Hyundai Ioniq 6 77.4kWh Style (2023)
Uitvoering | Ioniq 6 77.4kWh Style |
Bouwjaar | 2023 |
Jaar van aanschaf | 2023 |
Eindelijk is mijn Koreaanse Sloep er!
Als je mij 10 jaar geleden had verteld dat ik in 2023 een Hyundai D-segmenter zou rijden, had ik je smakelijk uitgelachen...
Ik ben opgegroeid met Ford, heb altijd een voorliefde voor dit merk gehad. Ik heb gewerkt voor Mercedes-Benz en sinds mijn tienerjaren een interesse in de Zweedse en Italiaanse merken. Ik heb een Ford Fiesta, Volvo V40 en Mini Cooper gehad en ik rijd nog steeds een Saab 9-3 Cabrio. Ik droom van een Lancia Thesis of een Maserati GranTurismo.
En toch ben ik in een Hyundai beland. Hoe dan?
Bij het uitkiezen van mijn nieuwe lease-auto (ter vervanging van de Mini) had ik maar enkele eisen: elektrisch, een realistische range van minstens 400 kilometer, prijs van hoogstens €55.000 en, misschien wel het allerbelangrijkste, géén crossover/SUV. Ik ben 26, heb nog geen hoge instap benodigd en vind die hoge hokken een verspilling van grondstoffen en vervuiling van het straatbeeld. Enfin, laat ik niet in een "rant" schieten over crossovers, want dan zijn we nog even bezig ?? Met mijn eisen kwam ik al gauw tot de shortlist Tesla Model 3, Polestar 2 en Ioniq 6.
Van die auto's viel de Tesla ook als eerste af: iedereen heeft er een en dus was ik bij voorbaat al minder geïnteresseerd. Tevens denk ik dat de Tesla Model 3 een hele goede elektrische auto is, maar niet een hele goede auto. U snapt wat ik bedoel, natuurlijk!
De Polestar dan. Wou ik die in een spec die mij aansprak, werd het al gauw €60.000 euro. Dat is een smak geld die ik niet bereid ben te betalen voor een auto.
De Ioniq 6. De auto die mij eigenlijk vanaf het begin al aanspreekt, omdat 'ie zo anders, eigenwijs en technologisch vooruitstrevend is. Het gestroomlijnde uiterlijk, met bijgaand positief effect op de aerodynamica, spreekt me aan. De achterkant van de auto doet me denken aan een Saab 900 Turbo. Sterker nog, het doet me denken aan de Saab 9-3 Phoenix, het ontwerp dat klaar stond voor de opvolger van de Saab 9-3 toen Saab failliet ging. Ik vind het heerlijk dat bij deze auto functie boven vorm gaat, en dat juist daarom de vorm weer een functie heeft. Volgt u het nog? Ik boekte een testrit.
Bij het binnenlopen van de Hyundai dealer liep ik er direct tegenaan: de Ioniq 5, een van de enige crossovers die mij kan aanspreken design-wise, en de Ioniq 6. God, wat is dit merk ver gekomen in 10-15 jaar tijd! Van het maken van anonieme budgetbakken tot het maken van de grootste smaakmakers van hun segment! Tuurlijk, beide Ioniqs zijn van het type hate-it-or-love-it, maar het zijn goede auto's die goed uit de testen van o.a. AutoWeek komen.
De testrit ging van start. Wat direct opvalt zijn de vanaf 2023 door de EU verplichte "rijhulpsystemen", die beginnen te schreeuwen en jengelen wanneer je ook maar 1 km/h te hard rijdt. Werkt zeer afleidend én op de wekker, gelukkig uit te zetten binnen enkele handelingen. Vervelend is dat dit elke rit weer opnieuw moet, maar aangezien elke auto met een typegoedkeuring vanaf ergens in 2022 (?) dit heeft, verzacht dat de pijn een beetje.
Ik reed in een 77.4 KwH Connect, voor dit accupakket was ik in de markt. Eigenlijk ging de proefrit precies zoals verwacht: helemaal naar mijn smaak. De Ioniq 6 bewees zich een comfortabele, prettige en moderne metgezel. De achterbank biedt ruimte op Mercedes-Benz S-Klasse niveau: bizar. De achterbak is ruim voldoende, aangezien wij toch maar met z'n tweeën zijn en er voorlopig geen gezinsuitbreiding in het vat zit. De instapper Style heeft alle luxe die ik nodig heb, echter heb ik wel nog het optionele pakket met batterijverwarming, warmtepomp en vehicle-to-load genomen. Ik bestel de auto in de kleur Transmission Blue Pearl.
Ik ben een fervent voorstander van kleur op auto's, maar mijn baas niet. Ik besluit een middenweg: Transmission Blue Pearl, een kleur die er volgens de configurator uitziet als een mooie blauw-metallic kleur. Ik bestel de kleur zonder te googlen.
Dom natuurlijk. Toen ik dit achteraf deed, leek de kleur het meeste te lijken op het welbekende Nardo Grey. Oh nee, heb ik een auto in die grondverfkleur besteld? Kak.
3 maanden later: de levering. Ondertussen heeft de auto bij voorbaat al de bijnaam "Koreaanse Sloep" gekregen, lekker spottend omdat ik nooit had verwacht een 4,9m lange Hyundai te gaan rijden. Op vrijdag 8 september krijg ik mijn Ioniq 6 77,4 KwH Style geleverd. Hey, wacht eens even: dat Transmission Blue Pearl is toch wel mooi! Een diepe grijskleur met een blauwe tint erin (volgens de RDW is het gewoon blauw); ik ben er blij mee. Dat is dan toch de eerste meevaller. Een collega ziet mijn auto (MB-rijder) en zegt: "Is dát een Hyundai? Wauw!". Tweede meevaller.
's Middags krijgt de Koreaanse Sloep direct haar eerste uitdaging: een rit van Maastricht naar Leiden. Gelukkig is de Ioniq volgeladen door de dealer, dus dat wordt een eitje. Ik stop na Den Bosch bij een tankstation, en wanneer ik terugkom, staan er drie jongens van mijn leeftijd rond de auto de dwalen. De auto maakt indruk en trekt bekijks. De auto bewijst zich direct als comfortabel, gemakkelijk en zuinig. De adaptive cruise control in combinatie met het semi-autonoom rijden is een ware verademing. Ik rijd 105 km/u op de cruise, en na een rit van 220 km heeft de auto een gemiddeld verbruik van 13.4 kwh per 100 km. Ik ben onder de indruk.
Wat vind ik minder fijn? Dat geblèr van dat verdomde "rijhulpsysteem". Dat Apple Carplay enkel via een kabel gaat (ouderwets!). Dat het infotainment systeem me soms nét niet snel genoeg gaat. Dat het infotainment systeem enkel met touch screens werkt; ik mis een systeem als iDrive of de touchpads van huidige Mercedes-Benzen. Het moeten reiken naar een uithoek van het grote scherm maakt dat je niet trefzeker bent en leidt tevens af van het rijden.
Met een WLTP range van 620, weet ik met de auto een range te halen van 570 km. Zwaar onder de indruk wat Hyundai met dit gestroomlijnde apparaat heeft gedaan. De eerste snellaadsessie bij Fastned heeft ook al plaatsgevonden: de auto gaat binnen 15 minuten van 20% naar 80%. Het is eigenlijk zo gepiept!
Wanneer ik niet op de snelweg rijd, rijd ik eigenlijk altijd met het i-Pedal (one-pedal driving). Dit went snel en werkt prettig, en is daarnaast extra efficiënt. Je merkt dat wanneer je een auto zoals dit rijdt, je vanzelf rustiger en efficiënter gaat rijden. Waar ik in mijn Mini Cooper af en toe een terrorist op wielen was, verleid de Hyundai me tot zo zuinig mogelijk mijn kilometers maken.
Ondertussen staat er al 850 kilometer op de teller. Ik zal jullie op de hoogte proberen te houden over mijn avonturen met de Koreaanse Sloep, maar mocht je geïnteresseerd zijn in een wat meer on-the-go review, mag je me ook volgen op Instagram: @parkedindutchstreets. Krijg je direct elke dag een mooie oldtimer/youngtimer/auto op je beeldscherm ?
Koreaanse Sloep - Update
In de eerste week van eigenaarschap heb ik mijn partner op sleeptouw genomen om te leren omgaan met de Ioniq 6 en al haar piepjes. Waar hij enkel de gare Nissan Note met 2 ton op de klok van zijn moeder en de meest kale Mini Cooper ooit gewend was (in mijn Saab Cabrio rijdt hij niet want “wat een onoverzichtelijk ding is dat”), was dit nogal spannend. Het ging echter prima… in acht nemende dat op juist die dag ons mooie Maastricht door noodweer met alle gevolgen van dien (overstromingen van rioolsysteem e.d.) getroffen werd. In mijn achterhoofd een collega die haar nieuwe Mini Countryman in de zomer van 2021 total loss reed tijdens de overstromingen van die zomer, deelde ik mijn partner mede dat hij tempo moest blijven maken, zodat we niet vast kwamen te zitten in een waterplas. Dit deed hij dan ook.
De dag erna stapte ik in mijn stille zoemende Koreaanse Sloep, om een schrapend geluid te horen bij het wegrijden: het water had een afdekplaat onder de Hyundai kapotgetrokken, welke nu gebogen onder de auto hing. Gratis en snel verholpen door Hyundai Wassink te Sittard – hulde voor de snelle en goede service!
Wat valt mij nog op? In de Hyundai ben ik compleet anders gaan rijden. Mijn voorgaande Mini daagde uit tot opgefokt rijgedrag, de Hyundai doet zo ongeveer het tegenovergestelde. Mijn kruissnelheid is van 120 km/u gezakt naar 105 km/u. Op de adaptive cruise en met het meesturende hulpsysteem is het werkelijk tot rust komen in de auto. De adaptive cruise control vergt wel wat gewenning: af en toe lijkt het alsof het systeem een beetje de weg kwijt is. Vooral bij het uitvoeren van inhaalmanoeuvres kan het adaptive systeem op de wekker werken, van mij en van medeweggebruikers. Versnellen, vertragen – er lijkt weinig systeem in te zitten bij de Hyundai.
Tevens is de zitpositie goed, maar merkwaardig. Het valt op, zeker als ik overstap van mijn Saab naar de Hyundai, hoe hoog je eigenlijk in de Hyundai zit. Waar mijn Saab een lage sportieve zitpositie heeft, zit je in de Hyundai een flink stuk hoger. Dit komt natuurlijk vanwege de batterijen in de bodem. Zelfs op de laagste stand heb ik in de eerste weken eigenaarschap regelmatig aan de hendel links van de stoel lopen trekken – zit ik echt nu al op de laagste stand?! Dit vergt gewenning maar uiteindelijk vind je altijd wel een fijne zitplek.
De vaste irritatiefactoren blijven: de veiligheidssystemen die telkens weer uitgezet moeten worden, het infotainment systeem wat niet altijd even snel reageert, en de bediening van het infotainment systeem wat enkel via touchbediening gaat.
Het verbruik van de auto stelt verre van teleur. Het gemiddelde verbruik is 13.4 kwh per 100 km (dankjewel voor de inzichten, Hyundai Bluelink app!). Afgelopen week maakte ik een rit van Margraten naar Helmond, waar ik een verbruik van 11,8 kwh per 100 km aantikte. Het is echt een zuinigheidswonder.
Om af te sluiten: je blijft blikken en opmerkingen van mensen ontvangen over de auto. “Wat is het? Is dit een Hyundai? Echt waar? Wat een fantastische auto!”. De auto blijft een love-it-or-hate-it ontwerp, maar vaak worden de gelijkenissen met Porsches en Saabs aangehaald. Een collega noemt het “een budget-Taycan” – geen belediging lijkt mij zo. Grappige laatste anekdote: de meeste mensen weten niet om te gaan met de deurklink van de auto. Vaak mag ik over de bestuurdersstoel heen reiken om de auto open te maken.
Ik blijf jullie graag updaten over de auto! Natuurlijk staat het je nog steeds vrij om mij via @parkedindutchstreets op Instagram te volgen voor vaker terugkerende updates rondom de Hyundai (en elke dag een gespotte auto op je tijdlijn te ontvangen ?)!
Winterupdate
Het is winter - tijd voor een update over de Koreaanse Sloep! In totaal heb ik binnen 4 maanden 11437 km gereden met de Ioniq 6, je zou dus kunnen zeggen dat deze bevalt. Ik heb nog geen enkele foutmelding of storing gekregen, waarvoor ik erg dankbaar ben. Echter, na zoveel kilometers gaan je andere dingen opvallen. Hierbij een opsomming!
Ten eerste, ik ben erachter gekomen dat in de zomer een elektrische auto gaan rijden de perfecte periode is. De auto laat zich van zijn beste kant zien en is mega efficiënt in deze temperaturen. Maar wanneer het kwik onder de 10 graden duikt, worden ze opeens een stuk minder efficiënt. Niks nieuws natuurlijk, maar nog steeds ben ik hier wel van geschrokken. De auto haalt nu ongeveer 16,5/17 kwh per 100 km. Dit maakt dat ik ongeveer 450 km op één lading kom. Nog steeds een nette score, heb ik begrepen. Veel collega's met (oudere) Model 3's en ID.4's zijn jaloers, waar zij moeite hebben om boven de 350 km uit te komen.
Tevens is het me opgevallen dat de stand van de wind echt flinke gevolgen kan hebben voor het verbruik van de auto. Waar ik makkelijk 15 kwh per 100 km haal als ik de wind mee heb, mag ik met wind tegen blij zijn als ik 18 kwh per 100 km gemiddeld haal. Ook hier natuurlijk niks nieuws onder de zon, maar het is belangrijk om rekening mee te houden wanneer je langere reizen maakt.
Ten tweede, een beetje een meh-punt: de stoelen. Hier had ik echt meer van verwacht. Ik ben goede stoelen gewend, uit mijn Volvo V40 en meer recentelijk uit mijn Saab 9-3 Convertible. De Zweden beheersen het maken van een goede autostoel tot in de finesse. Enfin - de Koreaanse Sloep heeft dus geen bijzonder meubilair. Laatst heb ik een lange rit gemaakt van Maastricht naar Den Haag en vice versa; hierna was ik behoorlijk stijf gezeten. Het correct instellen van de lendensteun helpt, maar het maakt de stoel nog steeds niet meer bijzonder. Puntje eraf voor comfort dus.
Ten derde: waarom kan de eigenaar van een nieuwe Kona (een flink goedkopere auto) wél draadloos Apple Carplay bedienen, maar ik in mijn Koreaanse Sloep niet? Ik blijf dit echt een misser vinden van Hyundai. Hopelijk komt er gauw een update waarmee dit te verhelpen valt.
Ten vierde: ik heb daadwerkelijk nog nooit zoveel bekijks getrokken met een auto. De bejaarde buurman, de groep tienerjongens, autoliefhebbers, de postbode en mijn zusje: allemaal vinden ze er wat van. En ik vind het daadwerkelijk fantastisch - er zijn al genoeg eenheidsworsten op de weg! De kleur is ook steeds beter gaan bevallen en ook hierover ontvang ik vaak complimenten.
Al met al blijft het de juiste auto voor mij. Ik heb absoluut geen enkele spijt van mijn keuze! Over een tijdje krijgen jullie weer een update.
Zomer!
Weer een update over de Koreaanse Sloep! Binnen 9 maanden heb ik er ruim 26.000 km doorheen gejaagd met de Ioniq 6 en ik moet zeggen: het bevalt uitstekend. Ik ben een gigantische petrolhead, maar voor dagelijks vervoer zou ik nooit meer anders willen dan een elektrische auto. Het rijcomfort, de kracht en de souplesse zijn ongeëvenaard. Ik heb laatst toevallig ook in een Volkswagen ID.Buzz gelezen, en wat dan opvalt is de stroomlijn in vergelijking met de Ioniq 6. De Ioniq heeft amper windgeruis, maar de ID.Buzz heeft daarentegen de stroomlijn van een flatgebouw. Ook zoiets waardeer je pas als je vergelijkingsmateriaal hebt.
Nu is de Ioniq 6 ook niet zomaar een elektrische auto. Juist nu, tijdens deze zomerse temperaturen, is de auto op zijn best en is een range van 550 km haalbaar. Ik heb geen thuislader, maar met een auto die deze afstanden haalt heb ik dat ook geen moment gemist. Als dagelijkse auto zijn er weinige in deze prijsklasse die met de auto mee kunnen!
Ik heb destijds gekozen voor de basisuitvoering met het grootste accupakket en eerlijk gezegd heb ik daar geen spijt van. Tuurlijk, een uitvoeringsniveau hoger met stoel- en stuurverwarming en ambient lighting was leuk geweest, maar je mist het niet. Alles wat ik ambieer in een auto is standaard aanwezig: Carplay, goed audiosysteem, remote control d.m.v. een app, adaptieve cruise incl. stuurassistent, meerdere zones automatische airco, goede verlichting, etc. Over die Carplay: ik heb me groen en geel geërgerd aan dat deze niet draadloos is. Met behulp van een andere reviewer hier heb ik een draadloze dongel gekocht en deze werkt perfect. Erg ouderwets van Hyundai dat dit niet af fabriek gaat.
Tevens heb ik ook nog geen enkele storing en/of foutmelding gehad. De auto doet het gewoon altijd! Ik begin de auto nu vaker te zien, echter pas afgelopen week voor het eerst in dezelfde kleur als de mijne. Mensen kijken niet meer zo overdreven om als toen ik de auto pas had, maar het blijft een aandachtstrekker, en iedereen heeft er een mening over.
Ik zoem lekker door in mijn Koreaanse Sloep. Ik vind 'm fantastisch!

Hyundai Ioniq 6 First Edition AWD 77.4 kWh / 519 KM WLTP / Stoel- & Stuurverwarming / LED Pixel Verlichting / Schuif- & Kanteldak / 20 Inch / NL Auto /
- 2023

Hyundai Ioniq 6 Style 53 kWh - ORIGINEEL NEDERLANDSE AUTO - ELEKTRISCHE ACHTERKLEP - APPLE CARPLAY/ANDROID AUTO - NAVIGATIE FULL-MAP - ADAPTIEVE CRUISE CONTROL - KEYLESS ENTRY/START - PARKEERSENSOREN VOOR EN ACHTER - LICHTMETALEN VELGEN 18" INCH
- 2024

Hyundai Ioniq 6 First Edition AWD 77.4 kWh EENMALIGE AANBIEDING!
- 2024