Hyundai Veloster 1.6 GDI i-Catcher (2011)

autoreview

Hyundai Veloster 1.6 GDI i-Catcher (2011)

Signalement

UitvoeringVeloster 1.6 GDI i-Catcher
Versnellingen5, Handgeschakeld
Bouwjaar2011
Jaar van aanschaf2013
KM-stand bij aanschaf15.350 km
KM-stand laatst26.700 km
Lezerswaardering: 17%
Disclaimer MyReview

De beschrijvingen en reacties in de rubriek Myreview Auto zijn gebaseerd op persoonlijke meningen en ervaringen van gebruikers. DPG Media probeert de authenticiteit van deze persoonlijke meningen en ervaringen zo goed mogelijk in te schatten, maar kan niet verantwoordelijk worden gehouden voor de inhoud of de gevolgen van deze meningen en ervaringen. In Myreview Auto zullen zowel goede als slechte ervaringen worden geplaatst. DPG Media betaalt geen vergoeding voor de ervaringen of laat deze op een andere manier beïnvloeden. De redactie kan uitingen die niet voldoen aan de gedragsregels of onrechtmatig zijn te allen tijde aanpassen of verwijderen.

Het is niet toegestaan zonder toestemming van DPG Media de informatie van Myreview Auto te gebruiken voor of te verspreiden via andere media.

De levering

 • 15.350 km

Deze auto is zijn leven begonnen als demo auto voor journalisten en is gebruikt bij de introductie van de Veloster.
Normaal gesproken zou ik de auto niet nemen, maar met de 5 jaar fabrieksgarantie maak ik mij geen zorgen.

Ik ben een voorstander van wat ongewone auto's.
Met een verleden met onder andere, meerdere smart roadsters, Daihatsu Materia, Peugeot RCZ ben ik gewend aan verbaasde blikken.

De keuze voor een oranje Veloster is in deze context ook niet vreemd.
Ik heb vooraf twee proefritten gemaakt en ik vind het een prettige wagen. Met zijn 140 Pk kan die lekker met het verkeer mee zonder een enorm brandstofverbruik. De uitvoering die ik heb (i-catcher) laat aan comfort niets te wensen over.
Ik zal de auto gaan gebruiken voor woon werkverkeer en per jaar ongeveer 30.000 kilometer gaan rijden.
Hieronder komen mijn belevenissen over gebruiksgemak, kwaliteit en brandstofkosten. Kosten voor onderhoud staan de komende 3 jaar min of meer vast en gezien de resterende fabrieksgarantie hoef ik mij bijna drie jaar niet druk te maken over kosten voor reparaties.

De Veloster is een uitzonderlijke wagen, na de introductie zijn er slechts 255 stuks verkocht. Reden geen idee?
Mogelijk verplaats Nederland zich liever in een doosje welke bij voorkeur in de kleur wit, grijs of zwart is gespoten. Mogelijk heb ik een slechte keuze gemaakt en het wrak van de weg gekocht. Maar voorlopig geven de gebreken statistieken mij met de keuze gelijk. De tijd zal het leren.
Ik zal proberen regelmatig deze review te updaten, maar geen nieuws is in elk geval goed nieuws.

De eerste 500 kilometer

 • 15.844 km

De eerste 500 kilometer staan er op, en omdat ik de komende maanden nog weinig zal rijden even een update.

Uitrusting;
De door mij gekochte Veloster i-catcher is qua uitrusting het meest complete model.
Er is dan ook letterlijk niets wat je als extra zou kunnen verzinnen, van navigatie tot de bandenspanningscontrole alles zit erop.
De geluidsinstallatie klinkt uitstekend, subwoofer, 6 speakers, 2 tweeters en een centerspeaker en via het multimediasysteem is e.e.a. Qua voorkeur te regelen, ook handig, met USB stick neem je veel muziek mee.
De telefoon aansluiten was appeltje eitje, drie handelingen en het was voor elkaar, bellen en gebeld worden gaat prima met een uitstekende geluidskwaliteit.
De stoel van de bestuurder is elektrisch te verstellen, dit in combinatie met het stuur wat ook hoog/laag, voor/achter te verstellen is, is een goede zitpositie eenvoudig te vinden.
De navigatie doet zijn werk prima, alleen zijn (zoals bij alle fabriekaf systemen) de kaarten om te janken.
Zo kan ik nog een poos doorgaan, maar voor alles geldt, Hyundai heeft het goed voor elkaar en nagedacht over de uitrusting, knopjes zitten op de juiste plek, eenvoudig te bereiken, displays goed af te lezen, ik kan niet negatiefs verzinnen.
Oké 1 klein ding, de buitenspiegels kunnen inklappen, maar hiervoor moet je wel een knopje indrukken, het was handiger geweest als dit met het afsluiten van de deuren zou gaan.
Hiervoor schijnt wel een aanpassing te zijn, voor 99 euro bij de dealer is dit op te lossen.

Rijcomfort;
De auto rijdt soepel en schakelen gaat erg prettig.
Tot 3500 toeren (binnen het schakeladvies kom je daar niet boven) gaat het allemaal wat sloom en traag, maar trek je de auto door boven de 4000 toeren is het een prettige en levendige auto.
Sportief wordt het nooit, maar dat was ook niet waar ik naar op zoek was toen ik de auto kocht.

De starre achteras is even wennen, vooral als je iets sneller door de bocht gaat heb je het voel dat die met de achterkant zal gaan hupsen.
Nu woon ik relatief dichtbij het Prins Clausplein, op de flyover met zijn betonnen platen is dit goed uit te proberen, niets aan de hand, de auto blijft netjes op zijn plek.

Verbruik;
De afgelopen dagen natuurlijk veelvuldig met draaiende motor met het boekje op de knieën in de auto gezeten.
(Nadeel van het starten van de auto met startknop is, dat de motor moet lopen bij het uitproberen van alles en nog wat)
Hiernaast veel stadsritjes gereden, en de auto af en toe even de sporen gegeven, het verbruik wordt daar niet beter van, maar ondanks dit geeft de boordcomputer (voor wat het waard is) 6.8 liter per 100 kilometer aan, dat vind ik niet slecht.
En ik ga er vanuit als ik straks woon/werk verkeer ga rijden ( 110 kilometer per dag, waarvan 90 snelweg) dit veel beter zal worden.

Reacties omgeving;
Op auto fora, komen vaak reacties van mensen die wat in de war raken doordat de auto schijnbaar de uitstraling zou hebben van een sportieve auto en met zijn 140 pk natuurlijk niet aan dit beeld voldoet.
Dus was ik wel een beetje nieuwsgierig naar de reacties om mij heen nadat ik de auto had gekocht.

Ik heb in het verleden auto's gehad die reacties opriepen, de smart roadster, de Peugeot RCZ.
Dat waren auto's die de aandacht trokken, en iedereen vond ze mooi of lelijk.
Op de parkeerplaats bij de supermarkt kwamen mensen een praatje maken.
Pakte hun fototoestel en maakte foto's en de geijkte vraag was hoe hard kan die?

De Veloster valt niet onder die categorie, het valt niemand op dat je iets anders rijdt dan een willekeurige Japanse/Koreaanse auto.
De mensen uit mijn directe omgeving die naar de auto kijken, vinden tot nu toe zonder uitzondering de auto mooi.
Vooral van binnen, het lederen interieur en uitgebreide dashboard vind iedereen prachtig.
Het derde deurtje, wordt door het overgrote deel, als ze er even over nadenken briljant gevonden.
Dus het is een gewone auto, met een iets minder gewoon uiterlijk.

Laat de winter maar komen

 • 18.900 km

Deze week onder de auto winterbanden laten zetten.
De keuze is uiteindelijk gevallen op 16" staal. Dit heeft alles te maken met mijn snelle wisselen van auto's, en voor 1 seizoen, duur aluminium te kopen ging mij net te ver.

Direct door de dealer een klein puntje van ongenoegen aan laten pakken. De auto had vanaf het begin een wat zweverige besturing. De auto is aan de computer gehangen en de stuurbekrachtiging help mij nu veel minder, een wereld van verschil.

Voor de rest geen enkele klacht over deze Hyundai, het comfort is prima, alles werkt probleemloos zonder piepen en kraken.
Bijkomend voordeel van de Hyundai, als je bij de dealer komt is tot nu toe, direct een monteur beschikbaar. Dus in grote lijnen een probleemloze auto waarmee je alleen voor onderhoud bij de garage komt en gebreken een uitzondering zijn.
Wel heb ik een klein beetje spijt dat ik niet voor een Turbo ben gegaan, maar als je deze in zijn toeren jaagt is het allemaal prima te doen,....maar toch,...


Verbruik op dit moment 6.9, waarbij ik veel kleine stukje heb gereden, ik vind dat niet slecht. Vanaf 1-12-2013 ga ik de veloster daadwerkelijk gebruiken voor woon/werk verkeer en zal ik iedere dag 110 kilometer gaan rijden, waarvan 95 kilometer snelweg. Ik neem aan dat het verbruik dan aanmerkelijk zal zakken.

De eerste 10.000 zijn er bijna mee gereden

 • 24.500 km

Inmiddels heb ik de Veloster 6 maanden in mijn bezit en heb ik er bijna 10.000 mee gereden.
En ik kan maar 1 conclusie trekken, het is een prima auto, waar weinig slechts over te vertellen is.

Er is logischerwijs (5 jaar garantie) niets kapot gegaan aan de auto, de enige twee maal dat ik bij de dealer ben geweest is het monteren van de winterbanden en voor een weekje vakantie even de vloeistof niveaus checken, ik vermoed dat ik pas weer bij de dealer zal komen als het tijd is voor de zomer banden ergens in maart/april.

Een paar kleine zaken waarvan ik denk, had het niet anders gekund,...
Er zit een fantastisch multimediasysteem in, maar het kiezen van muziek vanaf de USB stick gaat tijdens het rijden wat minder eenvoudig, je moet vooroverbuigen en meerdere aanslagen maken op het touch screen, je hebt je aandacht dan niet bij de weg. Dus het is eigenlijk altijd vooraf kiezen wat je wil luisteren.

De vering aan de achterzijde is echt aan de slappe kant, in Nederland geen echt probleem (zelfs in de meeste gevallen wel comfortabel)maar tijdens de afgelopen week in Duitsland bleek de slappe vering, winterbanden op 16" velgen (ipv standaard 18") en slechte staat van onderhoud van de autobahn geen gelukkige combinatie harder rijden dan 170/180 voelde ik mij niet prettig bij.
Vooral als je flink op de rem moet, gaf dit geen stabiel gevoel. In maart/april weer een weekje weg en dan weer de standaard banden, mogelijk dat dit veel verschil maakt.

Maar dit weegt allemaal niet op tegen de toch wel prettige zaken, de prima zit in de auto, na een ritje van 7 uur stap je uit alsof je naar het winkelcentrum om de hoek bent geweest.
Het fantastische geluid wat uit de speakers komt.
En als klapper, het achterruitje wat een beetje als lachspiegel werkt, iedere auto achter je wordt lager en breder, iedere Audi lijkt een Audi R8 en iedere VW Golf lijkt een VW Scirocco :-)
Het maakt de wereld in ieder geval een stuk mooier.

Wel leeft nog steeds bij mij het gevoel iets meer vermogen had wel gemogen.

Soms gaat het snel

 • 25.500 km

Twee weken geleden gaf ik aan dat de Veloster tijdens het uitstapje naar Duitsland mij wat was tegen gevallen.
De slappe vering gaf mij geen goed gevoel, hiernaast iets meer pit zou mogen.
Met dat gevoel kijk je dan eens op internet en kom je een andere auto tegen.

Dus gisteren is de Veloster ingeruild, over twee weken staat mijn nieuwe auto klaar en gaat de Hyundai naar een opkoper,..

Spijt dat ik hem heb gekocht, ja, ik was op zoek aan een Veloster Turbo en omdat die niet te vinden was kocht ik deze.
Voor 99% van Nederland is dit een uitstekende auto, voor mij net niet,...

En weg is die,...

 • 26.700 km

Vanochtend de Veloster daadwerkelijk achtergelaten bij de Mini dealer.
De Veloster is in de afgelopen 7 maanden een betrouwbare auto geweest. Alleen de ledstrip van de linker richtingaanwijzer in de spiegel is kapot gegaan. Netjes onder garantie verholpen. Verbruik was schappelijk over de hele periode 7.3, hield ik wel het gaspedaal onder controle. Heb gemerkt als je een beetje wil doorrijden dat hij stevig gaat verbruiken. Voor iemand die veel luxe wil hebben en weinig betalen bij aanschaf is dit een uitstekende auto. De enige maar (en voor mij het grote probleem) is dat als je een beetje leuk door wil rijden je voortdurend in de toeren moet en het verbruik wordt onprettig.

Mocht iemand deze auto bij een Hyundai Dealer/ universeel handelaar tegen komen. De auto is betrouwbaar, starten zonder problemen.
Kleine ongemakken, het schuifdak maakt als die open staat enorme herrie, zodanig dat je het dicht doet op de snelweg. Het dak gesloten boven de 170 kilometer per uur gaat fluiten. De wegligging van deze auto is naar mijn mening niet geweldig. Behalve de elektrische besturing die niet helemaal lekker aanvoelt is veel corrigeren om tussen de strepen te blijven bijna een must. De zachte achtervering mij niet bevallen. Bij een flinke rem actie in Duitsland voelde dit instabiel.

Wel is het zaak als je een Veloster koopt deze wat langer te blijven rijden. De afschrijving is flink en bij inruil hoor je direct, dit is een moeilijke wagen. En voor het eerst in mijn leven kreeg ik ook bij de Hyundaidealer een extreem lage prijs geboden. Dit heeft mogelijk te maken gehad dat de Veloster in Nederland niet meer door Hyundai wordt geleverd, dus een "verouderd" model is.

4,3
 • Betrouwbaarheid
  5
 • Prestaties
  3
 • Comfort
  5
 • Kosten
  4
 • Zou u weer een auto van dit merk kopen? ja

Lezersreacties (13) (gesloten)

Maak melding van misbruik

Let op! Deze functie is niet bedoeld om zelf een commentaar toe te voegen. Optioneel kunt u er een opmerking bij plaatsen.

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens of e-mail ons.

Reactie verwijderen

Weet je het zeker dat je dit bericht wilt verwijderen?

Er is iets mis gegaan. Probeer het later nog eens

De discussie is gesloten.
Reageren is niet meer mogelijk.