Mercedes-Benz C 350 e Estate Lease Edition (2015)

Mercedes C-klasse Estate
Mercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes C-klasse EstateMercedes C-klasse EstateMercedes C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse EstateMercedes-Benz C-klasse Estate

UitvoeringC 350 e Estate Lease Edition
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

Wegenwachtvriend

In 2015 aangeschaft als hybride om de stroom van de zonnepanelen nuttig in te zetten. De vorige auto was een Skoda Superb 2.0 TSI station, daarvoor diverse A6-en en een paar Passats gereden. Dit was de eerste niet VAG in de afgelopen 20 jaar. Wilde wel eens een ander merk proberen en Mercedes staat toch bekend als een van de meest comfortabele en degelijke merken. Bovendien kwam deze fiscaal goedkoper uit dan een nieuwe Skoda (die 15k goedkoper was)

Rijden.
De auto is redelijk ruim wat betreft de passagiers. Een stuk kleiner dan de Superb, maar dat is al gauw. De stoelen zijn aan de harde kant, maar dat is bekend van Mercedes. Ik vind het lastig om de ideale positie te vinden, maar dat is persoonlijk. Wat wel lastig is, is dat ik met mijn knie last heb van de erg brede middenconsole, en daar hoor ik meer mensen over.
De kofferruimte is kleiner dan een normale C doordat de accu daar onder ligt. Eigenlijk is hij nu echt té klein voor het soort auto: zeker voor vakanties met 4 kom je tekort.
De prestaties van de auto zijn prima, zeker als wordt gekozen voor de S of S+ modus. Zeker in de S+ gaat hij als een raket. Nadeel is wel dat de motor dan veel herrie maakt, en het is niet een van de mooist lopende motoren. Buiten de auto zou je zomaar kunnen denken aan een diesel. Op snelheid is de auto wel redelijk stil, op hardnekkig windgeruis bij de rechterportier na.

Accesoires
Deze versie heeft de meeste luxe wel aan boord. De elektrische achterklep is echt heel handig, maar dat waren we al gewend. Een beetje klunzig is dat de stoelverstelling wel elektrisch is, maar niet in voor-achter richting. Armoedig.
De climate control is matig. Weinig subtiel en erg blazerig. Dat was bij Skoda, maar zeker bij de Audi een heel stuk beter.
Een regelrecht drama is de multimedia unit. Degene die dat heeft ontworpen moet op staande voet worden ontslagen. Om te beginnen start het tergend traag op. De navigatie van Garmin is een ramp. Om te beginnen uitgeleverd met kaarten die al zeker drie jaar verouderd waren. Updaten blijkt onmogelijk, alleen nieuw kopen kan kennelijk (bij mijn nederige Hyundai worden de kaarten bij iedere beurt gratis geüdatet!) . Verder is de bediening omslachtig met draaien en drukken in is het systeem traag en onnauwkeurig. Regelmatig een afslag missen omdat het systeem aan het herberekenen is is kennelijk normaal. Herberekenen kan zomaar een kleine minuut duren. Had natuurlijk Comand moeten bestellen, maar ik ging er niet van uit dat er nog systemen worden geleverd die zo slecht zijn. Mijn oude, losse Garmin is 10x sneller.
Radio: geen DAB+, zenderkeuze omslachtig en je wisselt nogal eens per ongeluk door over het touchpad te vegen. Bluetooth wordt slecht gevonden en moet vaak handmatig weer worden gekoppeld. Het geluid is best redelijk, en ook de telefoon is goed verstaanbaar.

Verbruik.
Elektrisch bereik volgens het boekje is 31 km. Bij starten geeft het systeem tussen de 18 en 23 km aan. In de praktijk halen we zelden meer dan 12 km. Dat is misleidend. Klachten worden afgedaan met "dat zien we als normaal". Slecht. Ik heb trouwens ook nog een elektrische auto, die haalt 240 van de opgegeven 280, dus het kan wel beter.
Het gemiddelde verbruik is dus ook niet de geadverteerde 2,1 l/100 km. Wij komen op ongeveer 7,1 l/100 km. Niet echt beter dan de 200 pk Skoda die zeker even snel en twee maten groter was. Wie de auto overweegt ivm zuinigheid kan beter iets anders kopen.

Degelijkheid.
Dit is het punt waarop Mercedes de reputatie heeft, maar wij merken daar weinig van. Het aantal problemen dat we in 2,5 jaar hebben gehad is meer dan in de afgelopen 20 jaar met diverse (ook oudere) auto's. Tot drie keer toe heeft de pechhulp van Mercedes of de ANWB ons afgesleept of weer op gang geholpen. Tussendoor meerdere garagebezoeken. Het meest gevaarlijk was het plotseling uitvallen van de luchtvering. De auto zakt dan meteen door de hoeven en sturen kan haast niet omdat de wielen in de wielkast draaien. Levensgevaarlijk. Scheen vaker voor te komen, auto afgesleept.
Verdere problemen: afgebroken afdekkap bagagehoes (zowel boven als onder), oplaadaansluiting vervangen (recall), hulpaccu defect (wegenwacht, auto start niet meer), besturing accu defect, dreunende wielen, klepj oplaadaansluiting wil niet meer dicht bij vorst, rechterportier suist en sluit niet goed, automatische afdekking kofferbak hapert. Nu is de hulpaccu wederom defect, weer de wegenwacht op bezoek. Het aparte is dat het zowel de splinternieuwe techniek is, als zaken die ook in "gewone" auto's zitten.

Als met al zou ik de auto niet aanraden en zeker niet weer kopen. De volgende auto zal ook geen Mercedes worden.

5,5
  • Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse