Hyundai i20 1.25 ActiveVersion (2010)
Uitvoering | i20 1.25 ActiveVersion |
Bouwjaar | 2010 |
Jaar van aanschaf | 2012 |
Nog even wennen
Ik houd van het Nieuwe Rijden en mag mezelf dus onder de zuinige rijders scharen. Met mijn vorige auto, een Renault Twingo Alizé (1999) is dat een beetje een sport geworden, zeker toen bleek dat ik het opgegeven verbruik van 1:17,6 met deze auto met redelijk gemak naar een gemiddeld 1:19 kon tillen door beter anticiperend te rijden. Het gebruik van Total Excellium bleek daarbij een extra welkom hulpmiddel.
Inmiddels begin ik na de eerste volle tank en een week rijden met de I20 ervaring te krijgen op het gebied van het zuinig rijden met deze auto. Officiëel staat ie te boek als zuinig en moet een 1:19,2 gemiddeld haalbaar zijn. Gemiddeld, dus dat mag je verwachten bij een evenwichtige verdeling van stads- en snelwegverkeer. De verschillen in dat gebruik lijken verder uit elkaar te liggen dan bij de Twingo, ofwel de Twingo lijkt wat dat betreft minder dorstig binnen de bebouwde kom, maar daarentegen weer minder zuinig op de snelweg.
De eerste week heb ik afgesloten met een gemiddeld verbruik van 1:18,3. Ik moet daarbij aantekenen dat ik bij het rijden op de snelweg uitging van het zuinige Twingo-gemiddelde van nét onder de 100km/u. Inmiddels krijg ik de indruk dat de I20 op de snelweg op z'n zuinigst rijdt rond de 110km/u en daar zou ik de eerste week flink verspild kunnen hebben...
In ieder geval kan ik de eerste ervaringen afsluiten met een stukken gunstiger conclusie dan ik van de meeste andere I20-rijders tot nu toe heb mogen lezen...
Qua wegligging is het een enorm groot verschil en ben ik zeer tevreden. Zeker in het bochtenwerk heeft de I20 veel minder de behoefte om 'rechtdoor' te willen gaan en laat ie zich dus veel prettiger sturen, wat zeker ook voor de passagiers een aangenaam pluspunt is.
Verrassend is ook de beenruimte achterin. De Twingo stond daarom bekend, maar die was dan ook variabel door de verschuifbare achterbank. Dat heeft de I20 niet, maar de resterende beenruimte bij volledig naar achter geplaatste voorstoelen is absoluut niet slecht.
PRIVATE LEASE Hyundai i20