Honda Jazz 1.4i LS (2007)
Uitvoering | Jazz 1.4i LS |
Bouwjaar | 2007 |
Jaar van aanschaf | 2015 |
Ervaringen en aanpassingen
Omdat ik niet meer 115+ km's meer ging maken voor mijn ex-werkgever, heb ik de Volvo V40 1.9d weggedaan en deze mooie Honda Jazz 1.4 LS aangeschaft.
Voor ons moest er een benzine wagen voor terug komen en liefst eentje die zuinig en betrouwbaar is. Omdat ik al ervaring heb met de Japanners was de keuze enigzins wel gemaakt, het moest een Japanner worden. Gekeken naar de modellen en budget, kwam ik uit bij de Honda Jazz. Deze was klein, zuinig, betrouwbaar en voor z'n formaat toch nog best ruim. Dus ik goochelen op internet en ik dacht: "wauw wat zijn die magic seats toch geweldig!" Voor zo'n formaat heb je ook best wel een ruim kofferbak. Tuurlijk is deze niet te vergelijken met mijn vorige Volvo station, maar daar was ie ook niet voor aangeschaft.
We rijden er nu ongeveer 1 jaar mee en heb ik e.e.a. zelf aan toegevoegd en kan ik de volgende ervaringen delen:
+ Zuinig in gebruik. Gemiddeld rij ik 1:18
+ Climate Control werkt goed. Ramen zijn binnen no-time ontwasemt.
+ Stoelen zitten wel goed en achter zit je ook wel 'ruim' t.o.v. een kleine auto.
+ Magic Seats zijn uitstekend! Ongelofelijk hoeveel je in zo'n auto kan vervoeren. Toen we een feestje hadden heb ik er 14 tuinstoelen, 2 tafels, 2 tenten en nog heel wat spullen in tassen meegenomen. De toegankelijkheid van de kofferruimte is formidabel! Zoek op internet naar "Quad Honda Jazz", dan snapt u wel wat ik bedoel :-)
+ Stuurbediening werkt uitstekend met de standaard radio. Deze heb ik vervangen door een Honda Jazz raamwerk met 1 DIN en een bakje er boven. De 1 DIN heb ik gevuld met een bluetooth radio zodat ik muziek via USB kan afspelen en handsfree kan bellen over de luidsprekers. Microfoon heb ik netjes langs de A stijl doorgetrokken zonder maar iets los te halen. Je kan het in principe onder de rubber duwen met een onscherp plastic lepeltje (van de kids). Ik kan ook muziek draadloos via mijn telefoon streamen, werkt perfect! Raampje ziet er origineel uit en is zeker een verademing om niet steeds CD's (nee geen MP3) in je radio te stoppen.
+ Aan de bovenkant van het dashboard heb ik een universele telefoonhouder geplakt en een oplaadkabel achter de console getrokken. Deze komt uit bij de linker luchtrooster. Altijd beschikbaar en lekker uit zicht i.p.v. kabel die voor je radio en om je pook heen kan lopen.
+ Zelf een midden armsteun ingebouwd, wat weer heel fijn werkt op lange wegen en als extra opslagplaats.
- Sturen gaat een beetje raar: dan neem je een bocht en merk je dat je toch meer moet draaien om de bocht te kunnen nemen. Ik weet niet hoe ik het precies moet omschrijven, alsof de auto de banden niet volgt en een beetje schuift ofzo? En nee de banden zijn niet kaal o.i.d en dit heb je ook met droog wegdek... Wanneer de bandjes op beginnen te raken maar eens ander type banden proberen.
- Koplamp denk wel 3x vervangen. Ik merk dat deze snel kapot gaan en vervangen is niet even motorkap open en hupsakee.. Deze is van bovenuit lastig (lees: niet) bij te komen. Je moet je wiel draaien en via de wielkast kan je er met geduld wel bij.
- Best wel harde veren waardoor er minder comfort ontstaat
- Interieur heeft nergens een zacht stuk, alles is van hard plastic maar ziet er wel stevig uit en krast bijna niet.
Op dit moment komen deze zaken bij mij op, ik ben vast wel iets vergeten maar dan vul ik het wel aan.
Foto's volgen z.s.m.
Update
Hierbij even een update.
De praktische Jazz rijden we nog steeds en hebben er na aanschaf ongeveer 55.000 km mee gemaakt.
Tot nu de normale zaken vervangen, zoals: accu, remblokken en banden.
1 keer liep de remklauw r.a. vast en is deze weer gangbaar gemaakt door de lokale garageboer voor 2 tientjes. Gisteren weer door de keuring gekomen zonder opmerkingen.
In tussentijd wel een aantal keer de H4 koplampjes moeten vervangen. Verder geen gekke dingen of bijzonderheden. Verbruik bij gemiddelde rijstijl en relatief veel korte afstanden is ongeveer 6,5l / 100km, dus 1:15 wat dus best netjes is.
Op naar de 2 ton? :)