Mercedes-Benz C 350 e Estate Lease Edition (2015) #3

Mercedes-Benz C 350 e Estate Lease Edition (2015)

UitvoeringC 350 e Estate Lease Edition
Bouwjaar2015
Jaar van aanschaf2015

De keuze!

Na de FIAT Panda en Uno, VW Golf (variant); de leaseauto's: Peugeot 406 break 1.8 gas), VW Touran 2.0 TDI, Volvo V70 2.4D (uit poule) en de V50 1.6e (uit poule), nu een Mercedes-benz C-klasse Estate C350e PHEV.

De keuze van deze auto is geïnitieerd door mijn nu 18 jarige zoon die auto's als meer dan een vervoersmiddel ziet. Het merk kwam niet voor op mijn wensenlijstje, zeker niet op die bij mijn vrouw als ook dochter. Erger nog, past niet bij ons dachten/vonden wij. Zelf ben ik van de ratio (7%), toch maar met mijn zoon gaan kijken.

Eisen vanuit bedrijf: max. 20% bijtelling, max. leasetarief € 1265(hoogste cat. (behoudens RvB)). Leasetarief voor mijn keuze wordt bij 40.000 km incl. winterbanden etc. € 1185 per maand.

Eisen vanuit mijzelf: veel waarde voor geld, relatief weinig eigen kosten, veel comfort, station (vanwege: hond, kamperen, wintersport en vakanties). Trekhaak vanwege meenemen fietsen en aanhanger (voor tuinafval en verhuizingen van kinderen die de deur uit zijn/gaan). Trekhaak heb ik laten vervallen omdat anders geen 7% bijtelling van toepassing is maar 14% (minpunt Mercedes t.o.v. de Volvo V60). Gelukkig heeft de andere auto van ons een trekhaak en kunnen (race) fietsen tijdens transport ook op het dak.

Liters ruimte van bagageruimte wordt thans minder belangrijk omdat de kinderen niet meer mee gaan kamperen (anders was het een Volvo V70 geworden (D2 ca. privé € 500 per maand of D4 ca. privé € 600 per maand)). De proefrit met de D2 was overigens best ok.

Alternatief was de V60 PIH echter deze zie ik iedere dag voor, achter en vanaf de zijkant, bovendien in de lease voor mij ook nog ca. 20% duurder dan de Mercedes die mij privé ca. € 310 per maand gaat kosten (15.000 km vrij rijden, ook in buitenland). Met een zoon van 1,95 m is vervolgens de keuze voor mij helder (meer zitruimte achter en niet met je hoofd tegen het dak van de V60 aan). Op dit moment hebben BMW als ook Audi mij niets te bieden wat voldoet aan de gestelde criteria.

Voor de mensen die roepen dat 7% bijtelling niet eerlijk is, ik betaal voldoende belasting (doe ik graag, maar als het niet nodig is doe ik het niet).

Gekozen extra's: tenorietgrijs met bekleding leder zwart! De auto is verder wat mij betreft af. Twijfels heb ik even gehad of ik essenhout zwart met leder wit zou moeten nemen, dit past echter niet bij me. Buitenzijde exclusieve (ster op de motorkap, volgens mijn zoon straalt dit klasse uit en lijkt hij breder, mijn vrouw en dochter hebben hier een andere mening over), binnenzijde AvantGarde. Zelf vind ik de ster op de motorkap (ca. 20% wordt zo verkocht volgens verkoper) wel passen bij alle klasse opties die op deze auto zitten (7G-Tronic plus automatische transmissie, Airmatic luchtverbinding, Automatische airco, parktronic, achteruitrijcamera, audio 20 cd, Garmin map pilot, led-inteligent light system, keyless go-start, spiegelpakket, stoelverwarming, cruisecontrol, regensensor, spiegelpakket, pre conditioning).

Proefrit gemaakt in een C220 diesel (limousine). Mijn conclusie was, prima auto om 4 jaar in te rijden. Meestal reis ik alleen, in de weekenden met mijn vrouw. In de vakanties wellicht met kids, hond en bagage (moeten dan de tent maar vergeten). De C350e zal alleen maar beter rijden verwacht ik dus heb ik er maar 1 besteld die in september geleverd gaat worden. Met de garage is afgesproken als deze auto beschikbaar is dat ik nog een proefrit ga maken (waarna ik dit review zal aanvullen).

Op 8 april is de bestelling geplaatst door de leasemaatschappij, vandaag Wensink gebeld om een proefrit te maken (wordt gezien het commentaar van de reviews erg op gewacht). Helaas, ik (en u dus ook) zullen tot week 38 (levering) moeten wachten want alle auto's zijn uitverkocht, er komt geen demonstratieauto bij Wensink in NIjmegen! Ben ik blij dat ik een auto heb besteld zonder op reviews/proefrit te wachten. Ik heb er alle vertrouwen in dat bestelde Mercedes de verwachtingen waar gaat maken.

De eerste 4 weken!

Opgehaald op vrijdag 11/9. Na een prima uitleg voor het eerst met de nieuwe auto de weg op. Nog wel is het even wennen aan de automaat, het electisch rijden, de power en de klasse van de auto (die echt ver boven alle eerder gereden auto's uitsteekt). 30 km verder ben ik erg blij, goede keus voor de komende km's. Zaterdag een uurtje gebruikt om nog eens te kijken hoe alles werkt, is eenvoudig, logisch en er zijn meerdere opties om zaken in te stellen. De bediening van het navigatiesysteem op de stem gaat prima. Het geluid van de muziekinstallatie is prima voor mij (streamt goed spotify van telefoon naar installatie).

In de eerste weken direct een aantal langere ritten gemaakt (Nijmegen-Roermond, Nijmegen-Groningen etc.), gecombineerd met kortere woon-werk (16 km) en rondom huis. Woon werk kan ik geheel electrisch afleggen (mits de palen op het werk vrij zijn). Grofweg heb ik de eertse weken ca. 40% electrisch kunnen afleggen gecombineerd met een verbruik van ca. 5 liter per 100 km voor de overige km's. Uiteraard is e.e.a. afhankelijk van de te rijden afstanden en bediening van het gas.

Het rijden: heerlijk.

De stand C waarbij alles op comfort ingericht (opschakelen, vering en het stuurgedrag) wordt het meest gebruikt. Liefst ook nog electrisch (heerlijk rustig), helaas is dit echter afhankelijk van waar ik naar toe ga maar tussen de 20 km (korte aftand) tot ca. 35 km (lange afstand haalbaar.

Even spelen dan wordt het sport+ (niet goed voor mij, risico op verlies rijbewijs is erg groot). Wat een power ineens, in een mum tot boven de 200 km/uur en ligt prima op de weg. Schakelprogramma, wegligging en stuurgedrag worden compleet anders dan in de C stand.

De andere standen gebruik ik nauwelijks. Het haptische pedaal helpt in stand E echter gebruik ik thans nog weinig.

Knoppen en bediening vind ik in het algemeen zeer goed, overzichtelijk en prettig in gebruik. De knop voor de cruisecontrol en speedlimit vind ik wat wennen (incl. lelijk oranje lampje). Ik heb overigens er wel spijt van dat ik geen adaptieve cruisecontrol heb aangevinkt. Met de rest van de keuzes ben ik content. De (automatische led) verlichting is een hele verbetering t.o.v. andere systemen.

Voor in de auto is hij riant en voelt ook zo. Alles is goed afgewerkt, ook voldoende bergruimte (vakjes). Achterin zijn de banken relatief ondiep (hoor echter zeker geen klachten) en is het gebruik niet echt fijn bij 3 personen. De achterbak is duidelijk geen V70 echter toch nog steeds ruim.

Het navigatiesysteem is niet het meest geavanceerde (rekenen duurt bij vertrek te lang, positie op de weg niet altijd goed waardoor herbereken noodzakelijk is). Kon beter maar nog steeds wel ok. Persoonlijk vind ik de automaat goed (ben niets beters gewend blijkbaar aan andere review te zien).

Mijn conlusie: ik wilde geen ster echter dit is een heerlijk auto, voelt ook nog eens prima. De reacties van collega's maar ook zeilers (hebben normaal een Volvo) zijn zeer positief. Mercedes heeft een stap gemaakt!

10,0