AutoWeek.nl heeft je steun nodig

Mercedes-Benz C 220 d Estate Prestige (2014)

Mercedes-Benz C 220 d Estate Prestige (2014)

UitvoeringC 220 d Estate Prestige
Bouwjaar2014
Jaar van aanschaf2023

Klassiek comfort met moderne upgrades

Voor wie een betrouwbare gebruikerservaring zoekt, hier mijn review van mijn huidige auto: een Mercedes C-Klasse Estate (S205) 220D. Ik kocht de auto met een aanzienlijke kilometerstand van 247.000 km, als opvolger van mijn geliefde S204 (320CDI). De overstap naar deze auto was ingegeven door mijn dagelijkse woon-werkverkeer van Hoorn naar Rotterdam en de wens voor adaptive cruise control om het rijden veiliger en comfortabeler te maken.

Waarom een C-Klasse Estate?

Voor mijn situatie was een stationwagen met trekhaak een absolute must: onze boot maakt regelmatig gebruik van de trekcapaciteiten. Met een jaarkilometrage van circa 25.000 blijft diesel de meest logische keuze voor mij – al weet ik niet hoe lang dit nog vol te houden is, gezien de toekomst van dieselrijden. Daarbij heb ik in het verleden een S202 220CDI en een S204 320CDI gehad, beide geweldige auto’s dus een Mercedes moest het weer worden.

Ik ben bewust voor een ingetogen configuratie gegaan, zonder spoilers, oversized wielen of getinte ramen. Wat ik wél belangrijk vind, is de klassieke ster op de neus, die niet alleen prachtig oogt maar ook dient als herinnering om netjes te blijven rijden.

Opties en Uitbreidingen

Mijn S205 is royaal uitgerust en voorzien van functies zoals:
• Adaptive Cruise Control
• Lane Departure Warning & Active Steering
• Panoramadak
• Geheugenstoelen, verwarmd en gekoeld
• Split airco met achterpaneel
• Mercedes ME-app

Helaas werd de app-functionaliteit tijdelijk stopgezet vanwege het afschakelen van 2G, maar na nieuwe regelgeving werkt het weer. De abonnementsprijs is stevig, maar het gemak van functies zoals vergrendelen op afstand en onderhoudsnotificaties maakt dit voor mij de moeite waard.

Daarnaast heb ik enkele upgrades van AliExpress geïnstalleerd:
• Automatische sluiting van ramen en dak bij vergrendelen (plug-and-play).
• Bekerhouder, die uitstekend past en dagelijks van pas komt.
• Een CarPlay-module die de achterhaalde navigatie en media-functionaliteit vervangt door moderne digitale opties zoals Waze en Spotify. Een nadeel is dat de temperatuurweergave verdwijnt in CarPlay-modus, maar dat neem ik op de koop toe.

Rijervaring

De 220D met automaat biedt een soepel en comfortabel rijgedrag. De overstap van de 320CDI V6 naar deze 4-cilinder diesel was natuurlijk even wennen, maar de 220D stelt zeker niet teleur. Het vermogen is ruim voldoende, de samenwerking met de automaat is prima en het verbruik van 1 op 20 is absoluut een pluspunt.

Onderhoud en Kosten

Met een oudere auto en een hoge kilometerstand moet je rekening houden met onderhoudskosten, na tuurlijk zijn ze in aanschaf weer geodkoper. Mijn S205 heeft me niet laten staan, maar er waren wel enkele forse reparaties:
• AdBlue-systeem vervangen (€ 3.000).
• Reiniging en converter van de automaat vervangen (€ 1.750).

Daarnaast zijn er reguliere onderhoudsbeurten, nieuwe allseason banden en ruitenwissers. In totaal ben ik inmiddels 40.000 km verder zonder grote verrassingen.

Eindoordeel

De Mercedes C-Klasse Estate (S205) 220D is voor mij een perfecte mix van comfort, technologie en klassieke looks. In metallic blauw met chromen accenten is het een prachtige verschijning, al toont het interieur wat slijtage na de jaren. Desondanks blijf ik tevreden over de auto en hoop ik er nog lang plezier van te hebben.

PRIVATE LEASE Mercedes-Benz C-klasse