, van sommige tenenkrommende Nederlandse vertalingen kreeg ik bijna hoofdpijn.
Ik heb het systeem zonder ingebouwde navigatie, waardoor ik op het home-scherm ook een grote tegel voor de klimaatcontrole heb staan. En voor navigatie werkt Android-auto met Google-maps prima.
Over de bediening van de klimaatcontrole gesproken: wat ik een geniale zet vind is dat MG twee keuzeknoppen op het stuur heeft zitten. De knoppen met het sterretje kun je zelf een functie geven, waaronder de klimaatbediening. Zo kun je met de knoppen op het stuur de temperatuur veranderen en de blower harder of zachter zetten, zonder naar het scherm te hoeven kijken of het menu induiken, ideaal!
Eigenaardig is dan wel weer dat je de temperatuur in de winter minimaal op 24 tot 25° moet zetten om een beetje warmte in de auto te krijgen. Chinese charme zullen we maar zeggen?
Ruimteaanbod
Het ruimteaanbod in de auto is als je het mij vraagt prima. Ik ben met mijn 1,77m zeker niet de langste, dus achter mij op de achterbank kan een volwassene nog prima zitten, daarover nooit klachten. De kofferbak is daarentegen voor mijn gevoel wel wat aan de krappe kant, mede door de motor op de achteras staat de vloer vrij hoog en kan deze niet omlaag. Met twee boodschappenkratten of twee grotere weekendtassen is de kofferbak al snel gevuld. Ook heeft de auto geen frunk. Heb je meer ruimte nodig, gooi je wel makkelijk de achterbank plat en dan past er alsnog aardig wat in de auto. Al met al niet negatief, maar ook niet positief verrast door de ruimte in de auto.
Laatste punten
Resten mij nog wat laatste punten die ik niet onbesproken wilde laten:
In de eerste 20- tot 30.000 km merkte ik dat er toch soms wat elektronische gremlins naar boven kwamen, met enige onregelmaat spookmeldingen in het dashboard over autohold niet beschikbaar en dergelijke, geen echt verontrustende meldingen gelukkig. Vaak na 5 km of soms nog sneller was de melding dan alweer verdwenen.
Een heel specifiek maar voor mij persoonlijk erg storend punt is het volgende:
De auto start en kan in de rijmodus (D of R) gezet worden door op de bestuurdersstoel te gaan zitten en de rem in te trappen. Als je echter kort de auto uit stapt, maar deze blijft op contact staan, en je stapt daarna weer in en wil wegrijden, moet je soms wel 5 of 6 keer herhaaldelijk de rem intrappen om de auto weer in D of R te kunnen zetten. Zeker als je in de weg staat ergens en snel de auto wil verzetten erg irritant.
Verder heb ik ook de app van de auto op de telefoon staan, op zich prima en je kunt er de basis dingen mee. Zoals op afstand de status van de auto uitlezen (deuren op slot, ramen dicht, banden- & accuspanning, etc.), de auto ont- en vergrendelen en het opladen bijhouden, instellen, starten en stoppen.
In de auto en via de app kun je ook laden op schema (op een bepaalde tijd starten en stoppen) instellen. Ondanks dat ik aan de publieke paal laad heb ik de auto wel zo ingesteld dat deze pas om 21:00 begint met laden vanwege het ontlasten van het stroomnet (noem mij een nerd, dat mag).
Toch werkt de app niet altijd vlekkeloos, soms geeft hij het accupercentage of de status van de auto simpelweg niet aan, ook niet na opnieuw de app openen.
Wat dan wel weer fijn is aan de app, met name in de winter, je kunt op afstand, voordat je de deur uit stapt, de kachel aanzetten. Dit kan niet volgens een schema, maar dus handmatig via de app. Doe dit 5 tot 10 minuten voordat je wegrijdt en de auto is ontdooid en warm, ideaal!
Een laatste winterse eigenaardigheid dan: de ruit voor de camera achter de binnenspiegel wil nog weleens bevriezen onder het rijden. Door de kap die eromheen zit komt de warmte van de kachel er onvoldoende, en als de camera geen zicht meer heeft kappen alle rijhulpsystemen ermee. Een hele serie meldingen op het dashboard: cruise control werkt helemaal niet meer en front collision assist, lane keeping assist en verkeersbordherkenning werken allemaal niet meer. Oftewel, opeens alles weer zelf moeten doen. Even stoppen en schoonkrabben biedt gelukkig soelaas, maar ideaal is anders.
Al met al, ondanks de eigenaardigheden, ben ik prima tevreden met de auto en is het geen straf hier nog een jaar of twee en zo’n 80.000 km mee te mogen rijden.
Binnenkort ga ik weer met de auto op vakantie, waarschijnlijk volgt daarna weer een korte update en als er nieuws is zal ik mij melden. Wordt vervolgd!
- Betrouwbaarheid
- Prestaties
- Comfort
- Kosten
- Zou u weer een auto van dit merk kopen? misschien
Beoordeel deze review
Geef uw mening over schrijfstijl en bruikbaarheid. Bij tenminste vijf binnengekomen waarderingen zal de gemiddelde beoordeling getoond worden.
PRIVATE LEASE MG 4
Had je deze auto's al gezien?

MG 4 Electric Standard 51 kWh | 350 km WLTP | Apple CarPlay | Led Koplampen | Adaptive Cruise Control |
- 2022
- 6.867 km

MG 4 Electric Standard 51 kWh | Apple CarPay | Adaptive Cruise Control | Led Koplampen | Parkeersensoren |
- 2023
- 26.690 km

MG 4 Electric Standard 51 kWh | APPLE CARPLAY | LANE ASSIST | CLIMATE CONTROL |
- 2023
- 22.278 km