Lexus ES 300h President Line (2020) #2

Lexus ES 300h President Line (2020)

UitvoeringES 300h President Line
Bouwjaar2020
Jaar van aanschaf2022

Een fijne auto met wat nadelen

In 2022 zocht ik een zuinige hybride auto om mijn BMW 535d Touring te vervangen die naar de 350000 km’s ging. Ik wilde perse een donkerblauwe met lichte bekleding. Een zoekopdracht uitgezet bij de BMW dealer voor een jonge gebruikte 5 serie leverde niks op. Dan maar een Lexus, bij voorkeur een RX of een ES. Ik vond bij de dealer in Enschede deze ES. De foto is van de proefrit. Ik woon onder Eindhoven maar een ES met 17.000km en verder alles wat ik zocht, kon ik niet laten staan. Gekocht en inmiddels staan er bijna 80000 km’s op de teller.
Pluspunten:
1. Zuinig. Volgens de dealer kun je er makkelijk 1 op 17 mee rijden. Maar ik ben een rustige rijder en ik rij (als ik me aan de snelheden hou) makkelijk 1 op 21 in de zomer en 1 op 19 in de winter.
2. Best betrouwbaar. Een probleem met de stoelverwarming loste de Eindhovense dealer op maar dat was ook het enige.
3. Bij constante snelheden stil
4. In President versie erg compleet.

Minpunten:
1. Herrie bij optrekken bijv als je de snelweg oprijdt.
2. Iedere 15000 km een onderhoudsbeurt
3. Lange draaicirkel
4. Ja, toch een beetje saai
5. Langzaam bij optrekken

De aandachtige lezer zal zien dat ik bij de pluspunten de 10 jaar garantie niet heb opgenomen. Dat akkefietje met de stoelverwarming is de reden. Ik kreeg een signaal dat ik de auto moest melden voor een beurt. Die afspraak was snel gemaakt. Maar in de tussentijd reed ik iets van 140km over de km stand voor de beurt. Tsja, dan staat Louwman niet toe dat we garantie verstrekken. Zelfs, volgens de dealer, bij 1km over die kilometerstand voor de beurt vervalt de garantie. Uiteindelijk was het probleem zo opgelost maar ik vond dit echt onbegrijpelijk. Ook de verzekering en de banden loopt via Lexus. Overigens na de beurt begint de garantie weer gewoon te lopen…. Curieus.

Ik neem om o.a. deze reden afscheid van de Lexus. Hij komt later dit jaar te koop bij de Mitsubishi-dealer in Valkenswaard. Dus bij interesse meld je daar. Of eventueel bij mij. Meld je maar. Er zijn nog 5 jaar garantie op. Wel tijdig de beurten laten uitvoeren. Als ie te koop komt dan is de kans groot dat Louwman die opkoopt en voor meer in de showroom zet. Ze importeren tweedehands ES-en (en RX-en) overal vandaan want het is een fijne auto met een eigen koperspubliek en meer vraag dan aanbod.
Ik ga voor een PHEV, de Outlander in de mooiste versie. Niet supersnel maar veel sneller dan de Lexus, 80 echte elektrische kilometers volgens autoweek en bij een lege batterij bijna 1 op 14. Dat betekent dat ik er vast met mijn rijstijl 1 op 16 mee rij. Ik was ook bij Louwman geweest voor de NX PHEV maar ondanks de vooraf gemaakte afspraak leek de verkoper een offday te hebben. ‘Hadden we een afspraak?’ Vroeg me niet eens naar mijn auto of dat ik de inruilwaarde wilde weten. Deze ervaring en de garantie-ervaring maakt dat ik in Louwman het vertrouwen verloren heb. Overigens niet van Lexus. De NX en RX zijn echt hele fijne PHEV’s. Maar niet meer voor mij. Vandaar de nieuwe Outlander. Tzt volgt de review.

• Zou u weer een auto van dit merk kopen? nee