Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC AMG Line (2023)
| Uitvoering | EQC 400 4MATIC AMG Line |
| Versnellingen | 1, Automaat |
| Bouwjaar | 2023 |
| Jaar van aanschaf | 2024 |
| KM-stand bij aanschaf | 28.000 km |
| KM-stand laatst | 64.000 km |
Snelle, luxe en comfortabele SUV EV
Inleiding EV
Vanaf eind 2016 rijd ik volledig elektrisch. Ik begon met mijn droom EV: Tesla Model S Performance 85 Signature edition, voor die tijd een futuristische, snelle en comfortabele 5-deurs GT met een prachtig design. Door af en toe een jongere leen model S te rijden, merkte ik dat de snel opvolgende updates effect hadden, dus in 2021 model S100D gekocht. Voor emigratie naar Aruba een Mini Cooper S EV gekocht; leuke stuurauto! Bij remigratie naar NL een shortlease van een Tesla model Y LRD geprobeerd, omdat een hogere zit de voorkeur heeft. In vergelijking met de model S, vond ik de Y stug, kaal met een goedkoop interieur en ghostbreaking is een nekkenbreker.
SUV EV
Op zoek naar een SUV EV wilde ik meer luxe zoals ik in het verleden in mijn Audi’s heb ervaren, gecombineerd met een schuifdak en stoelventilatie. Eerst een testrit met een Audi e-tron sportback; dat leek wel een hobbelpaard, ook in de meest sportieve rijmodus.
Volgende optie was de Mercedes EQC; bij de proefrit was direct het verschil met de e-tron duidelijk, de sport rijmodus maakt de auto merkbaar stugger geveerd, stuurt strakker en en hele directe response op het stroompedaal, voor dagelijks gebruik iets te fel voor mij (later meer).
Besloten tot aanschaf over te gaan en een paar modificaties laten doen om een nog strakkere uitstraling te hebben; dechrome exterieur, smoke wrap op koplampen, grill en achterlichten. Deurpanelen (was grijs houtstructuur) en middenconsole (was zwart pianolak) in mat carbon laten wrappen. Bijkomend voordeel is dat de auto vol opties is, maar als standaard EQC is ingevoerd; scheelt weer in de bijtelling.
Eerste ervaringen
Na de Tesla’s is de EQC eerst wel even wennen, vooral op technisch vlak: bij de Tesla gaan de deuren open als je de auto benaderd, wordt de bestuurder herkent waardoor stoel en stuur wordt ingesteld conform geheugen. Je smartphone is gekoppeld aan het multi media systeem waarin je vanuit je agenda ook het opgeslagen adres in de afspraak kunt kiezen om direct naar te navigeren. De bediening van de Tesla vanuit de app biedt ook meer mogelijkheden; interieur temperatuur instellen, stoelverwarming aan/ uit zetten, beveiligings beelden bekijken, om er een aantal te noemen.
Na een paar weken toch gewend aan de EQC, vooral de luxe is prettig; lederen stoelen die in alle richtingen te verstellen zijn incl zitvlak verlenging, stoelverwarming en -koeling (die is niet heel sterk) en alles op te slaan in geheugen, samen met de stuurkolom instelling. De combinatie van 2 schermen (instrumentencluster en multimedia) in combinatie met fysieke knoppen op en om het stuur, onder het multimediascherm en op het middenconsole is voor mij de ideale combinatie voor de bediening. Het glazen schuif-/ kanteldak is heel fijn onder veel weersomstandigheden. Daarnaast houd ik van donker; zowel in- als exterieur en dan geeft een zwarte hemelbekleding (AMG line) wel dat geborgen gevoel.
Na ruim een jaar
14 maanden na aanschaf en 36.000km verder, bevalt de EQC zeer goed. Voor mijn werk rijd ik regelmatig snelwegritten van 40-70km enkele reis. We zijn met de kerst naar Wenen geweest, wat op zich goed ging, maar niet alle apps waren nog niet up-to-date (geen over-the-air updates) en ook navigatie software was niet up-to-date, waardoor laden onderweg soms een uitdaging was. Met de software updates gaat dat veel beter, maar nog niet zo eenvoudig als bij een Tesla.
Individuele rijmodus ingesteld; alles op sport, behalve stroompedaal response, waardoor de auto strak stuurt en steviger geveerd is en meer geleidelijk versneld. Auto heeft 408pk en als je snel wilt, trap je het stroompedaal wat verder in of schakel je naar rijmodus sport, waardoor de auto dynamischer rijd als je sneller wilt (0-100km/uur in 5,1 sec.). Het blijft een zware auto (2.500kg leeggewicht), maar je kunt met vertrouwen (en een beetje overhellen) snel de bocht om/ door. De automatische cruise control werkt zeer goed; vertraagd/ versnelt geleidelijk, houdt rijbaan goed aan, echter het anticiperen op voorgangers bij (sterk) afremmen of afrijden op een file blijft een issue; dan remt de auto laat en abrupt, wat ook gevaarlijk is voor achteropkomend verkeer. Vervelend is wel dat je na iedere start de rijmodus en regeneratie opnieuw moet instellen.
Bij gemiddeld gebruik met veelal snelweg kilometers tegen de maximum snelheid haal je in de zomer 400km range en in de winter 300km. Laden gaat met 110kW DC en 11kW AC nog vlot genoeg. Laden gaat altijd probleemloos; bij DC laders en snelladers als Fastned, Shell en Tesla! Voordeel: als je de auto ontgrendeld, is de laadkabel ook ontgrendeld. De ontwikkelingen gaan snel en de nieuwe GLC EQ heeft 800v techniek en laadt met 330kW DC. Prachtige auto trouwens, vooral met dat (peperdure) hyperscreen.
Tussendoor nog pech gehad door knaagdierschade (voor het eerst in 40 jaar dat ik dat meemaak), maar verder 1 beurt voor € 722 incl BTW waarbij ook een knaagdier verjager is ingebouwd van ca €250. De auto heeft incidenteel wel eens een elektrische storing waarbij een detectie niet werkt oid, als de auto Uit/ Aan wordt gezet met de Start/ Stop knop dan is het altijd verholpen, werkt als een soort reset. Verder probleemloos sturen en alle opties werken en de auto zit er vol mee.
Tenslotte is de auto praktisch in gebruik; achterbank (in delen) neerklappen en je kunt flinke volumes vervoeren. Helaas geen frunk, maar in achterbak onder de vloer nog di erse opbergmogelijkheden en alles mooi afgewerkt.
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC Business Solution Luxury 80 kWh | Panoramadak | Adaptive Cruise | Achteruitrijcamera | Dodehoeksensor
- 2020

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC Premium 80 kWh Schuifdak Keyless Head-up Sfeer
- 2020

Mercedes-Benz EQC 400 4MATIC AMG 80 kWh Schuifdak/Burmester/Memory
- 2021

Zo ver komt de Mercedes-Benz EQC in de praktijk

Praktijkervaring Mercedes-Benz EQC: plezier terecht van korte duur?

Laadsnelheid Mercedes-Benz EQC verhoogd

EV actieradiustest: Jaguar I-Pace, Tesla Model S, Mercedes EQC, Renault Zoe & Hyundai Kona