Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019) #2

Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019)
Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019)Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019)Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019)Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019)Hyundai i30 1.0 T-GDI Comfort (2019)

Uitvoeringi30 1.0 T-GDI Comfort
Bouwjaar2019
Jaar van aanschaf2026

Uitstekende auto

Na ruim 35 jaar in een Citroën te hebben gereden, was het best spannend om over te stappen. Maar eerlijk is eerlijk: al na de eerste rotonde en een paar bochten voelde het vertrouwd. Deze auto is minstens zo comfortabel als ik gewend was.

Wat vooral opvalt, is het zitcomfort. Mijn passagier heeft fibromyalgie en is doorgaans extra gevoelig voor hoe een auto zit en aanvoelt. Juist daarom hebben we al die jaren Citroen gereden en was het even spannend hoe dit zou uitpakken. Al na een rotonde en wat bochtenwerk bleek het allemaal reuze mee te vallen. De stoelen bieden uitstekende steun in de bochten, waardoor je niet actief jezelf in positie hoeft te houden. Dat scheelt in vermoeidheid, zeker op langere ritten. Voor mensen met een gevoelig lichaam lijkt dit dus een comfortabele auto.

De vering is uitstekend en doet niet onder voor die van Citroën. Ook de temparatuurregeling is uitstekend.

Verder is de auto rijk uitgerust en opvallend stil op de snelweg. Je hoort eerder het overige verkeer dan de auto zelf. Het motorgeluid is minimaal; alleen het bandengeluid (zomerbanden Hankook Eco2) is duidelijker aanwezig.

De motor trekt vlot op. Het is geen sprintmonster, maar dat zoek ik ook niet. Bij weinig toeren neemt de kracht af. De overgang van de 5e naar de 6de versnelling verlaagt het toerental met zo’n 500omw/min. Onder de 110 km/u kan de motor dan wat brommerig aanvoelen; boven die snelheid rijdt de zesde versnelling juist erg prettig. Op het verbruik lijkt dit overigens weinig invloed te hebben.

De eerste tankbeurt kwam uit op 1 op 18 (inclusief stadsverkeer bij vertrek en aankomst). Latere tankbeurten laten een gemiddeld verbruik van 1 op 17 zien, bij een mix van snelweg en stad en ik heb me niet ingehouden.

Bij een koude motor is er soms een lichte schokkerigheid merkbaar, die snel weer verdwijnt. Opmerkelijk genoeg trad dit één keer ook op bij warme motor, na drie kwartier file. Daarna is het niet meer voorgekomen. Het schijnt een bekende nuk van deze motor te zijn.

Kortom: een zeer comfortabele, stille en zuinige auto diekan meten met wat ik jarenlang gewend was en die, zeker voor mensen met een gevoelig lichaam (zoals bij fibromyalgie), een prima keuze kan zijn.

10,0