Kia Sportage (2025)
| KM-stand bij aanschaf | 5 km |
| KM-stand laatst | 2.875 km |
Aanschaf en de eerste 500 km en verder
De zoektocht,
Heb mijzelf belooft om voor ik met pensioen ga een hele, dan wel bijna nieuwe, auto aan te schaffen. Wat zijn de criteria, moet zuinig met brandstof omgaan, moet minimaal 1500 kg kunnen trekken en als het zo uitkomt iets met een PHEV of HEV zijn. Ergens in het achterhoofd liefst ook nog AWD. De combinatie was lastig te vinden, welke ook nog binnen de portefeuille moet passen.
Zoals elders beschreven rijden we nu met een Subaru, hier leveren ze niks van mijn gading welke aan de eerder genoemde uitvoeringen voldeed, best jammer, en dan heb ik het nog niet over de mega bijdrage aan BTW en BPM omdat de uitstoot iets hoger is dan gewenst.
Maar goed, mijn echtgenote is niet zo groot en bij sommige merken en uitvoeringen heeft ze een trap nodig om uit te stappen, die vielen zo wie zo af.
En toen,
Tja….. internet afstruinen en bij een dealer een 2024 Kia Sportage GT-Line HEV gevonden met erg weinig kilometers gevonden, helaas kwamen we niet een deal, dus weer verder zoeken.
Zo al in een eerdere review hebben we al een dergelijke Kia gehad, voor meer info zoek eens naar deze review, nog maar eens op de denkmodus.
Na het in gesprek gaan met de verkoper van Braber in Ede welke ons de eerder Sportage had verkocht besloten om een 2026 model hiervan aan te schaffen. Zij hadden een witte in voorraad staan welke ook op korte termijn leverbaar is.
Hoe wordt de Kia Sportage GT-Line HEV geleverd?
Wij en de verkoper van Braber in Ede zijn overeengekomen dat de Sportage 1.6 GT-Line HEV wordt geleverd met afneembare trekhaak, rubberen matten met GT-logo en Michelin CrossClimate banden.
Uiteraard sprak mij de 7 jaar garantie ook aan.
Eerste indruk na aflevering en kilometers,
Eigenlijk is het eerste wat opvalt de motor/bakcombinatie door het iets hogere vermogen en koppel zich geheel anders gedraagt dan het voorgaande/uitlopende model.
Ook viel mij op de het hoge optoeren, bij koude motor, het overschakelen van de 2e naar de 3e versnelling een stuk minder is wat ook door een rijder van de eerste orde werd beaamt.
Tijdens de eerste 500 km merkte ik ook dat de parameters zich zo af en toe behoorlijk aan het bijstellen zijn.
Het blijft bijzonder hoe mooi de brandstof- en de elektromotor met elkaar samen werken.
Tijdens de rit kwam het ritverbruik rond de 1 op 17.5 uit en een verbruik over all 1 op 16.2
Michelin CrossClimate banden,
Zoals eerder beschreven hebben we de standaard Continental zomer banden vervangen voor de 4 seizoenbanden van Michelin. Dit is duidelijk een toegevoegde waarde in het weggedrag. Met deze bande glijdt de Sportage best een heel stuk minder over de voorbanden. Het is belangrijk dat de bandenspanning juist is. Bij ons staan ze volgens de bandenspanningsindicator op het dashboard op 2.6 atm. en dat voelt goed.
Vering en comfort,
De vering is beduidend comfortabeler dan die van de Sportage van 2022. Deze voelde best wel hard. Nu bij de nieuwe voelt het een stuk minder hard en gemoedelijker, Tja het blijft een kwestie van smaak. Nu hebben we een afneembare trekhaak bij de Sportage besteld, ik heb niet het idee dat hulpveren noodzakelijk zijn, we zullen het in deze in juni a.s. beleven.
De voorstoelen zijn zowel links als rechts in deze uitvoering verstelbaar waardoor je zowel als chauffeur als passagier een goede zithouding kan vinden.
Het dashboard is geheel digitaal. Ik vond het best wel rustig, zeker zoals ik deze op de nostalgische klokken heb ingesteld, dit zowel voor de kilometerteller en de toerenteller. De laatste is zowel op “eco” dan wel op “sport” mogelijk.
Als tweede heb ik de kleuren van de klokken aangepast, “eco” is groen en “sport” is rood.
Flippers achter het stuur,
In “eco” word middels de flippers achter het stuur de mate van regeneratie bepaald en in “sport” kan je de automaat handmatig schakelen.
In “eco” en flipperen in de “-“ kom je middels de regeneratie niet tot stilstand, doch het afremmen is duidelijk merkbaar.
Update na 1260 km rijden.
Na een stuk te hebben gereden valt op dat de automaat en het samenspel tussen de elektro- en de brandstofmotor steeds vloeiender gaan. Af en toe tijdens het optrekken en afremmen gaat dit gepaard met een schokje of lichte trilling. Dit gaat bij ups en downs, ga ervan uit dat dit tot de inrijdperiode hoort. Ook heb ik het idee dat de parameters van de diverse onderdelen zelflerend zijn en dat deze ook lichte schokjes kunnen geven.
Schuif- kanteldak,
Wat een genot om met het dak op de kiepstand te rijden, deze maakt vrijwel geen geluid/gesuis tijdens het rijden met een snelheid tot 100 km/u.
Wel is de bediening hiervan iets wat enige gewenning nodig heeft, zeker omdat het dak en de hemelbediening met dezelfde knop gaat.
Bestuurdersstoel,
Buiten dat het hele fijne semi-kuipstoelen zijn, zijn deze ook nog eens een keer goed verstelbaar.
Tijdens het rijden af en toe eens met de elektrische verstelling de zithouding bijstellen en de goede en plezierigste stand wordt gevonden. Buiten dat zijn de stoelen voorzien van stoelverwarming, deze is te verstellen tussen heel erg warm, erg warm en warm. Gebruik de laatste dat is voor mij meer dan voldoende.
Trekhaakmodule en zekeringen,
Bij de aflevering waren de zekeringen voor de permanente- en geschakelde stroomdraad niet zichtbaar, dan wel vindbaar.
Bij navraag bleken de componenten, bij de originele montage verstopt te zitten achter het linker paneel in de bagageruimte.
Dat houd in dat bij storing je eerst deze dient te verwijderen om erbij te komen. Ik heb verzocht om deze toegankelijker te plaatsen. Hiervoor is de 12 volt stekker op een andere plaats, lees = hoger geplaatst, en de zekeringhouder is in het paneeltje van de 12 volt stekker geplaatst.
Olieverbruik is niet waarneembaar.
Brandstofverbruik gemiddeld is 1 op 16.6
Laagst gemeten verbruik is 1 op 18.6
Uiteraard komt hier een vervolg op wanneer we meer kilometers hebben gereden met de Sportage 1.6 T-GDI HEV GT-Line en veel plezier met lezen.
Wordt vervolgt.....
2800 km en verder
Inmiddels is de kilometerstand over de 2800 km.
Wat zijn de dingen die positief opvallen?
Na het zoeken in de diverse instelling heb ik voor de HEV de EV-modus anders ingesteld, hierdoor probeert de Sportage zo veel mogelijk elektrisch te rijden. En dat kan die best wel hele einden.
Regeneratief remmen kan in de “eco”-stand middels de “-“flipper achter het stuur 1 tot 3 keer aan te trekken. De Sportage zal niet tot stilstand komen, daar dient de hulp van de voetrem gebruikt te worden. Met de “+”flipper wordt deze stand weer uitgeschakeld.
Waar je wel op moet letten is dat deze stand uitgezet is wanneer je weer gaat rijden, anders stottert/voelt het of de electriek het even niet meer weet en dan trilt/sputtert/voelt het alsof de motor niet gemakkelijk wil aanslaan/of dat de juiste versnelling niet gevonden kan worden.
Inmiddels ook “automatisch” regenereren gevonden, zoals ik het nu heb bemerkt werkt deze alleen als de adaptieve cruisecontrole aan staat doch niet gebruikt wordt.
Elektrisch rijden,
Wanneer het lukt om vanuit stilstand elektrisch weg te rijden voel je soms het doorschakelen van de automatische transmissie, best wel apart.
Ook wanneer je rustig aan doet kan de Sportage van stilstand richting de 100 km/u komen op de vlakke baan. Let wel, de buitentemperatuur speelt hierin wel een rol.
Over het algemeen zijn de overgangen van elektrisch naar brandstof en omgekeerd nauwelijks merkbaar.
Adaptieve cruisecontrole en autonoom rijden,
De cruisecontrole werkt over het algemeen erg fijn, houd de ingestelde snelheid maar ook de ingestelde afstand keurig aan. Remt ook netje af en over het algemeen erg gelijkmatig t.o.v. de voorligger. Maar dan, wanneer je weer snelheid wilt maken om te passeren lijkt het wel of er een anker uitgegooid wordt wanneer er nog de voorganger in beeld van de radar is.
Inmiddels wen je/weet ik hoe ik ermee om moet gaan en wordt het steeds gemakkelijker om mooi geleidelijk de passeermaneuver uit te voeren.
Autonoom rijden is best bijzonder.
Zolang je één hand in het midden aan de onderkant van het stuur houd, stuurt de Sportage zelf na het instellen hiervan.
Bij het rijden op de snelweg dien je regelmatig op afroep de "OK" knop te activeren.
Handen los van het stuur en de Sportage gaat voor een stukje route zijn "eigen" gang. Er wordt binnen de kortste keren gewaarschuwd met een oranje stuur op het scherm met de melding dat je je handen aan het stuur moet houden. Reageer je daar niet op wordt het stuur rood en grijpt de Sportage zelf in, de snelheid gaat eruit, alarmlichten gaan aan, de auto/stuur begint te trillen. Verder heb ik het niet geprobeerd. Wat wel moet is de cruisecontrole opnieuw instellen na deze benoemde melding.
Wat negatief opvalt,
Alle opgelegde bemoeizucht is best wel irritant, maakt in sommige gevallen de best wel onrustig en dan heb ik het nog niet over alle piepjes en belletjes die er afgaan.
Spatlappen,
Omdat er 2 soorten Sportages zijn, simpel gezegd de Europesche-, SWB, en de Amerikaanse uitvoering, LWB, is het best wel lastig om sommige accessoires te kunnen vinden. In de meeste gevallen passen deze wel op de op de LWB, maar je daar hebben we hier niks aan.
De spatlappen de af Kia geleverd worden zijn hele kleine kunststof lipjes die niks toevoegen in mijn optiek.
Na wat heen en weer gemaild te hebben met Rally Armor in Amerika heb ik aldaar de mudflapset besteld en inmiddels gemonteerd dat is ook zo gebeurt.
De voorste zijn zo goed als pas, de achterste diende enigszins te worden aangepast.
Het scheelt in ieder geval een hoop vervuiling aan de achterkant en op de achterruit.
Motorkap,
De motorkap is best wel zwaar om te openen en te sluiten.
Wel een gemis voor een auto in deze prijsklasse. Maar goed dat zijn de keuzes van de fabrikant om geen gasveren te monteren af fabriek.
Na enig speurwerk kwam ik een set tegen welke geschikt is voor de NQ5, zoals de typeaanduiding van het model vanaf 2022 heet en de NQ5 PE zoals het model vanaf 2025 heet, via ome Ali.
Erg gemakkelijk te monteren en de motorkap is zeer gemakkelijk te openen en te sluiten.
Af fabriek accessoires,
De Sportage in de NQ5 PE serie is echt wel in vele opzichten anders dan het voorgaande model. Wij hadden een rubberen mattenset. Let er op dat het bestelnummer welke hiervoor op de webshop van Kia staat voor het voorgaande model is en echt niet past in de huidige serie.
Tja dan het brandstofverbruik.
Het zuinigste verbruik welke ik met een rit heb gerealiseerd is 1 op 22.9
Het gemiddelde verbruik volgens de boordcomputer is 1 op 17.8
Het verbruik sinds we de Sportage hebben is 1 op 16.5
Olieverbruik is iet waarneembaar
Wordt vervolgt…
PRIVATE LEASE Kia Sportage
Ontdek deze occasions: had je ze al gezien?

Kia Sportage 2.0 X-clusive |AUTOMAAT | PANORAMADAK | EXPORT!| 4608
- 2011

Kia Sportage 1.6 T-GDi Hybrid GT-Line - Prijs incl. inruilpremie - Schuif-/kanteldak - Stoel-/stuurverwarming - Navigatie - Fabrieksgarantie tot 03-2033
- 2026

Kia Sportage 1.6 T-GDi Hybrid GT-Line|stoel+stuurverwarming|