Jaguar X-Type 2.0 V6 (2002)

Jaguar X-Type 2.0 V6 (2002)

UitvoeringX-Type 2.0 V6
Bouwjaar2002
Jaar van aanschaf2004

Sinds drie weken helemaal de koning te rijk. Had ik niet kunnen bedenken ooit in een Jaguar te rijden! Ik heb hem eigenlijk gekocht omdat ie zo lekker rijdt, voor mij de allerbelangrijkste reden, en natuurlijk ook omdat het zo’n schitterende automobiel is. Te midden van alle jachtige Tdi-tjes, al dan niet met als enige variatie de kleurtjes van de letters d en de i, begeeft de chauffeur van de X-type zich zoevend door het drukke, randstedelijke verkeer. De auto doet het verder stil, met goed zitcomfort en bij een redelijk verbruik (richting 1: 10,5). Ook echt een aanrader voor wie nieuw niet hoeft. Je hebt voor dit geld nauwelijks een nieuwe middenklasser! Verder hulde aan de dealer in Rotterdam, die er alles aan doet je tevreden te krijgen en te houden.

Wat een rustige auto blijft het, kilometer na kilometer stap je fris en monter uit de auto. Als nadeel zou je kunnen noemen de releatief beperkte beenruimte achter, maar de X-Type wint het hier nog makkelijk van bijv. de A4 en de BMW 3. Qua lengte valt de auto net wat royaler uit, zeg maar tussen 3 en 5 serie of tussen A4 en A6 in. Tja, en wat is dan leuker om in te rijden? Probeer het zelf maar!

Geen technische problemen. Wel hinderlijk snijwerk door genoemde zielepoten in tdi, auto lokt blijkbaar jaloezie uit. Houdt daar rekening mee!

Update 28 december 2004
Kilometerstand bijna 45.000 km
Sinds begin juni van dit jaar 20.000 km gereden en ik kan u melden dat er sindsdien 1 dimlichtje is kapot gegaan en verder helemaal niets! Het verbruik is dankzij een speciale benzine van de marktleider gedaald naar 1 op 11, regelmatig zelfs 1 op 12. Netjes! Verder moet ik zeggen dat het aantal positieve reacties begint toe te nemen, de onbekendheid van het model is nog steeds groot. Onbekend maakt in dit geval niet onbemind! (wordt vervolgd)

Update 18 maart 2005
Kilometerstand bedraagt 51.000 km
Weer zo’n 6.000 km verder en er valt eigenlijk niets te melden. Eigenlijk is dat het beste nieuws dat je als autorijder kunt brengen! Er is inmiddels weer een beurtje uitgevoerd, geen echte bijzonderheden, geen extra kosten. Het blijft gewoon de beste keuze van mijn leven. Oeps, op de keuze voor mijn huidige partner na dan! Anders staat er vanavond een koffertje klaar! Ga weer lekker verder zoeven!

Update 31 mei 2005
Inmiddels 55.500 km op de teller en, het wordt zo erg saai hier op deze site, geen problemen te melden.Wat blijft die X-Type mooi he?

Update 29 december 2005
Op dit moment staat de teller op 72.800 km. Het is verschrikkelijk saai om te melden, maar er zijn nog steeds geen problemen, what so ever. Is deze auto wel in Engeland gebouwd?
De X-Type blijft een aanrader. Jammer dat de 2.0 V6 er niet meer is en je gedwongen wordt te gaan dieselen als je (veel) minder dan 40.000 euro wilt besteden. Hiermee wil ik niet zeggen dat die diesels slecht zijn, integendeel zelfs, maar een V6 voor net iets meer dan 30.000 euro is natuurlijk altijd leuk. Ach, ik ben toch tweedehandsrijder en dan weet ik t.z.t. wel weer leuk zaken te doen met de Rotterdamse dealer, hoop ik en denk ik. Voor de komende jaren blijft het deze X-Type, ook omdat ik die 35.000 km per jaar niet meer haal. Blijf u op de hoogte houden!!

Update 7 april 2006
Hoezo minder gaan rijden? De teller staat nu op 83.000 vanwege twee korte vakanties in Frankrijk. Wat valt er te vertellen?
Bij 82.500 is de 80.000 km beurt uitgevoerd met apk. Geen problemen of defecten, wel is noemenswaardig dat dankzij rustig toeren en de goede kwaliteit van de bandenfabrikant, de twee voorbanden voor de eerste keer zijn vervangen....Was ook hard nodig, hoewel de auto betrouwbaar bleef rijden. Beide vakanties (6000 km) zijn trouwens gemaakt zonder een wintercheck of zoiets. Gewoon even oliepeilen, benzine er in en gaan met die X-type.
Er zijn geen problemen te melden, de X-type is in de kracht van zijn leven, maar 1 lampje (kentekenplaat) hoefde er vervangen te worden. Gewoon een prettig vervoermiddel met een leuke smoel tegen niet al te hoge kosten of verbruik.

Hopelijk gaat Jaguar een waardige opvolger voor deze X-type ontwikkelen. Het zou zonde zijn als er alleen vanaf zo’n 60.000 euro nieuw in dit merk gereden zou kunnen worden. Aan de andere kant is een tweedehands S-type of XJ ook niet te versmaden.

Al met al kan ik gerust zeggen dat de kwaliteit van het merk alle kritiek kan doorstaan. Niet twijfelen, gewoon kopen en rijden!

Update 23 juni 2006
Huidige kmstand: 91500. We gaan gewoon lekker door! Er valt niets te melden, behalve dat deze auto nooit lijkt te vervelen.Is dat juist niet het vermelden waard?

Update 18 oktober 2006
Huidige kmstand: 99.500. Deze week is de 96.000 km beurt uitgevoerd en er waren geen bijzonderheden. De achterbanden zijn bij 98.000 vervangen voor de 2e set. Netjes toch?

De auto blijft een succes. Mijn mening wordt inmiddels gedeeld door het Deutsche Institut fur Normung (DIN), dat heeft onderzocht aan de hand van vele, vele Duitse statistische gegevens dat de betrouwbaarheid van het merk die van Lexus en Toyota inmiddels overtroffen heeft. Jaguar auf EINS in de zuverlassigkets-index!! www.autozeitung.de
Wordt vervolgd!

Update 29 maart 2007
Wat denkt u, heb ik wat te melden? Geen enkel nieuwtje! Deze week een grote beurt met apk,iets te vroeg qua kilometerstand, maar de apk verviel per 27 maart. De auto blijft lekker doorsnoren en het ziet er niet naar uit dat ik voor nare verrassingen zou komen te staan. In bijna drie jaar heb ik 90.000 plezierige kilometers met deze katachtige afgelegd en ik hoop u nog lang te informeren over het wel en wel met deze auto.

Update 2 juli 2007 120.000 km
Koude voeten? Wat? In juli, koude voeten? Ja, want de kachelthermostaat was kapot, waardoor slechts koude lucht de auto instroomde. Dat zou je normaliter pas in oktober moeten opvallen natuurlijk, maar het is ’s ochtends echt niet warm en al helemaal niet droog!
In ieder geval was het in een uurtje weer gerepareerd en dit was de eerste echte (op banden na) extra tussentijdse garagestop.
Lekker verder rijden! Nu weer met warme voetjes!

Update 13 september 2007 125.000 km
De zomervakantie ligt weer achter ons. En weer genoten van al die kilometers op strak Frans asfalt. Snelheid van circa 130-140 km/h op de teller is ideaal. Auto loopt dan superrustig (tegen 4.000 toeren) en blijft dan heerlijk zuinig. Echt 1 op 12 bij deze snelheden!
Geen technische zaken te melden. Wel olie peilen, niet bijgooien.
Inmiddels meer gelezen en gezien over de nieuwe XF. Ik moet er geloof ik nog een beetje aan wennen. Het interieur is wel heel erg fraai.Ik ben benieuwd hoe ie er in het echt uitziet.

Update 23 januari 2008 135.500 km
Toch nog onverwacht....de X-Type is niet meer in mijn bezit. Vandaag ingeruild voor een Xj, waarvan zeker binnenkort een review volgt. De X-Type was een heerlijke auto, die mij nooit in de steek heeft gelaten. Ik heb er precies 110.000 km mee gereden in 3 jaar en 8 maanden. We hebben heel wat met elkaar meegemaakt en lol gehad, voorzover dat van een auto kan worden gezegd. Waarom dan ingeruild? Puur de kick van een imposantere Jag, verder geen goed motief. Vast stond dat het een Jag met automatische transmissie zou moeten worden, schakelen hier in de Randstad en rondom Parijs beu.

uw vragen zijn nog altijd van harte welkom! Ik zie u graag terug in de review over de Xj. Tot schrijfs